ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ (ΓΠ): […] Την Παρασκευή έχουμε τη μεγάλη συγκέντρωση, πάνω από 200 πόλεις σε όλη την Ελλάδα, πάνω από 70 πόλεις του εξωτερικού, με κάλεσμα των γονέων. Από την πλευρά της η κυβέρνηση λέει: «ξέρετε κάτι; ουσιαστικά εκφράζετε αυτό,» – δεν ξέρω εάν έχετε και εσείς την ίδια άποψη – «ότι ζει σε άλλον κόσμο κάποιος εάν πιστεύει ότι πάει για να συμπαρασταθεί στα θύματα της τραγωδίας των Τεμπών και για να ζητήσει δικαιοσύνη και όλα στο φως». «Ενισχύει την κυρία Κωνσταντοπούλου,» είπε ο κύριος Γεωργιάδης. Εσείς από την άλλη πλευρά λέτε -και το λένε κιόλας τα κόμματα της αντιπολίτευσης- καλούν τον κόσμο να κατέβει να πάρει μέρος σε αυτές τις συγκεντρώσεις. Δεν δημιουργεί μια σύγχυση στον κόσμο; Εγώ για παράδειγμα, εάν θέλω να πάω, εσείς θα με κατηγορήσετε ότι πάω για να διαδηλώσω κατά της κυβέρνησης; Ή τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα πουν «πελάτης μου είναι ο Παπαδάκης, ψηφοφόρος μου για αυτό κατεβαίνει». Προηγουμένως είχαμε τον κύριο Ασλανίδη που έχασε το παιδί του, τον Δημήτρη, ξέρετε τι μας είπε: μακριά τα κόμματα από την συγκέντρωση αυτή και δεν έχει αντικυβερνητικό χαρακτήρα, θέλουμε δικαιοσύνη, να δικαιωθούν οι ψυχές των παιδιών μας, όλα στο φως. Τι απαντάτε;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Κύριε Παπαδάκη, δεν θα υποδείξουμε και δεν θα υποδείξω προσωπικά σε κανέναν το τι θα κάνει. Ο κάθε πολίτης θα κάνει αυτό το οποίο θέλει και αυτό το οποίο κρίνει. Αυτό το οποίο όμως νομίζω πρέπει κανείς να υπογραμμίσει είναι τη στάση των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Γιατί πάνε να καπηλευτούν μία τραγωδία και να την μετατρέψουν σε πολιτικό γεγονός, να δείξουν δηλαδή ότι το μπόι τους είναι μεγαλύτερο από αυτό το οποίο στην πραγματικότητα είναι. Και ο κάθε ένας από εμάς, ο κάθε πολιτικός χώρος και ο κάθε πολιτικός ταγός κρίνεται για τη θέση του. Ο κύριος Φάμελλος κρίθηκε και κατακρίθηκε στη Βουλή για το τι προσπάθησε με έναν ύπουλο τρόπο, μέσω συγκεκριμένων ερωτήσεων, να συνδέσει το θάνατο ενός νέου παιδιού με την τραγωδία των Τεμπών. Ο κύριος Ανδρουλάκης όταν λέει ότι δεν εμπιστεύεται την δικαιοσύνη κρίνεται για αυτή του τη θέση ειδικά όταν η δικαιοσύνη κινείται με τον τρόπο που κινείται και προσπαθεί να απαντήσει στα πάντα. Άρα, νομίζω, το ότι στην πραγματικότητα όλοι κρινόμαστε, όλοι θα κριθούμε για τη στάση μας, για το ποιος βάζει λάδι στη φωτιά και για το ποιος όχι. Και αυτό το οποίο εμείς θέλουμε να πούμε είναι ότι είμαστε δίπλα στους πολίτες και θέλουμε να χυθεί φως στην υπόθεση και να απαντηθούν όλα και γρήγορα.
ΓΠ: Η αντιπολίτευση δεν έχει δικαίωμα να αντιδράσει; Γιατί; Σας κατηγορεί για συγκάλυψη. Λέει πως άλλα υποστηρίζατε στην αρχή και άλλα μετά από δύο χρόνια και δεν έχετε δώσει καμία απάντηση για το τι έχει συμβεί μέχρι στιγμής για αυτή τη τραγωδία.
ΥΠ: Η αντιπολίτευση έχει δικαίωμα να αντιδράσει αλλά η αντιπολίτευση δεν έχει δικαίωμα να καπηλευτεί. Και επειδή ακούω την κατηγορία περί συγκάλυψης, καταρχήν μιλάμε για μια βαθιά έωλη και βαθιά προσβλητική κατηγορία. Και εάν κάποιος πάει να δει τι κρύβεται από κάτω. Τι σημαίνει συγκάλυψη; Σημαίνει ότι εμείς είτε παρακωλύουμε το έργο της δικαιοσύνης, είτε προσπαθούμε να μην εκδοθεί κάποιο πόρισμα. Υπάρχει κάτι τέτοιο; Και ο πιο σκληρός κατήγορος της κυβέρνησης δεν έχει τολμήσει να διαρθρώσει κάτι τέτοιο γιατί θα ήταν εκτός τόπου και χρόνου. Ίσα – ίσα και σε ό,τι αφορά τον Οργανισμό Διερεύνησης Αεροπορικών και Σιδηροδρομικών Ατυχημάτων έχουμε βοηθήσει και να χρηματοδοτηθεί και να ενισχυθεί και να μπορεί να απευθυνθεί σε ειδικούς στο Βέλγιο, να απευθυνθεί σε ειδικούς στη Σουηδία, γρήγορα να καταλήξει σε πόρισμα. Θέματα τα οποία μας έχουν ζητηθεί από τη δικαιοσύνη τα έχουμε νομοθετήσει για την επιτάχυνση της υπόθεσης, παράκαμψη του δικαστικού συμβουλίου. Συνεπώς, ίσα-ίσα εμείς έχουμε κάθε λόγο να επιθυμούμε η δικαιοσύνη να κινηθεί γρήγορα. Και η δικαιοσύνη πρέπει να στηριχτεί γιατί είναι στον πυρήνα αυτού που λέμε «κράτος δικαίου», αυτού που λέμε «θεσμοί» σε μία δυτική δημοκρατία.
ΓΠ: Ας αφήσουμε την αντιπολίτευση που, όπως λέτε, προσπαθεί να εργαλειοποιήσει την τραγωδία των Τεμπών, και ας έρθουμε στις δημοσκοπήσεις. Τη μεγάλη κοινωνική, όχι αντιπολίτευση, αντίδραση η οποία υπάρχει. Ένα πολύ μεγάλο ποσοστό το οποίο προσεγγίζει το 80% έχει την υποψία για συγκάλυψη. Την υποψία για συγκάλυψη: είναι πεπεισμένο ή δεν είναι πεπεισμένο, ή έχει την υποψία. Το ίδιο ακριβώς πράγμα συμβαίνει για τη δικαιοσύνη. Έχω την εντύπωση ότι δεν είναι θέμα της αντιπολίτευσης να το αποδείξει ή όχι. Είναι υποχρέωση δική σας, της κυβέρνησης να μπορέσει να πείσει την κοινή γνώμη ότι πράγματι δεν συγκαλύπτεται και της δικαιοσύνης να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων. Γιατί σας λέω τα ποσοστά είναι πάρα πολύ υψηλά, σε όλες τις αλυσιδωτές δημοσκοπήσεις των τελευταίων μηνών.
ΥΠ: Κύριε Παπαδάκη όμως το να ζεις σε μία δυτική δημοκρατία σημαίνει να εμπιστεύεσαι πυρηνικά τη δικαιοσύνη. Και εγώ θέλω πραγματικά και ο ίδιος και εσείς να ρωτήσετε εκείνους οι οποίοι σας λένε «δεν εμπιστεύομαι τη δικαιοσύνη», να ρωτήσετε για παράδειγμα τον κύριο Ανδρουλάκη «άρα, τι εμπιστεύεσαι; Εμπιστεύεσαι τα λαϊκά δικαστήρια;». Προτιμάμε την Ελλάδα των θεσμών, κύριε Παπαδάκη, ή την Ελλάδα της αυτοδικίας; Αυτό είναι το πυρηνικό ερώτημα. Και το θέμα είναι εμείς ως κυβέρνηση να διασφαλίσουμε και το ότι η δικαιοσύνη θα κάνει πραγματικά τη δουλειά της περνώντας κάθε θεσμική διευκόλυνση όπως αυτές τις οποίες μας έχει ζητήσει, ενδυναμώνοντας κάθε δημόσιο οργανισμό ο οποίος ασχολείται με τη διερεύνηση της υπόθεσης και ταυτόχρονα κυρίως φροντίζοντας ότι αυτή η τραγωδία δεν θα ξανασυμβεί. Επενδύοντας, δηλαδή, σε όλες εκείνες τις αλλαγές τις οποίες χρειάζεται να μπει ο σιδηρόδρομος, σε όλες εκείνες τις αλλαγές που χρειάζονται γενικά οι δημόσιες υποδομές στη χώρα μας. Αυτή είναι η δουλειά μας, αυτό οφείλουμε να κάνουμε γρήγορα και χωρίς πολλά λόγια. Και αυτό νομίζω ότι ζητά και από εμάς ο κόσμος. Έτσι μεταβολίζουμε το μάθημα των δημοσκοπήσεων συνολικότερα: Δουλειά, δουλειά, δουλειά. Λίγα λόγια, πολλή δουλειά.
ΓΠ: Πιστεύετε ότι δυναμιτίζουν και απόψεις -και από τη μία πλευρά και από την άλλη- και ότι σε αυτή εδώ την φάση που φαίνεται ότι είναι ένα ανοιχτό τραύμα για την κοινωνία, πιστεύω και για εσάς, όλοι μας έχουμε ένα ανοιχτό τραύμα, όλοι μας κουβαλάμε αυτό το τραύμα πολύ περισσότερο οι συγγενείς των θυμάτων. Δεν πιστεύετε λοιπόν ότι έχουν γίνει λάθη και από τις δύο πλευρές με υπερβολικές δηλώσεις οι οποίες έχουν γίνει;
ΥΠ: Το συζητάτε ότι είναι ένα τραύμα; Είναι μια εθνική πληγή, είναι ένα εθνικό τραύμα και οφείλουμε να κάνουμε όλοι ο καθένας από τη δική του πλευρά το καλύτερο που μπορεί με όλες του τις δυνάμεις για να μπορέσει έτσι την πληγή να την επουλώσει. Και παίζει πάρα πολύ σημαντικό ρόλο να μπορέσουμε πάρα πολύ γρήγορα και να στηρίξουμε τη δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της, διότι δεν έχουμε άλλη επιλογή. Ο πυρήνας της απάντησης είναι η ταχύτητα των απαντήσεων που η δικαιοσύνη θα δώσει και θα σας έλεγα ότι στην πραγματικότητα -για να απαντήσουμε σωστά στο ερώτημά σας – πρέπει να μπορέσουμε και να στηρίξουμε τη δικαιοσύνη και να την ενδυναμώσουμε ο κάθε ένας και η κάθε μία από το δικό του μετερίζι είτε είμαστε κυβέρνηση είτε είμαστε αντιπολίτευση.
ΓΠ: Τώρα η δικαιοσύνη από την πλευρά της έχει δεχθεί επιθέσεις αλλά έχει αρχίσει και δίνει απαντήσεις σε αρχηγούς κομμάτων όπου λένε τα κόμματα της αντιπολίτευσης ότι η διάκριση των εξουσιών θα πρέπει να διασφαλιστεί από όλους μας, άλλο η δικαιοσύνη άλλο η πολιτική εξουσία.
ΥΠ: Η δικαιοσύνη είναι τυφλή, δεν είναι άφωνη. Πρέπει η ηγεσία της δικαιοσύνης να είναι σε θέση να απαντά όταν τίθενται συγκεκριμένα ερωτήματα. Νομίζω ότι καλώς πράττει και νομίζω ότι είναι σωστό να ενημερώνουν συνολικά και το πολιτικό σύστημα και την κοινή γνώμη αναφορικά με το ποια είναι τα πεπραγμένα τους. Αλλά απαντώ, πάλι, επαναλαμβάνω το ίδιο το οποίο σας ρώτησα πριν, θέλουμε την Ελλάδα των θεσμών ή την Ελλάδα της αυτοδικίας; Θέλουμε την Ελλάδα της δικαιοσύνης ή την Ελλάδα των λαϊκών δικαστηρίων; Αυτό κρίνεται. Και για να μπορέσουμε να απαντήσουμε σωστά πρέπει να απαντήσουμε το πρώτο και να ενισχύσουμε το πρώτο όπου κρίνουμε ότι χρειάζεται ενίσχυση.
ΓΠ: Είστε πολύ προσεκτικός στην πρώτη ερώτηση για τον κόσμο ο οποίος θα αποφασίσει να πάει την Παρασκευή στις συγκεντρώσεις. Και είπατε «εγώ δεν θα πω στον κόσμο να πας ή να μην πας» και αυτό για εμένα είναι σημαντικό. Είναι μια διαφοροποίηση όμως σε σχέση με δηλώσεις άλλων στελεχών της κυβέρνησης.
ΥΠ: Εγώ θα σας πω ότι είναι αυτονόητο, το είπε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ο κύριος Μαρινάκης. Είναι αυτονόητο ότι ο καθένας θα πράξει αυτό που θέλει αυτό επιτάσσει η επίκληση το ότι ζούμε σε μία προηγμένη δημοκρατία.
ΓΠ: Και νομίζω ότι εάν είναι προσεκτικές οι δηλώσεις δεν δημιουργούν σύγχυση και στον κόσμο. Δηλαδή, ουαί και αλίμονο αυτός ο οποίος θα σκεφτεί να κατέβει την Παρασκευή μήπως έχει το στίγμα που λέει ένα μέρος στελεχών της κυβέρνησης ότι «είσαι υποκριτής, δεν κατεβαίνεις για να συμπαρασταθείς στα θύματα αλλά για να ρίξεις την κυβέρνηση».
ΥΠ: Κύριε Παπαδάκη, εγώ θα το πω κωδικοποιημένα και απλά : είμαστε μαζί με τον κόσμο, ο κόσμος ζητάει απαντήσεις, η πληγή πρέπει να επουλωθεί και οι απαντήσεις θα δοθούν και είναι η απόλυτη μέριμνά μας να δοθούν μέσω της δικαιοσύνης και η πληγή θα επουλωθεί.
ΓΠ: Και είναι πυκνές οι εξελίξεις την επόμενη εβδομάδα, έχουμε τη συζήτηση για την προανακριτική για τον κύριο Τριαντόπουλο. Δεν ξέρω εάν το ξέρετε και εσείς, σας μεταφέρω την πληροφορία, ότι Τετάρτη θα κατατεθεί η πρόταση δυσπιστίας.
ΥΠ: Το ακούγαμε εδώ και πάρα πολύ καιρό και εδώ είναι όλη αυτή η συζήτηση που ανέφερα πριν ότι προσπαθεί η αντιπολίτευση να καπηλευτεί μία συγκεκριμένη διαδικασία και να δείξει ότι το μπόι της είναι πολύ μεγαλύτερο από αυτό το οποίο στην πραγματικότητα είναι. Οπότε θα πάμε στη Βουλή και θα συζητήσουμε αναλυτικά με την αντιπολίτευση για όλες τις πτυχές του θέματος, όπως και εμείς οι ίδιοι επιθυμούμε. Επιθυμούμε να ανοίξουμε και να συζητήσουμε όλες τις πτυχές του θέματος.
ΓΠ: Το αφήνουμε προσωρινά το θέμα αυτό, θα έχουμε τη δυνατότητα να μιλήσουμε και με εκπροσώπους των κομμάτων για να ακουστεί και η αντίθετη άποψη. 12 Ωνάσεια.
ΥΠ: Να πω κύριε Παπαδάκη επειδή είδα πριν που είχατε ένα ρεπορτάζ πριν…
ΓΠ: Το θέμα με το Ωραιόκαστρο με επίθεση σε μαθητή μέσα στο σχολείο…
ΥΠ: Αυτό συνέβη χθες και έχει ήδη σταλεί μήνυμα, με ενημέρωσαν, και ο περιφερειακός διευθυντής στην κεντρική Μακεδονία, έχει σταλεί ψυχολόγος και κοινωνικός λειτουργός στο σχολείο. Από χθες έχουν γίνει κάποιες παρεμβάσεις και τώρα συνεδριάζει ο σύλλογος διδασκόντων για να μπορέσουν να υπάρξουν και οι απαραίτητες συνέπειες για εκείνους οι οποίοι προέβησαν στο συγκεκριμένο παράπτωμα. Ξέρετε, είναι πάρα πολύ σημαντικό, ότι από τις αρχές αυτής της σχολικής χρονιάς έχουμε έναν νέο κανονισμό λειτουργίας στα σχολεία. Και ο νέος κανονισμός λειτουργίας αυτός μάς επιτρέπει στον σύλλογο διδασκόντων, στον διευθυντή του σχολείου να προβαίνουν σε αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος για εκείνα τα παιδιά για τα οποία πρέπει να ληφθεί αυτή η απόφαση. Γενικά έχουμε δώσει εργαλεία στους καθηγητές για να μπορέσουν να κάνουν καλύτερα τη δουλειά τους. Είναι τα εργαλεία που οι ίδιες και οι ίδιοι ζητούσαν τα προηγούμενα χρόνια. Τους δόθηκαν και τώρα μπορούν να διαχειριστούν πολύ πιο αποτελεσματικά δύσκολα φαινόμενα τα οποία έχουμε στα σχολεία. Δεν έχουν μηδενιστεί τα φαινόμενα αλλά μπορώ να σας πω, με βάση όλα τα στοιχεία τα οποία έχουμε, ότι το ότι δώσαμε αυτά τα εργαλεία έχει βελτιώσει κατά πολύ την εικόνα και έχει βελτιώσει και τον τρόπο με τον οποίο διαχειριζόμαστε αυτή την εικόνα στα σχολεία. Προφανώς, μαζί με το πρώτο το οποίο είπα, να μπορεί να είναι και ψυχολόγος στο σχολείο, να μπορεί να είναι και κοινωνικός λειτουργός στο σχολείο, είναι μια συνολική πολιτική, ένα συνολικό πακέτο πολιτικής που δουλεύει και που διαρκώς θα βελτιώνεται στο πεδίο.
ΓΠ: Πάμε τώρα στα Ωνάσεια, τον Σεπτέμβριο θα λειτουργήσουν τα 12 Ωνάσεια.
ΥΠ: Στις έξι περιοχές. Τα πρώτα 12 από τα 22.
ΓΠ: Υπάρχουν αντιδράσεις όμως, από γονείς και εκπαιδευτικούς γιατί λένε ότι «κάποια από τα παιδιά μας θα πρέπει να φύγουν από τα σχολείο τους για να δημιουργηθούν εκεί στα σχολεία που είμαστε εμείς και να πάνε αλλού, να ενσωματωθούν, να μπουν με παιδιά (να είναι και υπεράριθμοι μάλιστα) σε άλλα σχολεία».
ΥΠ: Όχι. Αυτό είναι ανακριβές. Έχω ακούσει πάρα πολλά πράγματα αυτή την περίοδο τα οποία ακούγονται, τα οποία είναι παντελώς (ανακριβή).
ΓΠ: Δηλαδή, δεν θα εκκενωθεί ένα σχολείο για να λειτουργήσει…;
ΥΠ: Όχι. Ίσα – ίσα κομμάτι του νόμου, να ανοίξουμε να δούμε και τον συγκεκριμένο νόμο όπως ψηφίστηκε στη Βουλή και να πω εδώ ότι αυτός ο νόμος ψηφίστηκε και από κόμματα της αντιπολίτευσης. Ψηφίστηκε και από το ΠΑΣΟΚ και από την Πλεύση Ελευθερίας. Όπως περιγράφουν οι διατάξεις του νόμου, όλα τα παιδιά τα οποία φοιτούν σε ένα Γυμνάσιο ή σε ένα Λύκειο το οποίο μετατρέπεται σε Ωνάσειο, αποφοιτούν από εκεί. Δηλαδή ένα παιδί το οποίο είναι σήμερα Α’ Γυμνασίου και θα γίνει το σχολείο αυτό Ωνάσειο το Σεπτέμβριο, άρα το παιδί αυτό θα ναι Β’ Γυμνασίου, θα αποφοιτήσει κανονικά στην Γ’ Γυμνασίου από το σχολείο αυτό. Άρα δεν υπάρχει κάποιο τέτοιο ζήτημα…
ΓΠ: Θα λειτουργούν παράλληλα, δηλαδή τάξεις;
ΥΠ: Όχι το σχολείο μετατρέπεται σε Ωνάσειο και τα παιδιά αποφοιτούν κανονικά απ’ αυτό. Μα είναι μαθητές του σχολείου.
ΓΠ: Δεν υποχρεώνονται να φύγουν;
ΥΠ: Όχι! Ίσα ίσα! Ποια είναι η διαφοροποίηση; Η διαφοροποίηση είναι ότι τα σχολεία στην πορεία, με την πάροδο του χρόνου, ο τρόπος με τον οποίον θα γράφεσαι σε αυτά, θα περιλαμβάνει και μία δοκιμασία και ένα τεστ. Αλλά, και σε αυτό το τεστ, τι προβλέψαμε έπειτα από τη συζήτηση στη Βουλή; Η οποία ήταν μεγάλη, ενδελεχής, σε βάθος, και ακούσαμε και διαμορφώσαμε και συναινέσεις. Έως 60% των παιδιών που θα πάνε στα Ωνάσεια σχολεία θα είναι ντόπια, θα είναι από την περιοχή. Και το πώς θα ορίσουμε την περιοχή θα είναι κάτι το οποίο θα το συζητήσουμε και με τις δημοτικές αρχές, με τους Δημάρχους. Άρα, ίσα-ίσα, συν του ότι, το μεσημέρι, τα σχολεία αυτά έχουν Ομίλους και Σύνολα. Και οι Όμιλοι και τα Σύνολα των σχολείων αυτών δεν θα ανοίγουν μόνο για τα παιδιά του σχολείου. Θα ανοίγουν για όλη την περιοχή. Το σχέδιο το οποίο έχουμε συνδιαμορφώσει με το Ίδρυμα Ωνάση είναι ένα πληρέστατο σχέδιο που έχει σαν στόχο να πάει και να στηρίξει αυτές τις περιοχές. Στις περιοχές δηλαδή, με οικονομικές και κοινωνικές προκλήσεις…
ΓΠ: Πάντως δεν θα φύγουν τα παιδιά από τα σχολεία…
ΥΠ: Όχι βέβαια! Μα δεν το λέω εγώ, το λέει η διάταξη. Και σε βάθος χρόνου ο τρόπος με τον οποίον θα λειτουργεί…
ΓΠ: Γιατί υπήρξαν και κινητοποιήσεις μάλιστα σε κάποιες περιοχές…
ΥΠ: Ναι αλλά πρέπει να μιλάμε επί του πραγματικού. Επί του πραγματικού ο Νόμος λέει ότι όλα τα παιδιά τα οποία φοιτούν εκεί, αποφοιτούν από εκεί, και λέει ότι στην πορεία, υπάρχει ένα ποσοστό 40 με 60% -στις περισσότερες περιοχές θα είναι 60%- ελάχιστης εντοπιότητας, σκεφτείτε ένα 60% να είναι από κει.
ΓΠ: Καλά και άγια λοιπόν τα Ωνάσεια…
Υπ: …Και 160 εκατομμύρια ευρώ δωρεά, σε βάθος 12 ετών από το Ίδρυμα Ωνάση.
ΓΠ: Πολύ σημαντικό και αυτό. Αλλά κύριε Υπουργέ τώρα, με το χέρι στην καρδιά, μήπως δημιουργείται μία εκπαίδευση πολλών ταχυτήτων; Γιατί τα παιδιά των Προτύπων Σχολείων και των Ωνασείων δεν θα έχουν τις ίδιες ευκαιρίες με ένα παιδί που θα φοιτά σε ένα από τα υπόλοιπα σχολεία της χώρας; Γιατί εκεί η εκπαίδευση θα είναι διαφορετική και αναβαθμισμένη.
ΥΠ: Εγώ θα σας απαντήσω ότι μιλάμε για μία εκπαίδευση πολλαπλών δυνατοτήτων όχι πολλαπλών ταχυτήτων και ίσα-ίσα αν δει κανείς το κοινωνικό πρόσημο αυτής της επιλογής είναι σε περιοχές με κοινωνικές και οικονομικές προκλήσεις. Δείτε τις περιοχές ποιες είναι οι πρώτες 6 περιοχές…
ΓΠ: Ναι τις είδα τις περιοχές, πολύ πονηρό αυτό που κάνατε…
ΥΠ: Είναι ο Κολωνός, είναι το Μενίδι, είναι συγκεκριμένα σημεία για στήριξη των περιοχών
ΓΠ: Πονηρό, πονηρό…
ΥΠ: Αυτή είναι και η ιδέα. Δεν θα σας έλεγα ότι είναι πονηρό, αυτή είναι η ιδέα που ζητήσαμε και συζητήσαμε με το Ίδρυμα.
ΓΠ: Περιοχές οι οποίες δεν είναι η Εκάλη ας πούμε…
ΥΠ: Μα αυτός είναι ο λόγος που γίνεται…
ΓΠ: Αλλά πράγματι τα παιδιά τα οποία θα αποφοιτήσουν από ένα τέτοιο σχολείο δεν θα τους έχει δώσει πολύ περισσότερα εφόδια από το παιδί το δικό μου το οποίο θα είναι σε ένα κοινό σχολείο;
ΥΠ: Μα αναβαθμίζουμε το σύνολο της εκπαίδευσης με τις αλλαγές τις οποίες κάνουμε, πηγαίνουμε και επηρεάζουμε και στηρίζουμε όλα τα σχολεία. Θέλετε να πούμε για το πρόγραμμα «Μαριέττα Γιαννάκου» που ξεκινάμε με 350 εκατομμύρια ευρώ για τα σχολικά κτίρια; Θέλετε να πούμε για τις αλλαγές των βιβλίων και των εγχειριδίων από το 2026 σε όλα τα μαθήματα; Θέλετε να πούμε για διαδραστικούς πίνακες και για τον εξοπλισμό που μπαίνει σε όλα τα σχολεία; Μπορώ να σας πω ότι είναι το σύνολο της πολιτικής που κάνουμε. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να είμαστε θιασώτες του ότι τα πράγματα θα δουλεύουν με ένα και μόνο τρόπο, με μία και μόνο αλήθεια, με έναν και μόνο μηχανισμό. Πρέπει να απελευθερώσουμε δυνατότητες στο σύστημα. Γιατί σε περιοχές, ίσα ίσα δεν είναι πονηρό, αυτό που λέτε για τις περιοχές, είναι πυρηνικό. Είναι η ίδια η επιλογή που θέλουμε να κάνουμε. Γιατί σε περιοχές με οικονομικές και κοινωνικές προκλήσεις…
ΓΠ: Με αυτή την έννοια το λέω πονηρό.
ΥΠ: Ναι το ξέρω και θέλω να καταδείξω ότι η ιδέα είναι αυτή, ότι μία περιοχή με οικονομικές και κοινωνικές προκλήσεις μπορεί να χρειάζεται παραπάνω στήριξη. Από την άλλη, επειδή αναφέρατε την Εκάλη, να το πω σχηματικά, δεν είναι η ίδια η πολιτική που πρέπει να ακολουθηθεί στις Αχαρνές και στην Εκάλη. Είναι διαφορετική! Πρέπει να μπορέσουμε λοιπόν να φύγουμε από το παλιό σκεπτικό ότι θα κάνουμε παντού τα ίδια πράγματα και με τον ίδιο τρόπο και ότι με κάποιον μαγικό τρόπο, αυτό θα δουλέψει καταπληκτικά. Ίσα- ίσα πρέπει να διαφοροποιήσουμε τον τρόπο τον οποίον θα λειτουργήσουμε ακριβώς γιατί πρέπει να στηρίξουμε τους μαθητές και τις μαθήτριες που το έχουν περισσότερο ανάγκη.
ΓΠ: Είσαστε κύριε Υπουργέ πολύ νεότερος από μένα. Αυτό δεν αποτελεί μομφή, πώς να το κάνουμε; Ξέρετε, εδώ και χρόνια έχω ακούσει για προσπάθειες οι οποίες έχουν γίνει, είχαν ξεκινήσει στα περιβόητα Προγράμματα Επαγγελματικού Προσανατολισμού για να δώσουν τις ευκαιρίες και τις δυνατότητες σε νέα παιδιά να ανακαλύψουν επαγγέλματα, δεξιότητες που θα μπορούσαν να αποτελέσουν μία εναλλακτική λύση για να μπορέσουν να πορευτούν στη ζωή τους και να μπουν και στην αγορά εργασίας. Μήπως λέτε τα ίδια πράγματα με διαφορετικά λόγια λέγοντας ότι θα δημιουργήσετε τις Ακαδημίες Επαγγελματικής Κατάρτισης που θα γίνουν λέτε σε συνεργασία με επιμελητήρια και επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα και θα εστιάζουν στις ανάγκες της κάθε περιοχής; Ακούγεται πολύ καλό για να είναι αληθινό.
ΥΠ: Εγώ θα ασπαστώ το πνεύμα της ερώτησής σας πλήρως και θα πω με πιο κάθετο τρόπο…
ΓΠ: Γιατί όλοι γιατροί και δικηγόροι δεν μπορούν να γίνουν…
ΥΠ: …ότι η Επαγγελματική εκπαίδευση στη χώρα μας, δεν έχει δουλέψει με τον ίδιο τρόπο που έχει δουλέψει, αν πάμε στη Γερμανία, ή πάμε στην Αυστρία ή πάμε στην Ελβετία θα δούμε πλούτο στην επαγγελματική εκπαίδευση. Στην Ελλάδα, γενικά στον ευρωπαϊκό νότο, έχουμε δει ότι αυτό δεν έχει πετύχει τόσο γιατί πραγματικά ο επαγγελματικός προσανατολισμός εδώ ήταν περισσότερο τοποθετημένος στο Πανεπιστήμιο αμιγώς και μόνο. Αυτό είναι κάτι το οποίο πρέπει να αλλάξει. Έχει αλλάξει στην αγορά εργασίας, δηλαδή, αν πας στο Πέραμα και δεις τις δουλειές στην Ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη και το Πρότυπο ΕΠΑΛ που είναι δίπλα έχει ξεκινήσει και γίνεται μία σύνδεση η οποία είναι ωραία στην αγορά εργασίας, τα παιδιά βρίσκουν καλοπληρωμένες δουλειές αμέσως.
ΓΠ: Δηλαδή ανάλογα την περιοχή και τις ανάγκες της;
ΥΠ: Εγώ θα πω ότι πρέπει αυτό να το κάνουμε ακόμα καλύτερα από ότι το κάνουμε. Και εδώ η σύλληψη ποια είναι; Πρώτον, να πάρουν τεχνογνωσία από τον ιδιωτικό τομέα. Στην Αρκαδία υπάρχει φαρμακευτική βιομηχανία και κάνουν πολύ καλή δουλειά στην ευρύτερη περιοχή. Αν πάμε στη Νάουσα θα δούμε τη δουλειά που γίνεται και τους οινοπαραγωγούς μας, από τον αείμνηστο Μπουτάρη, τα παιδιά του, άλλους οινοπαραγωγούς για το ξινόμαυρο, γιατί να μην στηρίξεις αυτήν την περιοχή με στοχευμένο τρόπο για τα επαγγέλματα εκείνα που έχουν σχέση με το κρασί; Δηλαδή θα πάμε στις περιοχές όπου βλέπουμε εταιρείες να κάνουν τη δουλειά τους, δεν θα μείνουμε στα λόγια. Κατ’ αρχήν το πρώτο βήμα θα είναι ο Νόμος οπότε όταν ξανάρθω θα μου πείτε να μην μείνει στο Νόμο και να γίνει στην πράξη και θα έχετε δίκιο. Θα γίνει στην πράξη ξεκινώντας τον Σεπτέμβριο.
ΓΠ: Τώρα αν ήταν μαζεμένοι όλοι αυτοί που στέλνουν μηνύματα και ήταν εδώ μέσα στο στούντιο θα είχε δημιουργηθεί ένας συνωστισμός φοβερός. Θα σας πω δύο κατηγορίες: Νηπιαγωγοί, Φιλόλογοι, γιατί να έχουμε αναπληρωτές ενώ υπάρχουν κενά σε οργανικές θέσεις; Γιατί λοιπόν δεν προχωράμε στην πλήρωση αυτών των θέσεων κι έχουμε τους αναπληρωτές, οι οποίοι αναπληρωτές έχουν δίκιο να φωνάζουν γιατί χάνουν πολλά προνόμια ως αναπληρωτές.
ΥΠ: Εγώ θα πω σε αυτό, κύριε Παπαδάκη, ότι το λέμε πρώτοι εμείς μαζί τους αυτό, και όχι με λόγια, με πράξεις. Φέτος κάναμε 10.000 διορισμούς. Ανατρέξετε σε βάθος χρόνου, ήταν πάρα πολλοί και οι διορισμοί στους Νηπιαγωγούς.
ΓΠ: Στους νηπιαγωγούς έχουμε πολλά κενά, θα προχωρήσετε και σ άλλους;
ΥΠ: Θα κάνουμε και άλλους διορισμούς, εννοείται. Είναι σωστό αυτό που λένε ότι οι αναπληρωτές είναι πάρα πολλοί στο σύστημα, είναι σωστό. Έχουμε πολλούς αναπληρωτές. Τα χρόνια της οικονομικής κρίσης τί έγινε; Γιγαντώθηκαν οι προσλήψεις αναπληρωτών γιατί δεν μπορούσαμε να κάνουμε μόνιμους διορισμούς. Και καταλήξαμε η Ελλάδα να έχει περίπου το ¼ του εκπαιδευτικού συστήματος με αναπληρωτές. Αυτό όταν το λέμε διεθνώς γιατί κι εμείς, δεν μπορούμε να κάνουμε «α λα καρτ» επίκληση του πότε είμαστε και πότε δεν είμαστε Ευρώπη. Ή θα σαι Ευρώπη σε όλα ή όχι. Εδώ λοιπόν πράγματι υπήρξε πάρα πολύ μεγάλος όγκος αναπληρωτών που συσσωρεύθηκε τα τελευταία χρόνια. Ποιος προσπαθεί να το λύσει αυτό; Εμείς. Φέτος κάναμε 10.000 διορισμούς ουσιαστικά αντί, για αντίστοιχες προσλήψεις αναπληρωτών. Προφανώς και θα το συνεχίσουμε αυτό. Αυτή είναι η βούληση. To Υπουργείο Εσωτερικών μας βοηθά πολύ σε αυτό, για να το πετύχουμε, ο κύριος Λιβάνιος, η κυρία Χαραλαμπογιάννη, θα συνεχίσουμε σε αυτήν τη διαδρομή με ακριβώς το σκεπτικό το οποίο περιγράψατε.
ΓΠ: Σε προκατόχους σας, όταν τους ενημερώνανε ότι «ξέρετε κάτι στο τάδε σχολείο υπάρχουν αυτές οι ελλείψεις, πέφτουν σοβάδες, οι τουαλέτες είναι σε κακή κατάσταση, τα κτίρια δεν είναι κτίρια για να φιλοξενήσουν τα παιδιά». Ξέρετε, μας έλεγαν «γκρινιάζετε, γκρινιάζετε συνέχεια, δεν ήμασταν αρμόδιοι εμείς,» είχαμε χαθεί σε μία λαίλαπα αρμοδιοτήτων όπου ήταν η περιφέρεια, όχι δεν ήταν η περιφέρεια, ήταν ο δήμος, όχι δεν ήταν ο δήμος, ήταν το υπουργείο Παιδείας. Με χαρά σάς είδα να πηγαίνετε σε ένα σχολείο με τον πρωθυπουργό στη Νέα Φιλαδέλφεια, να ανακοινώνετε ένα πρόγραμμα 350 εκατ. ευρώ για να φτιαχτούν τα σχολεία. Λόγια;
ΥΠ: Καθόλου, γιατί ίσα-ίσα είπαμε όταν πήγαμε στη Ν. Φιλαδέλφεια με τον Πρωθυπουργό ότι θα ξαναπάμε στο ίδιο σχολείο για τον Αγιασμό του Σεπτεμβρίου και θα δείξουμε τι θα έχει συμβεί στο μεσοδιάστημα…
ΓΠ: Πάντως προβλήματα υπάρχουν στα σχολεία και οφείλουμε να το ομολογήσουμε…
ΥΠ: Πολλά και εγώ δεν θα σας πω καθόλου ότι αυτό είναι γκρίνια, είναι πραγματικότητα. Είναι μεγάλο ζήτημα, θα σας πω για το κομμάτι που αφορά το υπ. Παιδείας αμιγώς. Βάζουμε διαδραστικό πίνακα σε ένα σχολείο, ο διαδραστικός πίνακας είναι 2025. Το να βλέπεις το 2025 που είναι ο πίνακας με ένα σοβά να πέφτει δίπλα, δεν είναι εικόνα. Αυτό λοιπόν για να αλλάξει, γιατί οι αρμοδιότητες είναι καθαρές. Τα σχολεία είναι 12.710 (Νηπιαγωγεία, Δημοτικά, Γυμνάσια, Λύκεια), πού ανήκουν; Στους δήμους. Τι λένε οι δήμοι; Σε πολλές περιπτώσεις λένε «δεν έχουμε τα χρήματα για να κάνουμε τη δουλειά». Τι απαντήσαμε εμείς; Θα βρούμε τα χρήματα για να σας βοηθήσουμε: 350 εκατ. ευρώ, το πρόγραμμα «Μαριέττα Γιαννάκου».
ΓΠ: Πότε θα ξεκινήσει όμως, και πότε θα τελειώσει;
ΥΠ: Τώρα, ξεκίνησε, ξεκινάει τα πρώτα χρήματα τα οποία θα διατεθούν είναι φέτος. Τα πρώτα 150 εκατ. ευρώ ξεκινάνε τώρα. Και έχουμε προτεραιοποιήσει με τον κύριο Σταϊκούρα και το Υπουργείο Υποδομών, 645 σχολεία.
ΓΠ: Και έλεγχος για να μην έχουμε φαινόμενα σαν αυτό που είχαμε στην Κάρυστο.
ΥΠ: Ξεκίνησε ο έλεγχος από το ΤΕΕ, Ταμείο Ανάκαμψης, για πρώτη φορά χρηματοδοτείται το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος για να ελέγξει όλα τα σχολεία, αυτό δεν έχει ξαναγίνει, το οποίο ξέρετε μάς προκαλεί και πολύ έκπληξη ότι δεν έχει ξαναγίνει γιατί είναι πολλά σχολεία τα οποία εδώ και δεκαετίες δεν έχουν ελεγχθεί. Ελέγχονται αυτή τη στιγμή και οπουδήποτε υπάρχει κάποιο έστω και μικρό πόρισμα παρεμβαίνουμε και προτεραιοποιούμε σχολεία για αυτό τον μηχανισμό που σας είπα.
ΓΠ: Υπάρχουν σχολεία που στεγάζονται σε αυθαίρετα κτίρια κύριε Υπουργέ.
ΥΠ: Εμείς θα στηρίξουμε όλους τους δήμους και θα βάλουμε χρήματα για να βελτιώσουμε τις σχολικές μας υποδομές. Ξεκινάμε με 450 εκατ. ευρώ όσοι μας ακούν, όσοι μας βλέπουν να μην θεωρήσουν ότι θα μείνουμε σε αυτό διότι θα το πω πρώτος εγώ, δεν φτάνει για να καλύψεις όλα τα σχολεία. Χρειαζόμαστε πολλά περισσότερα χρήματα για να καλύψουμε το πλήρες εύρος των σχολικών μονάδων γιατί όπως ακούσατε ο αριθμός είναι πάρα πολύ μεγάλος 12.710 σχολεία σε όλη την επικράτεια.
ΓΠ: Φαγωθήκανε, να δώσετε πάλι μία απάντηση: δεν στιγματίζετε όσους πάνε στις συγκεντρώσεις την Παρασκευή.
ΥΠ: Μα νομίζω απάντησα, ξεκάθαρα, σε καμία των περιπτώσεων. Ο κάθε ένας από εμάς σε μια δυτική δημοκρατία, στη χώρα μας, δικαιούται να κάνει αυτό το οποίο πιστεύει και επιθυμεί.
ΓΠ: Να σας ευχαριστήσουμε πάρα πολύ, να είστε καλά.
ΥΠ: Σας ευχαριστώ και εγώ. Να είστε καλά.