Διαβάστε αναλυτικά για τα νέα μέτρα εδώ.
ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΡΟΙΤΕΡ (ΑΣ) : Τι είναι αυτό που έφερε ξαφνικά αυτά τα μέτρα ανακούφισης; Είναι οι δημοσκοπήσεις, η προσπάθεια να αλλάξουμε το κλίμα;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ (ΥΠ) : Όχι, είναι ένα καλύτερο πλεόνασμα, και ένα πλεόνασμα που, σε σχέση με αυτό που περιμέναμε, ακόμη και μέχρι πριν από λίγες εβδομάδες, εξέπληξε θετικά και ως προς τις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας και τους διεθνείς εταίρους μας και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Και, μάλιστα, εάν δείτε στα στοιχεία τα οποία ανακοινώσαμε, η Ελλάδα είναι στις έξι μόνο χώρες οι οποίες όχι απλώς έχουν πρωτογενές πλεόνασμα, αλλά και πλήρες πλεόνασμα και είναι ενδιαφέρον ότι οι τέσσερις από τις έξι είναι χώρες οι οποίες πέρασαν μια πολύ δύσκολη δεκαετία με μνημόνια. Είμαστε εμείς, η Κύπρος, η Πορτογαλία, η Ιρλανδία.
ΑΣ: Και όλο αυτό έρχεται και σε μία περίοδο που ουσιαστικά συμπληρώνουμε πόσα χρόνια από τα μνημόνια κύριε Υπουργέ; Γιατί φεύγετε για την Αμερική και έχουμε μια επέτειο αυτό το διάστημα.
ΥΠ: Ακριβώς, υπάρχει αυτή η επέτειος του Αγίου Γεωργίου, 15 χρόνια συμπληρώνονται αύριο και θα έλεγα ότι είναι ενδιαφέρον ότι θα βρίσκομαι με την ιδιότητα του Υπουργού Οικονομικών στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σε ένα πάνελ το οποίο έχει ονοματιστεί “Ιστορίες Επιτυχίας”, δηλαδή χώρες οι οποίες τα πηγαίνουν καλά. Όπως είπα και νωρίτερα, «μακριά από εμάς οι αυτάρεσκες περιγραφές,» όταν υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι ακόμα και σήμερα δυσκολεύονται, αλλά νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό να τονίζει κανείς το πόσο καλύτερα τα πάει η Ελλάδα και το πώς το αναγνωρίζει ο πιο δύσκολος κριτής μας, το ΔΝΤ. Σε μια συγκυρία η οποία έχει και αυτή τις διεθνείς δυσκολίες της, να αναγνωρίζεται το ότι η Ελλάδα πάει καλά, να φαίνεται στα ελληνικά ομόλογα και να μπορούμε να δημιουργούμε το δημοσιονομικό χώρο για να στηρίξουμε εκείνους οι οποίοι το έχουν περισσότερο ανάγκη και φυσικά και την αναπτυξιακή διαδικασία.
ΑΣ: Λοιπόν, 15 χρόνια μετά, πέρασαν 15 χρόνια από το πρώτο Μνημόνιο, από τα Μνημόνια στην ουσία. Πάμε να δούμε τα μέτρα: Επιστροφή ένα ενοίκιο στους ενοικιαστές. Γιατί επιλέξατε τους ενοικιαστές ως μία από τις ομάδες που έπρεπε να βοηθηθούν άμεσα;
ΥΠ: Είναι και ένα μέτρο το οποίο είναι σαφές ότι έπρεπε να προχωρήσει. Στον ένα μήνα κατά τον οποίο βρίσκομαι στο Υπουργείο Οικονομικών, το πρώτο πράγμα το οποίο ακούει κανείς, το πρώτο πράγμα το οποίο ακούω κι εγώ προσωπικά, είναι πώς θα στηρίξουμε τους ανθρώπους οι οποίοι βρίσκονται στο νοίκι. Γιατί εάν δει κανείς τις αυξήσεις στον κατώτατο μισθό, οι αυξήσεις στον κατώτατο μισθό από το 2019 και μετά είναι πάνω από τον πληθωρισμό, αλλά ειδικά στους πολύ χαμηλόμισθους που βρίσκονται στο νοίκι και με τις αυξήσεις στα τρόφιμα, είναι ορατό ότι οι άνθρωποι δυσκολεύονται.
Άρα, φτιάξαμε το πρόγραμμα “Σπίτι μου Ι”, το πρόγραμμα “Σπίτι μου ΙΙ”, τα οποία αφορούσαν την αγορά κατοικίας και το ερώτημα το οποίο λάμβανε ο συνάδελφός μου, ο κύριος Παπαθανάσης, και που λάμβανα κι εγώ αυτόν τον ένα μήνα, ήταν “τι κάνετε για αυτούς που βρίσκονται στο νοίκι;”. Προχωρούμε, λοιπόν, σε αυτό το μέτρο. Έχει τα ίδια εισοδηματικά κριτήρια τα οποία έχει το “Σπίτι μου ΙΙ” -για αγορά εκείνο-, και προβλέπει μέσα από τις φορολογικές δηλώσεις την επιστροφή ενός ενοικίου, την επιστροφή -ουσιαστικά- του ενός δωδέκατου από ό,τι έχει δηλώσει ο κάθε ένας μας στις φορολογικές δηλώσεις.
ΑΣ: Αυτό δεν φοβάστε ότι θα περάσει στην ουσία και πάλι στον ιδιοκτήτη; Θα δούμε ουσιαστικά μία αύξηση ενοικίου σε όλη την αγορά;
ΥΠ: Τουναντίον. Διότι, εάν δείτε τις φορολογικές δηλώσεις -και τις μελετάμε πολύ προσεκτικά το τελευταίο διάστημα με τον κύριο Πετραλιά, με όλο το οικονομικό επιτελείο: είναι σαφές ότι, ενώ έχει πετύχει συνολικά η πολιτική της κυβέρνησης για την πάταξη της φοροδιαφυγής. Ανέφερα πριν ποιοι είναι οι λόγοι που έχουμε αυτό το πλεόνασμα. Είναι τρεις. Ο βασικός από τους τρεις είναι η πάταξη της φοροδιαφυγής με έξυπνο τρόπο, με ψηφιακά μέσα. Εδώ σε ό,τι αφορά τα ενοίκια, εάν δείτε ποιο είναι το μέσο ενοίκιο το οποίο δηλώνουμε στις φορολογικές δηλώσεις είναι περίπου 255 ευρώ. Άρα, είναι σαφές ότι πρέπει και εμείς να συμβάλουμε με έξυπνα μέτρα, με έξυπνα κίνητρα στην αύξηση του τι (ενοίκιο) δηλώνει ο καθένας μας.
ΑΣ: Άρα, ο ενοικιαστής θα έχει ένα συμφέρον και έναν λόγο να δηλώνει ποιο είναι το πραγματικό ενοίκιο που πληρώνει για να πάρει αυτό το ένα δωδέκατο πίσω και αυτό θα φανεί στην ουσία στις δηλώσεις του φόρου εισοδήματος των ιδιοκτητών στην πορεία. Πάμε στους συνταξιούχους τώρα. Μιλάμε για ένα μόνιμο επίδομα στους συνταξιούχους. Καταρχάς για ποιους συνταξιούχους μιλάμε. Ποιοι είναι οι χαμηλοσυνταξιούχοι για εσάς;
ΥΠ: Μιλάμε για ένα μόνιμο μέτρο στήριξης, να πω ότι και τα προηγούμενα χρόνια υπήρχαν μέτρα στήριξης από την κυβέρνηση σε ό,τι αφορά τους συνταξιούχους και δη τους χαμηλοσυνταξιούχους. Τα μέτρα αυτά όμως ήταν μικρότερα. Δηλαδή, να πω ότι το περσινό αντίστοιχο μέτρο ήταν 100 έως 200 ευρώ και ήταν πολύ πιο στοχευμένο σε μικρότερο αριθμό συνταξιούχων, περίπου 600.000 – 650.000. Τώρα πάμε στα 250 ευρώ -είναι καθαρά 250 ευρώ που θα δίνονται τέλος Νοεμβρίου. Το μέτρο αυτό αφορά πάνω από ένα 1.200.000 συνταξιούχους, μαζί με όλους τους δικαιούχους φτάνουμε κοντά στο 1,5 εκατ. δικαιούχους και σε ό,τι αφορά τους συνταξιούχους είναι εκείνοι που έχουν εισόδημα, αν κάποιος δεν είναι παντρεμένος 14.000 ευρώ και συνολική περιουσία 200.000 ευρώ, εάν κάποιος είναι έγγαμος το νούμερο πηγαίνει στις 26.000 ευρώ με περιουσία τις 300.000 ευρώ. Αυτό κρατήστε ότι αφορά το 62% των συνταξιούχων άνω των 65 ετών. Είναι ένα μέτρο ενίσχυσης και είναι κάτι το οποίο είναι σαφές ότι χρειαζόταν να γίνει για να στηρίξουμε περισσότερο τους συνταξιούχους.
Όμως, να πω συνολικά ότι εάν δείτε το συνολικό πλαίσιο μέτρων όπως έχει προωθηθεί είναι σταθμισμένο. Από το 1,1 δις τα 500 εκατ. πηγαίνουν στο πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, τα 600 εκατ. πηγαίνουν στην ενίσχυση των ενοικιαστών, στην ενίσχυση των συνταξιούχων. Έχουν και κοινωνικό χαρακτήρα, έχουν και αναπτυξιακό χαρακτήρα. Και αυτή η στάθμιση είναι που χρειάζεται συνολικά να γίνει για να μπορεί η χώρα, να μπορεί η οικονομία να τα πηγαίνει ολοένα και καλύτερα.
ΑΣ: Σας άκουσα να παραπέμπεται νωρίτερα στην συνέντευξη Τύπου στην Έκθεση της Θεσσαλονίκης σε ό,τι αφορά τις μειώσεις φόρων κύριε Υπουργέ, το περιμένει η αγορά, το περιμένουν οι φορολογούμενοι, το περιμένουν οι επιχειρήσεις. Και θέλω να ρωτήσω, εάν με τα σημερινά δεδομένα της οικονομίας πραγματικά πρέπει να περιμένουμε σημαντικές μειώσεις φόρων, σημαντικές ελαφρύνσεις και για τις εταιρίες και για τους ιδιώτες στην Έκθεση της Θεσσαλονίκης. Τι θα αλλάξει;
ΥΠ: Γνωρίζετε ότι οι ανακοινώσεις αυτές γίνονται δια στόματος Πρωθυπουργού και γίνονται στην ίδια την Έκθεση. Εγώ μπορώ να δώσω μια γενική κατεύθυνση, άλλωστε τα μέτρα τα οποία ανακοινώσαμε σήμερα αφορούν το έτος 2025, για αυτό και έγινε η ανακοίνωση σήμερα. Η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης αφορά το τι θα γίνει το 2026, όμως σαν γενική κατεύθυνση μπορώ να σας πω ότι “ναι” σκοπεύουμε να συνεχίσουμε να μειώνουμε τους φόρους, από το 2019 έχουμε μειώσει πάνω από 70 άμεσους φόρους και εισφορές και πάνω από 20 έμμεσους φόρους. Είναι η πολιτική μας για την οικονομική ανάπτυξη, για τη στήριξη της κοινωνίας και της οικονομίας. Άρα, αυτό που μπορώ να σας πω σαν πολύ γενική εικόνα είναι το ότι σκοπεύουμε να συνεχίσουμε σε αυτή την κατεύθυνση, ακριβώς επειδή η οικονομία τα πηγαίνει καλύτερα. Η Ελλάδα είναι μια από τις χώρες που έχουν σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές αρκετά μεγαλύτερο ρυθμό ανάπτυξης. Χρειαζόμαστε μεγαλύτερη ώθηση στην οικονομία και με δημόσιες επενδύσεις και με στήριξη της επιχειρηματικότητας και με τη στήριξη του κάθε νοικοκυριού. Η κατεύθυνση θα είναι αυτή, αλλά για την ώρα θα το αφήσω εκεί.
ΑΣ: Θα τα αφήσετε εκεί, μπορούμε να πούμε εάν θα μιλάμε για τους έμμεσους ή τους άμεσους φόρους ή εάν θα μιλάμε για τον ΕΝΦΙΑ κύριε Υπουργέ;
ΥΠ: Ξέρετε, κύριε Σρόιτερ, προτιμούμε και ως κυβέρνηση κι εγώ προσωπικά τη λέξη “να” από τη λέξη “θα”. Οπότε οι ανακοινώσεις θα γίνουν όλες δια στόματος Πρωθυπουργού στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Τα μέτρα τα οποία ήταν ώριμα για να μπορέσουμε να τα ανακοινώσουμε είναι αυτά τα οποία ανακοινώσαμε σήμερα.
ΑΣ: Ανανεώνουμε το ραντεβού για μετά την Έκθεση λοιπόν για να τα συζητήσουμε τότε. Καλό ταξίδι στις Ηνωμένες Πολιτείες. Κύριε Πιερρακάκη ευχαριστώ πολύ.
ΥΠ: Σας ευχαριστώ κι εγώ.