Κατερίνα Δούκα (ΚΔ): […] πρέπει να ξεκινήσουμε τη συζήτηση από τα Τέμπη και τι γίνεται στο πολιτικό κομμάτι αυτής της υπόθεσης: είδαμε ότι ο εφέτης ανακριτής ζήτησε μια κατεπείγουσα έρευνα για τη γνησιότητα αυτών των τριών νέων βίντεο από την εμπορική αμαξοστοιχία. Εάν πιστοποιηθεί η γνησιότητα των βίντεο -αυτή είναι η μία περίπτωση-, τότε θεωρείτε ότι θα αλλάξει η πολιτική εξέλιξη της υπόθεσης;
ΥΠ: Καλημέρα σας.Εγώ θα σας έλεγα ότι δεν πρέπει να υπάρχει καμία βιασύνη, γιατί πολλά πράγματα βλέπουν το φως της δημοσιότητας και πολλές φορές επειδή έχουμε μεγάλη πυκνότητα πληροφοριών, πολλά μοιάζουν – ενίοτε- και αντικρουόμενα μεταξύ τους. Το πιο σημαντικό είναι να έχουμε εμπιστοσύνη στη δικαιοσύνη, και αυτό πρακτικά τι σημαίνει; Σημαίνει ότι η Δικαιοσύνη διερευνά τα πάντα, σε όλο τους το βάθος. Και επειδή ακούω και πάρα πολύ και την λέξη «συγκάλυψη», απλώς εδώ επιτρέψτε μου να πω ότι ακριβώς επειδή η Δικαιοσύνη είναι πάντα σε κάθε ερώτημα που κάνουν οι συγγενείς των θυμάτων (οι δικηγόροι τους), θα προκύψει ένα πόρισμα του ΕΜΠ τις επόμενες ημέρες το οποίο θα διερευνήσει τα πάντα, θα υπάρξει ένα πόρισμα -αντιστοίχως- το οποίο έχουμε ζητήσει εμείς από τον Εθνικό Οργανισμό Διερεύνησης Αεροπορικών και Σιδηροδρομικών Ατυχημάτων. Ποια συγκάλυψη; Η συγκάλυψη απαιτεί δύο για να μπορέσει να γίνει.
ΚΔ: Σύσσωμη η αντιπολίτευση κατηγορεί την Κυβέρνηση για συγκάλυψη.
ΥΠ: Μα εδώ υπάρχει και η υποκρισία. Είδα το κείμενο από το ΠΑΣΟΚ για τη σύσταση προανακριτικής για τον κύριο Τριαντόπουλο. Επιτρέψτε μου να πω ότι, κατά τη γνώμη μου, είναι πολύ ελαφρύ. Δεν στέκει. Ψυχική συνδρομή. Ούτε υπάρχει κάποιος που να κατονομάζει τον κύριο Τριαντόπουλο. Ούτε προκύπτει ότι ο κύριος Τριαντόπουλος έδωσε κάποια εντολή να υπάρξει παρέμβαση στον τόπο της τραγωδίας εκείνες τις ώρες. Παρόλα αυτά εμείς λέμε «ναι». Γιατί λέμε «ναι στην προανακριτική»; Όχι επειδή μας το ζητάει η αντιπολίτευση. Λέμε «ναι» γιατί αυτό αφορά τη δική μας σχέση με τους πολίτες. Δεν πρέπει να υπάρχει καμία απολύτως σκιά σε όλη αυτή την υπόθεση. Και καταλαβαίνω τον θυμό των πολιτών, ακριβώς επειδή έχει υπάρξει καθυστέρηση. Πρέπει να κινηθούν τα πάντα γρήγορα. Εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη για να μπορέσει αυτό να γίνει όσο το δυνατόν γρηγορότερα.
Κώστας Παπαχλιμίντζος (ΚΠ): Αν μπορώ να συνοψίσω τι ακούσω από την αντιπολίτευση και στα πάνελ που έχουμε εδώ στην εκπομπή μας το τελευταίο διάστημα (τις τελευταίες δύο εβδομάδες), τι λένε; Λένε ένα: «γιατί πήγατε και καλύψατε (όποιοι πήγαν και κάλυψαν) τον χώρο αυτόν μετά από τρεις ημέρες (είχαν περάσει μόλις 72 ώρες) κάλυψαν με χαλίκι κλπ, το περιβόητο «μπάζωμα» όπως το ονομάζουν. Και το άλλο είναι γιατί από την αρχή δεν είπατε: όποιοι είναι πολιτικοί προϊστάμενοι: Κώστας Καραμανλής, Χρήστος Τριαντόπουλος, όποιοι εμπλέκονται, να πάνε κατευθείαν στον φυσικό δικαστή και να αποφασίσει εκείνος εάν έχουν κάποια εμπλοκή, ποινική, ή δεν έχουν κλπ..
ΥΠ: Εγώ αυτό το οποίο θα σας πω είναι το ότι βλέπουμε, κυρίως, από την αντιπολίτευση αυτές τις ημέρες έναν διαγκωνισμό σε σχέση με το εάν θα γίνει πρόταση δυσπιστίας, σε σχέση με το ποιος έχει τη πρωτοβουλία των κινήσεων. Αυτά τα πράγματα, νομίζω, το πιο ευγενικό που μπορώ να πω είναι ότι δεν αρμόζουν σε μία τραγωδία. Το πιο σημαντικό είναι να μπορέσει η δικαιοσύνη να κινηθεί πάρα πολύ γρήγορα. Αυτό ζητάμε όλοι. Αυτό ζητάμε πρώτοι εμείς. Και αυτό είναι το οποίο θα δούμε το επόμενο διάστημα. Σε όλα τα υπόλοιπα, η δρομολόγηση των διαδικασιών έχει γίνει κυρίως-πρωτίστως και με δικές μας πρωτοβουλίες.
ΚΔ: Κύριε Υπουργέ, έχετε ανακοινώσει την λειτουργία των Δημόσιων Ωνάσειων Σχολείων. Το θέμα είναι πώς θα λειτουργούν αυτά τα σχολεία; Δηλαδή, τι θα γίνει με τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς που ήδη βρίσκονται εκεί. Γιατί, κτηριακά, στα σχολεία που υπάρχουν αυτή τη στιγμή θα γίνουν τα Ωνάσεια. Σωστά;
ΥΠ: Σωστά. Να πω, καταρχήν, ότι αυτή είναι μια πρωτοβουλία η οποία αγκαλιάστηκε και από κόμματα της αντιπολίτευσης στη Βουλή. Το θεσμικό πλαίσιο, όπως αποτυπώθηκε στο Νόμο, στηρίχτηκε όχι μόνο από τη Νέα Δημοκρατία αλλά και από το ΠΑΣΟΚ και από την Πλεύση Ελευθερίας. Η δεύτερη παρατήρηση είναι ότι η συναίνεση απαιτεί δύο, στην συγκεκριμένη περίπτωση τρεις. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι για να μπορέσει να επιτευχθεί αυτό ακούσαμε απόψεις, ενσωματώσαμε απόψεις και από τους φορείς και από τα κόμματα της αντιπολίτευσης στη συζήτηση. Και αυτό έρχεται για να απαντήσει σε αυτό που ρωτάτε, ανάμεσα σε άλλα, στο πλαίσιο της συζήτησης, είπαμε, ότι θα υπάρχει 40 έως 60% εντοπιότητα. Δηλαδή, τα Πρότυπα Σχολεία, κανονικά, έχουμε μία συνολικότερη πολιτική μετατροπής σχολείων σε Πρότυπα και Πειραματικά, που συμβαίνει εδώ και χρόνια. Στη συγκεκριμένη περίπτωση στα Ωνάσεια έχουμε μία διαφοροποίηση: το ότι υπάρχει απαίτηση εντοπιότητας σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των μαθητών. Αυτό είναι το πρώτο.
ΚΠ: Εντοπιότητας σε επίπεδο Δήμου; Νομού; Περιφέρειας; Τι;
ΥΠ: Θα το αποφασίσουμε μαζί με τα σχολεία, με τους δημάρχους, αλλά αυτό που θα σας πω είναι ότι θα είναι δημοτικής ενότητας, κατά πάσα πιθανότητα. Εξαρτάται εάν θα έχουμε τώρα κάποιον Δήμο εκτός Αθηνών ή εάν θα έχουμε κάποιο Δημοτικό Διαμέρισμα της Αθήνας. Εκεί θα μιλήσουμε κυρίως για την εντοπιότητα γειτονιάς, Δημοτικού Διαμερίσματος δηλαδή. Πράγμα το οποίο έρχεται να απαντήσει και σε αυτήν την συζήτηση που έχει να κάνει με τα παιδιά τα οποία βρίσκονται εκεί. Και απλώς να προσθέσω, αυτό αφορά μελλοντικά παιδιά, έχει υπάρξει μέριμνα έτσι ώστε όλα τα παιδιά εκεί και είναι μαθητές να ολοκληρώσουν τη φοίτησή τους τα επόμενα χρόνια. Υπάρχει μέριμνα για τα αδέλφια τους, να μπορέσουν να φοιτήσουν και αυτά. Σε ό,τι αφορά τους εκπαιδευτικούς, θα μείνουν για μία διετία, θα μπορέσουν να προσθέσουν νέες δεξιότητες να βελτιώσουν και την δική τους συνθήκη για να μπορέσουν να παραμείνουν στη πορεία. Όλα έχουν προβλεφθεί για να μπορέσει το σχέδιο να λειτουργήσει σωστά. Και απλώς να πούμε ότι αυτό αφορά μια πάρα πολύ μεγάλη δωρεά, 160 εκατομμύρια ευρώ, η οποία έχει να κάνει και με τις κτηριακές υποδομές -ένα εκατ. ευρώ θα πάει σε κάθε ένα από τα 22 σχολεία- αλλά και την εξέλιξη των εκπαιδευτικών, την επαγγελματική τους ανάπτυξη, πράγματα τα οποία αφορούν τη λειτουργία του σχολείου και αυτό είναι κάτι που είναι μέσα στο δημόσιο σύστημα. Έχουμε το τεκμήριο, έχουμε την εμπειρία της παρέμβασης του Ιδρύματος Ωνάση στον χώρο της Υγείας με το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο. Νομίζω ότι αυτή η πολιτική σε ό,τι αφορά την υγεία έχει αγκαλιαστεί από το σύνολο της κοινωνίας. Άρα, εδώ ερχόμαστε να κάνουμε κάτι αντίστοιχο στην Παιδεία. Δεν υπάρχει χώρος για ιδεοληψία, δεν υπάρχει χώρος για τα εύκολα επιχειρήματα που ακούμε εδώ και πάρα πολλά χρόνια στην εκπαίδευση. Πάμε να το αγκαλιάσουμε γιατί αυτό βοηθάει το κάθε παιδί, βοηθάει όλες τις κοινότητες, βοηθάει τον κάθε Δήμο.
ΚΠ: Από πότε αυτό;
ΥΠ: Από τον Σεπτέμβριο. Έχουμε πει ότι τα πρώτα έξι, τουλάχιστον, θα τα αποφασίσουμε άμεσα -κατά πάσα πιθανότητα θα είναι παραπάνω- για να ξεκινήσουν τον Σεπτέμβριο αυτής της χρονιάς και μετά όλα τα σχολεία πλέον από τον επόμενο, από τον Σεπτέμβριο του 2026.
ΚΠ: Βλέπω μία επιστολή, μας έχει στείλει μια κυρία από ό,τι καταλαβαίνω από έναν Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων σε ένα σχολείο στην Ξάνθη […] νομίζω ότι η ουσία βρίσκεται σε κάτι που λέει ότι : «Οι μαθητές θα πρέπει να διαγωνιστούν μαζί με τους υπόλοιπους της πόλης και του Νομού για να έχουν μια θέση στο σχολείο της γειτονιάς τους» και «Οι καθηγητές χάνουν την οργανική τους θέση και θα πρέπει να διεκδικήσουν τη μελλοντική παραμονή στο μέχρι τώρα ‘’σπίτι τους’’».
ΥΠ: Η ουσία ποια είναι; Η ουσία είναι το ότι υπάρχει μία πρόβλεψη διετίας, όπως υπάρχει ήδη σε κάθε μετατροπή Πρότυπου, Πειραματικού. Αυτά είναι επιχειρήματα τα οποία έχουμε ακούσει τα τελευταία χρόνια συνολικότερα στην πολιτική που έχει να κάνει για τα Πρότυπα και Πειραματικά Σχολεία. Εγώ θα σας πω, όμως, ότι τα Πρότυπα και Πειραματικά σχολεία το εάν έχουν αγκαλιαστεί από την ελληνική κοινωνία και από τις τοπικές κοινότητες, το βλέπουμε κάθε χρόνο στο διαγωνισμό που τα παιδιά διεκδικούν τη θέση τους σε αυτά. Και επίσης θα σας πω κάτι που είπα σε μία πρόσφατη συζήτηση που είχα, ότι τα Πρότυπα Σχολεία αυτή τη στιγμή έχουν τις μεγαλύτερες επιδόσεις, συνολικότερα, από όλα τα Δημόσια Σχολεία, παραπάνω και από Ιδιωτικά.
ΚΔ: Δηλαδή, τα Ωνάσεια θα είναι σαν τα Πρότυπα;
ΥΠ: Θα έχουν κοινά με τα Πρότυπα, θα έχουν και διαφοροποιήσεις από τα Πρότυπα. Τα κοινά έχουν να κάνουν με μία ευρύτερη διαδικασία, όπως αυτή που αναφέρατε σε σχέση, για παράδειγμα, με ένα αντίστοιχο τεστ -όχι το ίδιο- για να μπορέσεις να μπεις σε αυτά. Η διαφοροποίηση ποια είναι; Η εντοπιότητα. Και η δεύτερη είναι σε σχέση με τα ίδια τα σημεία όπου θα δημιουργηθούν. Η πρόθεση του Ιδρύματος, σε συνεργασία με εμάς, είναι να πάμε σε περιοχές με οικονομικές και κοινωνικές προκλήσεις: Μενίδι, Κολωνός, Εύοσμος, Πέραμα και να χτίσουμε ισχυρά δημόσια σχολεία σε αυτές τις περιοχές. Αντλώντας μαθήματα από την εμπειρία των Προτύπων Σχολείων, αλλά στηρίζοντας τις συγκεκριμένες κοινότητες. Πώς τις στηρίζεις; Όχι μόνο με τη δημιουργία καθαυτού του σχολείου. Θα ανοίγει αυτό το σχολείο τις πύλες του σε ό,τι αφορά τους Ομίλους, τα Σύνολα, το απόγευμα δηλαδή, και σε όλα τα άλλα παιδιά τα οποία δεν θα φοιτούν σε αυτό το σχολείο, της ευρύτερης περιοχές. Η ιδέα αυτής της παρέμβασης είναι να δράσει ως εκπαιδευτικός και κοινωνικός πολλαπλασιαστής σε περιοχές οι οποίες θα έχουν πάρα πολλά να κερδίσουν από αυτό. Νομίζω ότι έχουμε πάρα πολλά να κερδίσουμε συνολικότερα από αυτή την πολιτική.Εγώ θα σας πω ότι δεν είμαι οπαδός του ενός δρόμου στην εκπαίδευση. Χρειαζόμαστε πολλές διαδρομές, χρειάζεται να μάθουμε πιο πολλά πράγματα από το τι συμβαίνει στο εξωτερικό, να ανοίξουμε τα φτερά μας γενικότερα στο εκπαιδευτικό σύστημα.
ΚΔ: Είπατε όμως ότι θα μπαίνουν από ένα σημείο και μετά με εξετάσεις;
ΥΠ: Εξαρχής με εξετάσεις.
ΚΔ: Εξαρχής με εξετάσεις, όχι αυτοί που ήδη βρίσκονται στα σχολεία.
ΥΠ: Αυτοί που ήδη βρίσκονται μένουν και αποφοιτούν.
ΚΠ: Δηλαδή εάν είμαι τώρα στην Α’ Γυμνασίου.
ΥΠ: Θα τελειώσει την Γ’ Γυμνασίου.
ΚΔ: Μετά όμως, επειδή θα χρειάζονται ακριβώς εξετάσεις για να μπουν σε αυτά τα σχολεία, δεν σημαίνει ότι ξαφνικά θα μπουν όλοι σε μία λογική φροντιστηρίου;
ΥΠ: Σε κάθε περίπτωση έχουμε προβλέψει ότι θα υπάρχει δωρεάν Ψηφιακό Φροντιστήριο για να μπορέσει οποιοδήποτε παιδί επιθυμεί να προετοιμαστεί για την συγκεκριμένη εξέταση δωρεάν, να μπορεί να το κάνει δωρεάν, αφετέρου η λογική του συγκεκριμένου διαγωνισμού δεν είναι μια λογική στενών γνώσεων. Ο στόχος είναι να μπορέσουν να μπουν δεξιότητες και να υπάρχει μια διαδικασία εισόδου η οποία να μοιάζει μεν με τα Πρότυπα αλλά να έχει και σημαντικές διαφοροποιήσεις και σε κάθε περίπτωση να συμπεριλαμβάνει κριτήριο εντοπιότητας. Να αφορά πρωτίστως τα παιδιά της γειτονιάς. Ακριβώς για να κάνει και την παρέμβαση στο επίπεδο της γειτονιάς.
ΚΔ: Ήθελα να ρωτήσω ότι καταλαβαίνουμε αυτό που γίνεται με τα Ωνάσεια, γνωρίζουμε για τα Πρότυπα. Από εκεί και πέρα τι κάνετε για τα απλά Δημόσια Σχολεία. Τι έχει αλλάξει δηλαδή επί της ουσίας σε αυτά τα σχολεία;
ΥΠ: Έχουν αλλάξει πάρα πολλά και ήδη δρομολογούνται πάρα πολλά για να αλλάξουν περισσότερα ακόμη. Θα σας πω μόλις μια ανακοίνωση που είχαμε την περασμένη εβδομάδα: συναντήθηκα με το προεδρείο της Ένωσης Τραπεζών όπου θα δώσουμε 100 εκατομμύρια ευρώ στο πρόγραμμα «Μαριέττα Γιαννάκου» που αφορά τις σχολικές υποδομές. Ο Πρωθυπουργός έχει πει από τον Σεπτέμβριο, από τη ΔΕΘ, ότι θα βάλουμε 250 εκατ. ευρώ για τα σχολικά κτήρια. Ήρθαν τώρα οι τράπεζες προσθέτουν 100 εκατ. ευρώ σε αυτό. Πάμε στα 350 εκατ. ευρώ. Τα σχολικά κτήρια είναι πάρα πολλά. Αυτό απαντά και στην προηγούμενή σας ερώτηση σε σχέση με το πώς στηρίζονται οι κοινότητες και πού πάνε τα παιδιά μας να φοιτήσουν. Έχουμε 12.710 σχολεία σε όλη τη χώρα. Τα 5.000 περίπου είναι Νηπιαγωγεία – λίγο λιγότερα. Αυτό τι σημαίνει πρακτικά; Πρέπει να στηρίξουμε τις υποδομές πέρα από όλα τα υπόλοιπα. Ξεκινάμε από αυτό. Στις υποδομές όμως σε τέτοιο μεγάλο αριθμό τα πράγματα που πρέπει να κάνεις είναι πάρα πολλά. Και επειδή στηρίζουμε την τεχνολογική ανάπτυξη των σχολείων – μπαίνει διαδραστικός πίνακας σε κάθε σχολείο αυτή τη στιγμή από Ε’ Δημοτικού και πάνω (από το Ταμείο Ανάκαμψης) και είναι κάτι που το έχουν αγκαλιάσει πάρα πολύ εκπαιδευτικοί μας και τα παιδιά – αλλά όταν κάνεις αυτό δεν μπορείς δίπλα να έχεις έναν σοβά που πέφτει, πρέπει να μπορεί και η σχολική υποδομή να περνάει στον 21ο αιώνα. Αυτό το πρόγραμμα θα έρθει να στηρίξει αυτό. Θα σας πω ευθαρσώς ότι 350 εκατ. ευρώ δεν φτάνουν. Χρειαζόμαστε πολλά περισσότερα χρήματα για να καλύψουμε.
ΚΠ: Για πόσα σχολεία φτάνουν τα 350 εκατ.;
ΥΠ: Για αρχή ξεκινάμε με 150 εκατ. φέτος. 150 εκατ. φέτος θα ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός και οι συναρμόδιοι υπουργοί τον αριθμό των σχολείων. Φανταστείτε ότι θα είναι κάτω από 1000, αλλά θα είναι σημαντικός αριθμός. Σύντομα θα ανακοινώσουμε τον ακριβή αριθμό γιατί γίνεται μία αποτίμηση στο ευρώ.
ΚΠ: Οι εργασίες πότε θα ξεκινήσουν;
ΥΠ: Άμεσα, μέσα στο καλοκαίρι πρέπει να γίνουν για να μπορέσουμε να πάμε σε Αγιασμό στα σχολεία με πολύ σημαντικές αλλαγές και ανακαινισμένα στο επίπεδο που αφορά τον κάθε μαθητή και την κάθε μαθήτρια. Να βάψεις το σχολείο. Να είναι προσβάσιμο. Έχουμε σχολεία τα οποία έχουν θέμα προσβασιμότητας για άτομα με αναπηρία. Να φτιάξεις το γήπεδο το μπάσκετ. Η θέρμανση. Να φτιάξεις τις τουαλέτες. Πράγματα τα οποία αφορούν το κάθε παιδί. Αυτά θα κάνει αυτό το πρόγραμμα και θα αυξάνουμε διαρκώς το ποσό, γιατί βλέπουμε από τον ιδιωτικό τομέα μία διάθεση στήριξης. Βλέπετε, ξεκινάμε την συζήτηση: Ίδρυμα Ωνάση 160 εκατ. ευρώ, ελληνικό τραπεζικό σύστημα 100 εκατ. ευρώ. Θα αθροίσουμε δυνάμεις για να μπορέσουμε να στηρίξουμε συνολικά το εκπαιδευτικό σύστημα πέρα από τα όσα θα κάνει το κράτος. Και σας ανέφερα στην ερώτησή σας ήδη ένα κομμάτι που αφορά τις υποδομές, γίνονται και πολλά άλλα στα σχολεία. Νέα βιβλία από τον Σεπτέμβριο του 2026, ψηφιακή υποδομή, νέα ύλη. Γιατί πρέπει να προσαρμοστούμε και να φτάσουμε σε πάρα πολλά πράγματα στον 21ο αιώνα και στην ύλη.
ΚΠ: Ήθελα να ρωτήσω για τα Μη Κρατικά Πανεπιστήμια, για τα οποία έχει αλλάξει η Νομοθεσία και μπορούν να ιδρυθούν. Ξέρετε πολύ καλά ότι, αν το μάθουν οι υποψήφιοι και οι απόφοιτοι τον Αύγουστο είναι δώρο- άδωρο. Ξέρουν που θα πάνε έχουν «ψιλοκλείσει». Δηλαδή, έχετε πει Σεπτέμβριο θα ξεκινήσει το πρώτο Πανεπιστήμιο, ισχύει αυτό και που θα το μάθουν τα παιδιά για να ξέρουν αν μπορούν να κάνουν αιτήσεις, τί θα γίνει κτλ;
ΥΠ: Πολύ σύντομα θα έχουν υπάρξει και οι σχετικές ανακοινώσεις. Ήδη, περιμένουμε τις πρώτες αιτήσεις από τα Μη Κρατικά Πανεπιστήμια, η πληροφόρησή μου είναι ότι στις επόμενες μέρες, θα έχουμε την πρώτη, μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα τις έχουμε όλες, κι αυτές πολύ σύντομα θα αξιολογηθούν από την αρμόδια Ανεξάρτητη Αρχή, για να μπορέσει να ξεκινήσει το σύστημα. Κάποιοι θα επιλέξουν να ξεκινήσουν το ‘25 κάποιοι θα επιλέξουν να ξεκινήσουν το ’26, ανάλογα με το τί είδους επένδυση…
ΚΠ: Πού θα προλάβουν να φτιάξετε Πανεπιστήμιο, δηλαδή το Σεπτέμβριο, που θα προλάβετε
ΥΠ: Υπάρχουν Υποδομές, μην ξεχνάτε, μιλάμε για Παραρτήματα, δεν μιλάμε για ίδρυση νέων γιατί η σύσταση απαγορεύεται.
ΚΠ: Άρα θα αγοράσουν ή θα ενοικιάσουν μία έτοιμη υποδομή…
ΥΠ: Το κομμάτι της υποδομής δεν είναι ιδιαιτέρως δύσκολο. Για ένα Πανεπιστήμιο το οποίο ξεκινάει και αυτό αφορά το πρώτο έτος, αυτό είναι κάτι που μπορεί να γίνει και να δρομολογηθεί. Αυτό λοιπόν θα το δούμε πάρα πολύ σύντομα να συμβαίνει στη χώρα μας. Κάποιοι θα ξεκινήσουν τώρα, κάποιοι θα ξεκινήσουν το ’26. Σε κάθε περίπτωση να δούμε τη μεγάλη εικόνα; Κάτι το οποίο το συζητάμε 40 χρόνια επιτέλους γίνεται. Και αυτό αφορά πάρα πολλά θέματα που έχουν να κάνουν με την Εκπαίδευση. Θυμάμαι από όταν ήμουν φοιτητής να συζητάμε για τα Μη Κρατικά Πανεπιστήμια και για τους λεγόμενους «αιώνιους» ή «λιμνάζοντες» φοιτητές. Προτιμώ τη δεύτερη ορολογία προσωπικά γιατί, κατά κάποιον τρόπο το «αιώνιοι» δεν πρέπει να φορτίζεται αρνητικά. Όλοι μας πρέπει να έχουμε μία διαρκή εξέλιξη μέσα στο χρόνο. Αυτά τα δύο θέματα τα οποία θυμάμαι να συζητάω εγώ ως φοιτητής -βρίσκω και πολύ ενδιαφέρον το ότι αφορούν και κομμάτι το οποίο καλούμαι σήμερα ως Υπουργός Παιδείας να αντιμετωπίσω- θα αντιμετωπιστούν όμως και τα δύο μέσα στο 2025.
ΚΠ: Το ένα θέλει βέβαια και συνταγματική αναθεώρηση. Για τα Ιδιωτικά Πανεπιστήμια, πέρα από το κομμάτι των Παραρτημάτων για να ανοίξει τελείως θέλει Συνταγματική Αναθεώρηση.
ΥΠ: Ναι όσον αφορά στη σύσταση αλλά νομίζω ότι ήδη με το Νόμο τον οποίον περάσαμε στη Βουλή, ένα τεράστιο κομμάτι πλέον αυτής της εξίσωσης λύνεται και σπάει κι ένα ταμπού και μία λανθασμένη πρακτική δεκαετιών.
ΚΠ: Θα προχωρήσει όμως, δηλαδή στην πρόταση της Νέας Δημοκρατίας που έχει πει ο Πρωθυπουργός τέλος του χρόνου θα κατατεθεί, θα είναι μέσα το 16;
ΥΠ: Βεβαίως, αλλά προσθέτω σε αυτό που λέτε και ότι η προηγούμενη ερώτησή σας αποδεικνύει ότι ήδη έχει λυθεί το μεγαλύτερο κομμάτι του προβλήματος. Αν το Σεπτέμβριο – Οκτώβριο του 25 έχουμε τα πρώτα Μη Κρατικά Πανεπιστήμια στη χώρα μας, δεν το έχουμε λύσει; Θα λείπει ένα άλλο κομμάτι της εξίσωσης που θα αφορά τη σύσταση νέων Ιδρυμάτων. Αυτό θα είναι κομμάτι της Συνταγματικής Αναθεώρησης, πρόθεσή μας είναι να το λύσουμε κι αυτό. Όπως και όλα τα υπόλοιπα.
ΚΔ: Τα Μη Κρατικά που θα ανοίξουν από το Σεπτέμβρη του 25 ή το Σεπτέμβριο του 26 είναι από τα γνωστά Ιδρύματα ή είναι απ’ αυτά που είχαμε ακούσει τα ονόματά τους να κυκλοφορούν ανά καιρούς από τη Σορβόννη ή άλλα κορυφαία ή δεν θα τα ξέρουμε;
ΥΠ: Η απάντηση είναι ναι, ότι προφανώς και θα τα ξέρουμε γιατί αν δεν τα ξέραμε δεν θα προσέλκυαν και φοιτητές και δεν θα είχε και νόημα να ανοίξουν τα σχετικά Παραρτήματα κι επειδή είπατε τη Σορβόννη, η πληροφόρησή μου είναι ότι η Σορβόννη θα είναι και το πρώτο Πανεπιστήμιο που θα καταθέσει αίτηση τις επόμενες μέρες.
ΚΠ: Α, μάλιστα, ενδιαφέρον αυτό!
ΚΔ: Για τί τμήματα;
ΥΠ: Αυτό περιμένουμε να το δούμε στη συγκεκριμένη αίτηση που θα κάνουν. Υπάρχει ενδιαφέρον για πάρα πολλές ειδικότητες. Κρατήστε όμως, κυρία Δούκα το εξής: από τη μία έχεις Μη Κρατικά Πανεπιστήμια που θα έρθουν να κάνουν αυτές τις αιτήσεις. Από την άλλη η Διεθνοποίηση δεν θα γίνει μόνο από τα Μη Κρατικά Πανεπιστήμια. Πρωτίστως θα γίνει από τα Δημόσια. Κι εδώ θα μπορούμε να έρθουμε μέσα στις επόμενες εβδομάδες και να ανακοινώσουμε Κοινά Μεταπτυχιακά των ελληνικών Δημοσίων Πανεπιστημίων πλέον με τα κορυφαία ξένα Πανεπιστήμια. Υπάρχουν αιτήσεις που έχουν κατατεθεί από Πανεπιστήμια όπως το YALE για κοινά Μεταπτυχιακά με το ελληνικό δημόσιο σύστημα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης κι έτσι αυτό έρχεται να λύσει το πρόβλημα. Τα Μη Κρατικά Πανεπιστήμια είναι μηχανισμός. Δεν είναι η λύση του προβλήματός μας. Το πρόβλημά μας αν το διαγνώσεις σωστά, είναι ότι η Ελλάδα έχει ζήτημα διαχρονικό στη διεθνοποίηση του συστήματος της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Καταφέραμε να έχουμε πιο πολλούς φοιτητές στο εξωτερικό Έλληνες, από ό,τι έχουν οι Ισπανοί Ισπανούς ενώ η Ισπανία είναι πολύ μεγαλύτερη, ή από ό,τι έχουν οι Άγγλοι δικούς τους πολίτες στο εξωτερικό. Κι απ’ την άλλη δεν φέρναμε ξένους φοιτητές στην Ελλάδα, διαχρονικά.
ΚΔ: Αυτό που λέτε με τα κοινά Μεταπτυχιακά, θα προσελκύσετε ξένους φοιτητές;
ΥΠ: Ε βέβαια! Γιατί θα είναι αγγλόφωνα και η ιδέα ποια είναι; Η ιδέα είναι να μπορέσεις συνολικά να ανοίξεις το σύστημά σου. Αυτή η λογική του ανοιχτού, του να μην υψώνεις περιττά τείχη, είναι κάτι το οποίο μας έχει λείψει ειδικά στον χώρο της Παιδείας. Και αυτό πρέπει να μπορέσει να αλλάξει σύντομα και για να φέρουμε ξένους φοιτητές στη χώρας μας, ξαναλέω, πρωτίστως στο δημόσιο σύστημα, έστω και για ένα εξάμηνο, όπως γίνεται στην Ιταλία ή όπως γίνεται στην Κύπρο, αυτό το πράγμα λοιπόν πρέπει να το κάνουμε εμείς, και με τα Δημόσια, και με τα Μη Κρατικά Πανεπιστήμια και να ανοίξουμε την Ελλάδα στον κόσμο.
ΚΠ: Να σας ρωτήσουμε, είχε Υπουργικό Συμβούλιο την περασμένη Παρασκευή μέσα είδα στην ανακοίνωση από τον Παύλο Μαρινάκη, λέει ότι 600 θέσεις ιερέων στο εξωτερικό. Ανοίγουν θέσεις; Δημιουργούνται; Προκηρύσσονται; Τι είναι;
ΥΠ: Αυτό έχει να κάνει με τα Πατριαρχεία, και αυτό έχει να κάνει με την εμπειρία που έχουμε όλοι ταξιδεύοντας στο εξωτερικό για το ρόλο τον οποίο παίζει η ορθοδοξία διεθνώς θα σας έλεγα σε σχέση με τους ομογενείς μας, σε σχέση με τον απόδημο ελληνισμό και το πώς αυτό το στηρίζεις. Προσωπικά το αισθάνθηκα πάρα πολύ έντονα πρόσφατα, επισκεπτόμενος την Αίγυπτο, την Αλεξάνδρεια, τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας. Βλέπεις τη δύναμη του ελληνισμού. Πήγα στο ελληνικό τετράγωνο, στην Αλεξάνδρεια, το οποίο το είχα διαβάσει στα μυθιστορήματα του Τσίρκα και το έβλεπα μπροστά μου και έβλεπα και τον ρόλο που παίζει το Πατριαρχείο σε αυτό γενικά και για την ιστορία και για την προοπτική του ελληνισμού. Αυτό οφείλουμε να τους στηρίξουμε. Υπάρχει ένα διαχρονικό αίτημα του Πατριάρχη Βαρθολομαίου το οποίο είναι να στηρίξουμε, γενικά, τις ελληνικές ορθόδοξες εκκλησίες σε όλον τον κόσμο πρωτίστως τα Πρεσβυγενή Πατριαρχεία. Κωνσταντινούπολη, Αλεξάνδρεια…
ΚΠ: Άρα, με αυτή την ενέργεια, θα φέρετε νομοθετική ρύθμιση η οποία τι θα λέει;
ΥΠ: Θα φέρουμε νομοθετική ρύθμιση η οποία θα λέει ότι θα μπορέσουμε να λύσουμε όπως το κάναμε για τους εν Ελλάδι ιερείς, να λύσεις δηλαδή τα μισθολογικά, ασφαλιστικά, συνταξιοδοτικά δικαιώματα να κάνουμε το ίδιο με έναν συγκεκριμένο μηχανισμό κυρίως για τις Εκκλησίες του εξωτερικού, για τις Εκκλησίες που βρίσκονται στα ελληνόφωνα Πατριαρχεία. Και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό και για λόγους που έχουν αμιγώς να κάνουν με καθαυτό το χαρτοφυλάκιο, θρησκευτικούς λόγους, αλλά εγώ θα σας πω πρωτίστως για τους ομογενείς μας, για τον απόδημο ελληνισμό είναι ένα βαθύ γεωπολιτικό θέμα και ιστορικό θέμα. Και είναι σπουδαίο ότι θα πάει να το λύσει, και αυτό, αυτή η κυβέρνηση.
ΚΔ: Είναι αυτό μία άμυνα στον επεκτατισμό της Ρωσικής Εκκλησίας.
ΥΠ: Εγώ θα σας πω ότι είναι μία ενίσχυση της ελληνικής ταυτότητας και είναι κάτι το οποίο βλέπουμε σε οποιαδήποτε επίσκεψή μας στο εξωτερικό να πάμε, να γιορτάσετε Πάσχα στις Ηνωμένες Πολιτείες ή στο εξωτερικό, βλέπετε αυτή τη δύναμη που υπάρχει γύρω από τους ομογενείς μας με κέντρο βάρους τις Εκκλησίες στο εξωτερικό. Αυτό, λοιπόν, πρέπει να το στηρίξουμε, δεν πρέπει να το χάσουμε, δεν πρέπει να το απεμπολήσουμε. Και εγώ θα σας πω ότι πρέπει να το στηρίξουμε, και ειδικά στην Αφρική για πάρα πολλούς λόγους που έχουν σχέση με τα γεωπολιτικά μας συμφέροντα και με την εθνική μας ταυτότητα.
ΚΠ: Ευχαριστούμε κύριε Πιερρακάκη.
ΥΠ: Να είστε καλά.