Γιάννης Ντσούνος (ΓΝ): Καλημέρα σας, κύριε Υπουργέ, με πάρα πολλά θέματα ανοιχτά, την αρχή θα κάνουμε βέβαια από τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή, την ανησυχία που προκάλεσε, το γεγονός ότι είδαμε κάποια ακρίβεια στις τιμές των καυσίμων, πόσο σας ανησυχεί και τι θα γίνει εάν αυτή η κατάσταση συνεχιστεί.
Υπουργός (ΥΠ): Να πω καταρχήν, κύριε Ντσούνο, ότι πάντοτε η διεθνής αβεβαιότητα ανησυχεί τις κυβερνήσεις και προφανώς είναι κάτι που μας απασχολεί. Μελετάμε το θέμα, είμαστε από πάνω, αλλά από εκεί και πέρα βλέπουμε ότι ταυτόχρονα το πετρέλαιο, το βαρέλι σήμερα το πρωί ήταν μπρεντ 68 δολάρια – σκεφτείτε ότι όταν ξεκινούσε ο πόλεμος στην Ουκρανία ήταν στα 115. Άρα, γίνονται διαρκείς έλεγχοι και από τις αρμόδιες αρχές του Υπουργείου Ανάπτυξης, είναι πράγματα τα οποία τα βλέπουμε καθημερινά. Είμαστε παγίως έτοιμοι να παρέμβουμε σε κρίσεις και οποτεδήποτε υπάρξει πρόβλημα. Δεν φαίνεται να είναι αυτή η συνθήκη αυτή τη στιγμή.
Και εδώ να προσθέσω ότι η ελληνική οικονομία, αυτή τη στιγμή, προσέρχεται σε αυτή την κρίση μέσα από μια συνθήκη «αυξημένης ανθεκτικότητας». Έχουμε τα πλεονάσματα που έχουμε. Έχουμε τον ρυθμό ανάπτυξης που έχουμε. Η Ελλάδα του σήμερα ως οικονομία -το βιώνουμε αυτό και στα ευρωπαϊκά συμβούλια, στο Eurogroup, στο ECOFIN- δεν είναι η Ελλάδα πέντε ή δέκα χρόνια πίσω. Τα πράγματα έχουν αλλάξει πάρα πολύ σημαντικά. Ο στόχος μας είναι να πάμε για ακόμη περισσότερη ανάπτυξη, παρά, αν θέλετε, όλες τις προβληματικές διεθνείς συνθήκες και νομίζω ότι μπορούμε να το κατακτήσουμε. Αυτή είναι και η κατεύθυνση που θα δείτε στη ΔΕΘ. Αυτή είναι και η κατεύθυνση του Πρωθυπουργού.
ΓΝ: Μάλιστα. Αυτό το πρόγραμμα της ΔΕΘ, το πρόγραμμα παροχών, γιατί θα έρθουμε να το αναλύσουμε -όσα πράγματα μπορούμε να πάρουμε ως πληροφορίες- μπορεί να επηρεαστεί από τη διεθνή κατάσταση; Δηλαδή, ο προγραμματισμός που κάνετε. Γιατί όλοι ξέρουμε, διαβάζουμε, ότι το οικονομικό επιτελείο αυτή τη στιγμή προσανατολίζεται στις παροχές που θα ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Το πρώτο είναι εάν επηρεάζεται από τη διεθνή κατάσταση;
ΥΠ: Ο όρος που θα χρησιμοποιήσω δεν είναι παροχές. Η λογική της ΔΕΘ είναι άθικτη. Και αυτό είναι και το κομμάτι το οποίο αφορά τον κανόνα δαπανών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έχουμε έναν κανόνα δαπανών, θα τον φέρουμε μάλιστα στη Βουλή με τον κύριο Πετραλιά τις προσεχείς εβδομάδας να ψηφιστεί. Έχει αλλάξει το πλαίσιο στο οποίο λειτουργούμε με τα πλεονάσματα και τα ελλείμματα πανευρωπαϊκά.
ΓΝ: Είπατε «η λογική της ΔΕΘ είναι άθικτη»..
ΥΠ: Μα ποια είναι η λογική του νέου κανόνα δαπανών που πρέπει να καταλάβει και ο κόσμος; Κάθε χρόνο θα ερχόμαστε να δαπανάμε ένα συγκεκριμένο ποσό, το οποίο συμφωνούμε με την Κομισιόν, που είναι μια αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Αν μια χρονιά πάει πάρα πολύ καλά, φέτος, και έχεις μεγάλο πλεόνασμα, δεν μπορείς να ξοδέψεις όλο αυτό το πλεόνασμα, καμία ευρωπαϊκή χώρα. Γιατί; Γιατί πρέπει να εξυπηρετήσεις το χρέος. Ποια είναι όμως η ανάποδη πλευρά του νομίσματος; Σε μια κακή χρονιά θα ξοδέψεις ακριβώς τα ίδια για να στηρίξεις την οικονομία.
ΓΝ: Τα οποία θα έχεις όμως..
ΥΠ: Ακριβώς τα ίδια όμως. Γι’ αυτόν τον λόγο ερχόμαστε να υποστηρίξουμε αυτό το νέο πλαίσιο όλα τα ευρωπαϊκά κράτη. Και ακριβώς γι’ αυτόν το λόγο, η ΔΕΘ, με τους όρους με τους οποίους την έχουμε σχεδιάσει, όχι με όρους παροχών, με όρους αναπτυξιακής στήριξης της οικονομίας και της κοινωνίας. Στοχευμένα, για να μπορέσουμε με ένα πλάνο ανάπτυξης, όπως σας είπα πριν, να πετύχουμε ακόμη περισσότερα πράγματα από όσα έχουμε μέχρι σήμερα. Τα οποία είναι πολλά.
ΓΝ: Στη ΔΕΘ αυτά που έχουν ανακοινωθεί, ήδη ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε και μέτρα 1,1 δισεκατομμυρίων ευρώ. Φαντάζομαι η ΔΕΘ προσθετικά θα λειτουργήσει, αλλά στη ΔΕΘ περιμένουμε, ακούμε την ελάφρυνση της μεσαίας τάξης. Τι πρέπει να περιμένουμε; Και τα λέω ακριβώς, όπως είναι. Μείωση φορολογικών συντελεστών σε φυσικά πρόσωπα. Είναι κάτι που αναμένεται κύριε Υπουργέ;
ΥΠ: Δεν θα απαντήσω σε συγκεκριμένα μέτρα της ΔΕΘ, το ξέρετε. Δεν είθισται κιόλας. Οι ανακοινώσεις γίνονται συγκεκριμένα.
ΓΝ: Η λογική τουλάχιστον…
ΥΠ: Η λογική είναι η αφαίρεση βαρών από τη μεσαία τάξη. Αυτός είναι ο όρος που έχουμε χρησιμοποιήσει. Είναι ο όρος που χρησιμοποιεί ο Πρωθυπουργός, είναι ο όρος που θα χρησιμοποιήσω κι εγώ. Θα δείτε βάρη να αφαιρούνται. Και ακριβώς γι’ αυτό σας ανέφερα πριν ότι η ορολογία είναι «αναπτυξιακή ώθηση στη χώρα». Και ειδικά, επαναλαμβάνω, ενώ βλέπουμε σε διάφορα σημεία του κόσμου να υπάρχει αβεβαιότητα και αστάθεια, η Ελλάδα είναι ένας φάρος σταθερότητας.
ΓΝ: Ναι, αλλά, ξέρετε, κύριε Υπουργέ, λένε οι πολίτες, οι οποίοι μας βλέπουν, ακούμε τον Πιερρακάκη ακούμε τον Μητσοτάκη, οι οποίοι λένε, «ανάπτυξη, πλεονάσματα, υπερπλεονάσματα». Έχουμε ακούσει τον Πρωθυπουργό που λέει ότι ένα μεγάλο μέρος αυτών θα ξαναμοιραστεί στους πολίτες. Δεν πρέπει κάποια στιγμή να έχουμε ένα γενναίο πακέτο; Και μιλώ και για τη μείωση των φορολογικών συντελεστών σε φυσικά πρόσωπα. Τη μείωση των φορολογικών συντελεστών στις επιχειρήσεις. Που επίσης είναι ένα πάγιο αίτημα των επιχειρήσεων, μακροχρόνιες μισθώσεις.
ΥΠ: Κύριε Ντσούνο, είδατε ότι την Τρίτη του Πάσχα ανακοινώσαμε ένα πακέτο, την ημέρα που ανακοινώθηκε το πλεόνασμα, 1,1 δισεκατομμυρίων ευρώ, το οποίο είχε πάρα πολύ συγκεκριμένη στόχευση. Και σε ό,τι αφορά τη στήριξη των ενοικιαστών, και σε ό,τι αφορά τη στήριξη των συνταξιούχων και σε ό,τι αφορά το Πρόγραμμα Δημοσίων επενδύσεων.
Έχουμε μειώσει τα τελευταία έξι χρόνια 70 φόρους. Ποια άλλη κυβέρνηση στη μεταπολίτευση, σας ρωτώ, είχε μειώσει τόσους φόρους συγκεντρωμένα για να στηρίξει και την οικονομία και τις επιχειρήσεις και τη μεσαία τάξη; Και συνολικά όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες; Ρητορικό είναι το ερώτημα. Μόνο αυτή η κυβέρνηση.
ΓΝ: Δεν έχουμε ακούσει και άλλη κυβέρνηση να μιλά για τόσα υπερπλεονάσμαστα και τόσους ρυθμούς ανάπτυξης.
ΥΠ: Αυτή είναι η συνθήκη της «αυξημένης ανθεκτικότητας». Γιατί η Ελλάδα, σήμερα που μιλάμε – ταυτόχρονα – κλείνουμε 10 χρόνια από το περήφανο δημοψήφισμα. 10 χρόνια πίσω συζητούσαμε για τον τρόπο χρεοκοπίας της χώρας και καταφέραμε σε 10 χρόνια να σταθούμε όρθιοι. Στο τελευταίο ECOFIN στο οποίο ήμουν, η Ελλάδα είχε πλεόνασμα 4,8% και η Αυστρία μπήκε σε διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος. Έχει γυρίσει λίγο η Ευρώπη ανάποδα αυτή τη στιγμή.
Σκεφτείτε όμως, παρόλα αυτά, ότι έχουμε σαν ποσοστό του ΑΕΠ ακόμη και σήμερα το περισσότερο χρέος. Είμαστε σήμερα η πιο υπερχρεωμένη χώρα στην Ευρώπη. Με την πολιτική μας, το 2029 δεν θα είμαστε πια. Αυτό χτίζεται όροφο-όροφο.
Και δεν μπορεί σίγουρα και αυτή η κυβέρνηση, και εγώ θα σας πω, και η δικιά μου γενιά, να περάσει τον λογαριασμό στην επόμενη, όπως συνέβαινε πριν. Πρέπει με πολύ, αν θέλετε, σοβαρή και σωστή διαχείριση, να μπορέσουμε και να στηρίξουμε την κοινωνία και να χτίσουμε την οικονομία που πρέπει.
Άρα, ο κόσμος μπορεί να θεωρήσει ότι θα υπάρξει πολύ στοχευμένη προσέγγιση στη ΔΕΘ, θα στηριχθεί η κοινωνία, θα στηριχθούν οι επιχειρήσεις, θα στηριχθεί η οικονομία, η Ελλάδα θα κάνει ένα βήμα μπροστά και με τις ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, αλλά αυτό πάντοτε θα γίνεται τα επόμενα χρόνια και τώρα, με έναν τρόπο που προστατεύει τη χώρα, για να μπορώ να επικαλούμαι και εγώ και όλοι οι επόμενοι Υπουργοί Οικονομικών ότι σε συνθήκες κρίσης η Ελλάδα είναι ανθεκτική.
ΓΝ: Κύριε Υπουργέ, οι χαμηλοσυνταξιούχοι πρέπει να περιμένουν κάτι.
ΥΠ: Είδατε ότι ήδη κάναμε μια πρώτη στήριξη. Από εκεί και πέρα τα υπόλοιπα μέτρα, όπως σας είπα, θα επαναλαμβάνω μονότονα την ίδια απάντηση, ότι οι ανακοινώσεις θα γίνουν αναλυτικά στη ΔΕΘ. Αλλά για τους συνταξιούχους θα σας πω ότι ήδη είδατε την πρώτη κίνηση που κάναμε την Τρίτη του Πάσχα.
ΓΝ: 13ος, 14ος μισθός, είναι στις προθέσεις σας η επαναφορά ενός εκ των δύο και οι δύο, εάν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος;
ΥΠ: Έχω ήδη τοποθετηθεί δημοσίως για αυτό έχω πει ότι δεν υπάρχει αυτός ο δημοσιονομικός χώρος. Εάν βάλετε κάτω 13ο – 14ο μισθό, 13η – 14η σύνταξη είμαστε κάπου στα 7,8 δις, αν τα βάλουμε όλα. Οι μισθοί είναι λίγο κάτω από 3 δις, δεν υπάρχουν αυτά τα χρήματα ή αυτός ο δημοσιονομικός χώρος.
Και όπως έχω πει και ο ίδιος, κάθετα, δεν θα μπορούσε και να γίνει κάτι τέτοιο. Ακόμη και αν υπήρχε αυτό το ποσό γιατί πρέπει να στηρίξεις πολλές κοινωνικές ομάδες, όχι μόνο μία. Και πρέπει αυτό να γίνει με μια προορατικότητα, με μια θέαση για το μέλλον, για να μπορέσει η Ελλάδα να έχει ρυθμό ανάπτυξης σταθερό. Πρέπει και να στηριχθούν οι δημόσιοι υπάλληλοι. Το έχουμε κάνει τα τελευταία χρόνια, βλέπετε. Το κάναμε στους γιατρούς, το κάναμε στους ενστόλους. Έχουμε ενσωματώσει στις αυξήσεις του κατώτατου μισθού, τις αυξήσεις στο Δημόσιο. Συνεχώς προσπαθούμε να στηρίζουμε. Αλλά πρέπει να στηριχθούν όσο πιο πολύ, με όσο πιο σταθερό τρόπο αφορά το μέλλον της χώρας.
ΓΝ: Άρα δεν το περιμένουμε αυτό. Πάμε στο στεγαστικό και πάμε στα κίνητρα που πρέπει να δοθούν ώστε να έχουμε περισσότερα σπίτια στην αγορά, κύριε Υπουργέ. Δεν ξέρω ποιος είναι ο προσανατολισμός. Υπάρχουν και τα προγράμματα, αλλά φαίνεται ότι δεν επαρκούν. Λείπουν σπίτια από την αγορά.
ΥΠ: Θα συμφωνήσω μαζί σας ότι αυτό είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό ζήτημα. Είναι ίσως το πιο σημαντικό ζήτημα το οποίο έχουμε αυτή τη στιγμή μπροστά μας να διαχειριστούμε. Θα επαναλάβω ότι κάναμε ήδη μια πρώτη κίνηση τους τελευταίους μήνες, την Τρίτη του Πάσχα, σε ό,τι αφορά τη στήριξη των ενοικιαστών με το ένα ενοίκιο το οποίο θα δίνουμε στη βάση της δήλωσης στις φορολογικές δηλώσεις. Και αυτό έρχεται να ακουμπήσει ένα περίπου 80% συνολικά των ενοικιαστών. Μεγάλο κομμάτι της εξίσωσης, εδώ, έχει να κάνει με το να δώσουμε και ένα κίνητρο οι δηλώσεις να γίνονται σωστά στις φορολογικές δηλώσεις. Γιατί υπενθυμίζω ότι το μέσο ενοίκιο για την πρώτη και φοιτητική κατοικία, όπως έχει αποτυπωθεί στις φορολογικές δηλώσεις σήμερα είναι τα 255 ευρώ το μήνα.
ΓΝ: Το οποίο είναι εντελώς εκτός πραγματικότητας, για αυτό θα γίνει και το ενοίκιο μέσω τραπεζών. Έτσι;
ΥΠ: Ακριβώς. Αυτή είναι μια πρόσθετη κίνηση το ότι θα καταβάλετε μέσω τραπεζών. Να το συνδέσω και με τη συζήτηση που είχατε αναφέρει πριν για την Έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, για την παραοικονομία. Ένα μεγάλο κομμάτι της παραοικονομίας και της συνεπαγόμενης φοροδιαφυγής. Το έχουμε πιάσει ως χώρα και είναι μεγάλη κατάκτηση. Σύνδεση POS με ταμειακές μηχανές. Ένα άλλο κομμάτι ακόμη δεν το έχουμε πιάσει. Και πρέπει να κάνουμε όλες εκείνες τις ενέργειες για να το πετύχουμε αυτό. Στα ενοίκια, όμως, για να επιστρέψω, έχουμε κάνει ήδη κάποιες ενέργειες. Πρέπει να γίνουν και άλλες. Θα υπάρξουν ανακοινώσεις για αυτό.
ΓΝ: Και τα σπίτια στην αγορά κύριε Υπουργέ.
ΥΠ: Χρειάζεται ένα θετικό σοκ προσφοράς. Να το πω έτσι.
ΓΝ: Θετικό σοκ προσφοράς. Αυτό πώς επιτυγχάνετε;
ΥΠ: Θα κάνουμε μία σειρά από ενέργειες το επόμενο διάστημα. Θα υπάρξουν ανακοινώσεις από τον πρωθυπουργό στη ΔΕΘ. Οπότε εντάσσεται στο ίδιο πλαίσιο των πραγμάτων που δεν θα μπορέσω να σας αναφέρω σήμερα. Πάντως, μπορώ να σας πω ότι το οικονομικό επιτελείο ετοιμάζει τέτοιου τύπου προτάσεις. Για να μπορέσουμε πραγματικά να δούμε περισσότερα σπίτια στην αγορά.
ΓΝ: Να δούμε από πού θα πάρουμε πληροφορίες για το τι θα πει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ. Όλα ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ θα τα πει κύριε Υπουργέ. Προχθές στην Ένωση Ελληνικών Τραπεζών αναφέρατε επί λέξη «οι τράπεζες πρέπει να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων». Θα υπάρξουν αλλαγές εκεί, στον τραπεζικό τομέα; Στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουν τους πολίτες;
ΥΠ: Μα ήδη βλέπετε ότι ο τραπεζικός τομέας έχει ήδη εξυγιανθεί πάρα πολύ σημαντικά χάρη στις πολύ σημαντικές προσπάθειες, συνολικά της ελληνικής κοινωνίας και της οικονομίας.
ΓΝ: Ξέρετε ποιο είναι το παράπονο των πολιτών; Είναι ότι «δεν μπορούμε εύκολα να πάρουμε δάνειο».
ΥΠ: Το ανέφερα και εγώ στην ομιλία μου στην Ένωση Τραπεζών. Όπως είδατε. Χρειάζεται να υπάρξει βελτίωση εκεί. Υπάρχει και ένα ασφυκτικό ρυθμιστικό πλαίσιο το οποίο έχουν οι τράπεζες από τον ΕSM, ένα ευρωπαϊκό ρυθμιστικό πλαίσιο να μπορέσουν να κινηθούν μέσα σε αυτό. Αλλά με δεδομένο ότι οι τράπεζες πλέον είναι πολύ καλύτερα κεφαλαιοποιημένες, ότι πατάνε πολύ πιο γερά στα πόδια τους, έχουν μπει στην επενδυτική βαθμίδα οι ίδιες. Είναι αυτονόητο ότι πρέπει να γυρίσουν σελίδα. Η φράση που χρησιμοποίησα κύριε Ντσούνο, ήταν ότι δεν πρέπει πλέον να παίζουν μόνο άμυνα. Πρέπει να παίξουν και επίθεση. Πρέπει να υπάρξει και το μικρόβιο της επίθεσης.
ΓΝ: Ναι. Είδαμε όμως και τις αντιδράσεις που προκάλεσε και η μείωση των προμηθειών για παράδειγμα, το οποίο ήταν πάρα πολύ μεγάλο, επί σειρά ετών, πρόβλημα.
ΥΠ: Αλλά βλέπετε ότι εκεί συνεχίζουμε στην ίδια πολιτική συστηματικά. Με το σύστημα IRIS, το οποίο δεν έχει προμήθειες, όπως γνωρίζετε, και διπλασιάζονται τα όρια. Και οι τράπεζες είναι μέτοχοι στο IRIS. Άρα, σε συνεργασία μαζί τους το κάνουμε. Γίνονται πράγματα, λοιπόν, τα οποία έρχονται να μειώσουν κι άλλο τα βάρη από τους πολίτες. Σε κάθε περίπτωση, όμως, θα σας πω ότι χρειάζεται πλέον το τραπεζικό σύστημα να πάρει τον καλό του εαυτό από πριν την κρίση. Δηλαδή, το 2007 έχουμε τράπεζες σε όλα τα Βαλκάνια, σε μια ευρύτερη περιοχή, δανειοδοτούσαν τον κόσμο περισσότερο. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι υπήρχε και μια αρνητική πλευρά σε αυτό, δεν θέλουμε αυτήν.
ΓΝ: Προφανώς…
ΥΠ: Θέλουμε την θετική εκδοχή.
ΓΝ: Ναι, αλλά αυτό είναι το θέμα. Είναι και μάλιστα σε δύο πυλώνες. Το ένα είναι τα φυσικά πρόσωπα που θέλουν να πάρουν δάνεια, το άλλο είναι και οι επιχειρήσεις, κύριε Υπουργέ, που δυσκολεύονται να πάρουν δάνεια από τις τράπεζες.
ΥΠ: Εμείς ξέρετε ότι κάνουμε μια σειρά από προγράμματα, τα οποία έρχονται να το στηρίξουν αυτό συνολικά, μέσα από όλα τα συναρμόδια Υπουργεία. Αναφέρατε πριν τα προγράμματα προσφοράς σε σχέση με την κατοικία το «Σπίτι μου Ι», το «Σπίτι μου ΙΙ», τι σκεπτικό είχαν; Είχαν αυτό το σκεπτικό. Άρα, υπ’ αυτήν την έννοια θα έρθουμε να κάνουμε και εμείς τον δικό μας υποστηρικτικό ρόλο, να τον βάλουμε με μεγαλύτερη ισχύ στην εξίσωση. Νομίζω όμως, ότι αυτό το οποίο είπα στην Ένωση Τραπεζών, αντανακλά την τρέχουσα φιλοσοφία για το τι πρέπει να γίνει και από τις ίδιες τις τράπεζες, Σίγουρα από την Τράπεζα της Ελλάδος. Θέλουμε να αλλάξουμε σελίδα, νομίζω ότι πλέον μπορούμε να το πετύχουμε πολύ καλύτερα. Μπορούμε να παίξουμε και «επίθεση», και όχι μόνο (άμυνα).
ΓΝ: Να παίξουν οι τράπεζες επίθεση. Τώρα μιας και είμαστε στα δάνεια. Δάνεια με ελβετικό φράγκο. Έχουμε πάρα πολλές καταγγελίες, πάρα πολλοί άνθρωποι οι οποίοι περιμένουν εναγωνίως μια ρύθμιση, διότι οι άνθρωποι είναι ουσιαστικά εγκλωβισμένοι τόσα χρόνια, όσοι δανειοδοτήθηκαν με ελβετικό φράγκο κύριε Υπουργέ.
ΥΠ: Έχω ήδη αναφέρει ότι αυτό είναι κάτι το οποίο το οικονομικό επιτελείο το μελετάει, σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος, σε συνεργασία με τις τράπεζες. Θέλουμε να δούμε την περίμετρο μιας ρεαλιστικής και εφικτής λύσης, η οποία θα είναι και δίκαιη, με δεδομένο ότι πάντοτε υπάρχουν κάποιοι οι οποίοι έχουν ήδη αποπληρώσει. Με δεδομένο ότι η ισοτιμία με το ελβετικό φράγκο δεν είναι μια στατική ισοτιμία, κινείται διαρκώς. Με δεδομένο ότι υπάρχουν και άλλα δάνεια, τα οποία αυτή τη στιγμή στη χώρα μας εξυπηρετούνται τα οποία δεν είναι σε ελβετικό φράγκο. Όμως, με δεδομένο αυτό αντιλαμβανόμαστε ότι αυτό είναι ένα πρόβλημα στο οποίο πρέπει να δοθεί λύση.
Άρα, θα υπάρξει μια λύση, θα υπάρξει έμφαση στον εξωδικαστικό μηχανισμό στο πλαίσιο αυτής της λύσης. Αλλά, εγώ θα σας πω αλλά όχι μόνο. Ο στόχος μας είναι να μπορέσουμε, να είμαστε σε θέση να την παρουσιάσουμε σύντομα. Και όλο αυτό θα γίνει σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος, γιατί πρέπει πάντοτε να διασφαλίζεται και το πρόγραμμα «Ηρακλής» για τα κόκκινα δάνεια και η ευστάθεια του τραπεζικού συστήματος. Όμως νομίζω ότι είμαστε σε θέση να προχωρήσουμε.
ΓΝ: Άρα οι άνθρωποι αυτοί, και το κλείνουμε εδώ, θα σταματήσουν πλέον αυτά τα υπέρογκα ποσά. Γιατί κάποιοι έχουν πληρώσει δύο και τρεις φορές το δάνειο.
ΥΠ: Ο στόχος μας είναι να υπάρξει μία ελάφρυνση. Γιατί όντως τα ποσά τα οποία κλήθηκαν να πληρώσουν ήταν πολλά. Αλλά από εκεί και πέρα, η περίμετρος της εφικτής λύσης είναι πολύ συγκεκριμένη και αυτή μελετάμε αυτή τη στιγμή.
ΓΝ: Τα θέματα είναι πάρα πολλά και έρχονται και πάρα πολλά και στο κινητό μου και στις καταγγελίες. Λοιπόν Ψηφιακό πελατολόγιο. Εδώ έχουμε καταγράψει πάρα πολλές αντιδράσεις, σε λίγο θα έχουμε κι εμείς μία σύνδεση με συνεργεία αυτοκινήτων. Δεν είναι όμως, μόνο τα συνεργεία αυτοκινήτων, είναι και αρκετές μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες αντιδρούν σε αυτό το ψηφιακό πελατολόγιο. Ερώτηση, αν θα υπάρξει παράταση για την είσοδο των επιχειρήσεων στο ψηφιακό πελατολόγιο και αν θα υπάρχουν και κάποιες διαφοροποίησεις.
ΥΠ: Ανέφερα πριν την έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής.
ΓΝ: Ναι, όπου εκεί πρέπει να πούμε, κύριε Υπουργέ, ότι 40 δισεκατομμύρια ευρώ υπολογίζει το Γραφείο Προϋπολογισμού ότι είναι παραοικονομία.
ΥΠ: Είναι λίγο παραπάνω από τον υπολογισμό που κάνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο , εγώ θα σας πω όμως ότι υπάρχει παραοικονομία σε ένα επίπεδο συγκεκριμένο και διαρκώς μειώνεται και διαρκώς προσπαθούμε να τη μειώνουμε κι άλλο. Όπως μειώνουμε τη φοροδιαφυγή. Η ίδια η έκθεση τι αναφέρει; Μιλάει για το κενό ΦΠΑ. Πόσο ΦΠΑ θα έπρεπε να εισπράττουμε και δεν εισπράττουμε. Το 2017, χάναμε περίπου ένα 30% του ΦΠΑ. Τώρα είμαστε κάπου στο 10%. Ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 5%. Σας λέω ότι θα το πιάσουμε. Ναι, αλλά για να το πιάσουμε, χρειάζεται να βάλουμε καλούς θεσμούς και τα ψηφιακά παίζουν πάρα πολύ θετικό ρόλο σε όλη αυτή την εξίσωση. Επίσης, εδώ να προσθέσω κάτι άλλο. Μιλάμε πολύ και έχει γίνει πάρα πολύ μεγάλη συζήτηση για το τεκμαρτό εισόδημα, τα τεκμήρια κλπ. Το ψηφιακό είναι το ανάποδο του τεκμαρτού…
ΓΝ: Άρα μέσω του ψηφιακού λέτε καταργείται;
ΥΠ: Βήμα-βήμα έχει ειπωθεί συνολικά από την κυβέρνηση ότι ποια είναι η λογική του τεκμαρτού. Βάζω ένα κριτήριο γιατί κάποια πράγματα δεν μπορώ να τα υπολογίσω στο πεδίο. Το ψηφιακό τι έρχεται να πει; «Έρχομαι να το υπολογίσω στο πεδίο και θα πληρώνεις ακριβώς αυτό το οποίο σου αναλογεί». Δεν θα πληρώνεις παραπάνω, είναι άδικο να πληρώνεις παραπάνω. Και κάποιοι με το τεκμαρτό και με τα τεκμήρια -πράγματι- πληρώνουν παραπάνω. Δεν μπορείς όμως και να πληρώνεις λιγότερο.
Άρα, πρέπει να έρθουμε να αντικαταστήσουμε τέτοιου τύπου συστήματα συνολικά στην οικονομία. Το Ψηφιακό πελατολόγιο είναι ένα από αυτά. Γνωρίζετε πάρα πολύ καλά, το έχω πει και εγώ στα φράσεις, «μακριά από μια λογική του να κουνάμε το δάχτυλο στην κοινωνία». Ίσα-ίσα πρέπει να δίνουμε το χέρι. Εδώ λοιπόν, πρέπει να ακούσουμε, να αποφασίσουμε, να κινηθούμε γρήγορα και να εκτελέσουμε συγκεκριμένες πολιτικές. Αλλά πρέπει να κινηθούμε γρήγορα σε κάποια πράγματα και η συζήτηση περί φοροδιαφυγής και η συζήτηση περί ψηφιακών μέσων έχει καθυστερήσει πάρα πολλά χρόνια.
Με ρωτάτε για το ψηφιακό πελατολόγιο. Θα εφαρμοστεί. Έχει μπει σε πιλοτική λειτουργία εδώ και δύο μήνες. Ξέρετε πόσες κινήσεις έχουν γίνει από τις δύο από τις τρεις εφαρμογές που έχουν μπει σε λειτουργία; 185.000 κινήσεις. 4.000 συνεργεία έχουν μπει στο συγκεκριμένο πρόγραμμα. 1.100 γραφεία ενοικιάσεως αυτοκινήτων. Και έχουν γίνει 185.000 κινήσεις σε δύο μήνες. Άρα, ήδη εφαρμόζεται, θα προστεθεί και μια mobile εφαρμογή που θα είναι το τρίτο μέσο.
Τώρα, αυτά είναι τεχνικά αλλά, το πρώτο μέσο είναι τα υφιστάμενα συστήματα που έχουν τα συνεργεία, τα ERP, το δεύτερο είναι μια web εφαρμογή που είχε φτιάξει η ΑΑΔΕ, το τρίτο θα είναι μια mobile εφαρμογή.
ΓΝ: Από εκεί πόσα χρήματα υπολογίζετε ότι θα εισπράττει ή πόσα χρήματα τα οποία δεν μπορούσαμε να εισπράξετε ως κράτος θα μπορείτε τώρα;
ΥΠ: Δεν θα σας βάλω ένα πόσο σε αυτό, γιατί συνολικά θα σας πω ότι ο στόχος μας είναι να ψηφιοποιήσουμε την οικονομία και να μπορέσουμε να έχουμε αυτού του τύπου τα μέσα. Και η ΑΑΔΕ έχει κάνει καλή δουλειά και τα πλεονάσματα της οικονομίας και της χώρας έχουν προκύψει κυρίως μέσα από τη χρήση των ψηφιακών μέσων. Η σύνδεση ανέφερα πριν των POS με τις ταμειακές μηχανές είχε υπεραπόδοση σε σχέση με αυτό που περιμέναμε.
Άρα, το θέμα δεν είναι να βγεις και να πεις «περιμένω αυτό». Υπάρχουν μελέτες. Σήμερα βγήκε σε διαβούλευση ο νέος Νόμος για τα Τελωνεία που έχουμε μέσα και εκεί αυξάνουμε τα πρόστιμα, π.χ. για το λαθρεμπόριο στα καύσιμα, στα φορτηγά, τα οποία δεν έχουν παραστατικά και κινούν εμπόρευμα. Τριπλασιάζονται τα πρώτα, δεκαπλασιάζονται τα δεύτερα. Ο στόχος μας είναι να μπορέσουμε μέσα από καλύτερους θεσμούς και μέσα και από ψηφιακά μέσα να πιάσουμε ένα κομμάτι από τη συνολική παραοικονομική συμπεριφορά. Γιατί; Γιατί αυτό είναι δίκαιο. Αυτές είναι χαμένες ευκαιρίες για τη χώρα. Και έτσι θα μπορούμε να μειώνουμε διαρκώς περισσότερους φόρους. Έτσι θα μπορούμε διαρκώς να στηρίζουμε περισσότερο και την ανάπτυξη και την οικονομία. Οτιδήποτε άλλο είναι βαθιά άδικο.
ΓΝ: Πολύ γρήγορα, κύριε Υπουργέ, δύο ακόμη θέματα γιατί πρέπει να πάμε σε διαφημίσεις. ΟΠΕΚΕΠΕ: σκάνδαλο, κατά πολλούς, σίγουρα για την αντιπολίτευση, έχει και πολιτική χροιά το θέμα. Πέρασαν οι αρμοδιότητες του στην ΑΑΔΕ. Θέλω να σας ρωτήσω αν εκτιμάτε ότι με αυτόν τον τρόπο θα γίνεται ο έλεγχος καλύτερα. Και αυτό σημαίνει ότι στο παρελθόν δεν γίνονταν ο έλεγχος; Και δεύτερον, θα ζητήσετε τα χρήματα πίσω;
ΥΠ: Να πω καταρχήν σε ό,τι αφορά την ΑΑΔΕ, ότι αυτό συνδέεται και με την προηγούμενη συζήτησή μας. Υπάρχει ένα τεκμήριο καλής και ποιοτικής εκτέλεσης αποφάσεων, καλών και ποιοτικών πολιτικών από μεριάς της Ανεξάρτητης Αρχής και του κ. Πιτσιλή. Άρα, έχουμε αποφασίσει, ο Πρωθυπουργός έχει αποφασίσει, να στηρίξουμε την ΑΑΔΕ περαιτέρω. Ο ΟΠΕΚΕΠΕ, θα περάσει, δεν έχει περάσει ακόμα στην ΑΑΔΕ, στην αρχή της επόμενης χρονιάς. Τώρα σε πρώτη φάση θα αποκτήσει πρόσβαση στο σύνολο των στοιχείων του ΟΠΕΚΕΠΕ. Για να κάνουμε αυτή την πολιτική, για να απαντήσω απερίφραστα στην ερώτησή σας, «όπερ έδει δείξαι», κάτι δεν πήγε καλά, για να κάνουμε αυτή την πολιτική. Και αυτό αντανακλάται στο πρόστιμο το οποίο μπήκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Θα αναζητήσουμε χρήματα; Φυσικά. Φυσικά και θα πρέπει να αναζητηθούν χρήματα.
ΓΝ: Άρα θα τα ζητήστε πίσω τα χρήματα που πήρε παράνομα (λόγου χάρη) ο Ντσούνος που δήλωνε βοσκοτόπια στον Γράμμο.
ΥΠ: Μα περνάει στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Είναι αυτονόητο ότι η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων θα κάνει τη δουλειά της. Τελεία και παύλα. Αλλά από εκεί και πέρα το βασικό ποιο είναι; Υπάρχει το «τις πταίει», υπάρχει και το τι πρέπει να γίνει. Από εδώ και μπρος, λοιπόν, η ΑΑΔΕ έχει δείξει με τη χρήση ψηφιακών συστημάτων, όπως αυτά που συζητάγαμε πριν, πόσο καλά μπορεί να κάνει αυτή τη δουλειά προς όφελος όλων των Ελλήνων. Άρα, αυτό θα δείτε να συμβαίνει και εδώ και σε ό,τι αφορά τις αγροτικές πληρωμές.
ΓΝ: Κλείνουμε, κύριε Υπουργέ, τα έσοδα από τον τουρισμό. Πώς τα υπολογίζετε φέτος, διότι αυτά, εάν δεν κάνω λάθος, αποτελούν και ένα κλειδί για τις παροχές της ΔΕΘ. Ή κάνω λάθος;
ΥΠ: Όπως σας ανέφερα πριν, οι παροχές της ΔΕΘ, κύριε Ντσούνο, δεν είναι παροχές. Είναι αναπτυξιακή στήριξη της οικονομίας. Δεν έχει την κουλτούρα παροχών η ΔΕΘ, ούτε ο Πρωθυπουργός. Η κουλτούρα αφορά στην ανάπτυξη, στη στήριξη της χώρας, στην επόμενη σελίδα για τη χώρα. Και όπως ανέφερα, είναι τέτοια η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας σε ένα περιβάλλον διεθνούς αστάθειας, που μας επιτρέπει να λέμε, στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών κανόνων, ότι η λογική της ΔΕΘ είναι ακριβώς η ίδια. Από ό,τι ήταν και πριν.
ΓΝ: Μάλιστα. Μήπως τη ΔΕΘ πρέπει να την φέρουμε νωρίτερα τότε γιατί ο κόσμος εκεί έξω περιμένει. Και σας είπα, ακούει ανάπτυξη, ακούει υπερπλεονάσματα…
ΥΠ: Εάν την φέρουμε νωρίτερα, μετά θα με ρωτάτε για την επόμενη ΔΕΘ.
ΓΝ: Σας καλημερίζουμε, κύριε Πιερρακάκη να είστε καλά, σας ευχαριστούμε πάρα πολύ.
ΥΠ: Να είστε καλά.