Ο Κυριάκος Πιερρακάκης γεννήθηκε στην Αθήνα, στα Κάτω Πατήσια, κι εκεί θα είναι υποψήφιος. Τον συναντήσαμε λίγες ώρες προτού ανοίξουν οι κάλπες, η συζήτηση μαζί του είναι κάθε φορά ένα άλμα στο μέλλον – είναι ο άνθρωπος που έρχεται από το μέλλον, εξ ου και χωρίς περιστροφές θέτει το δίλημμα αυτών των εκλογών: «Μέλλον ή παρελθόν».
Ποιο είναι το διακύβευμα των εκλογών της 21ης Μαΐου για τη Νέα Δημοκρατία; Ποιο μήνυμα θέλετε να στείλετε στο εκλογικό σώμα;
Το δίλημμα των εκλογών είναι ξεκάθαρο: μέλλον ή παρελθόν. Την Κυριακή οι πολίτες θα κληθούν να επιλέξουν αν θα συνεχίσουμε να προχωράμε όλοι μαζί, γρήγορα και δυναμικά, ή εάν θα εγκλωβιστούμε σε μάχες οπισθοφυλακής και συνθήματα του παρελθόντος. Σε αυτό το πλαίσιο, η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας είναι ότι η χώρα μπορεί και πρέπει να απελευθερώσει το σύνολο των παραγωγικών της δυνάμεων και να διεκδικήσει μια θέση στο τραπέζι των αποφάσεων για την 4η Βιομηχανική Επανάσταση. Μέσα στην πρώτη τετραετία της διακυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη πετύχαμε πολλά: Eπιλύσαμε εκκρεμότητες που κρατούσαν τη χώρα πίσω και απαντήσαμε πειστικά σε αναδυόμενες κρίσεις και προκλήσεις. Είμαστε, ωστόσο, οι πρώτοι που τονίζουμε ότι ακόμα δεν έχουμε φτάσει εκεί που θέλουμε και μπορούμε. Γι’ αυτό και ήδη από το 2019 έχουμε περιγράψει το πρόγραμμά μας ως σχεδιασμό δύο θητειών. Αυτό αφορά τόσο στον ψηφιακό μετασχηματισμό όσο και σε όλους τους υπόλοιπους τομείς της πολιτικής. Έχουμε θεμελιώσει την αξιοπιστία μας μέσα από τα πεπραγμένα της τετραετίας που ολοκληρώνεται. Και, ταυτόχρονα, μαζί με την εμπειρία και την τεχνογνωσία που έχουμε αποκομίσει, με το προεκλογικό μας πρόγραμμα αποδεικνύουμε ότι έχουμε το σχέδιο και τη βούληση να κλείσουμε οριστικά εκείνα τα κεφάλαια που έχουν μείνει ανοιχτά για τη χώρα σε σχέση με το παρελθόν. Διεκδικούμε, λοιπόν, την ανανέωση της εμπιστοσύνης των πολιτών ζητώντας τέσσερα ακόμα χρόνια για να ολοκληρώσουμε το έργο μας.
Μία ανάσα πριν από την κάλπη και κάνοντας απολογισμό της προεκλογικής κούρσας των κομμάτων, κρίνετε ότι είναι εφικτή η αυτοδυναμία για τη Νέα Δημοκρατία εφόσον βγει νικήτρια στις εκλογές;
Πιστεύω ότι το ποσοστό της Νέας Δημοκρατίας θα κινείται στο φάσμα εκείνο που καθ’ όλη τη διάρκεια της Μεταπολίτευσης οδηγούσε στο σχηματισμό αυτοδύναμης κυβέρνησης. Ο παράγοντας που διαφοροποιεί την κατάσταση είναι η απλή αναλογική, η οποία οποτεδήποτε εφαρμόστηκε στη χώρα μεταφράστηκε σε πολιτική αστάθεια. Εφόσον, λοιπόν, αποφύγουμε το σκόπελο της απλής αναλογικής, στις δεύτερες εκλογές θα διεκδικήσουμε την αυτοδυναμία και πιστεύω ότι θα την πετύχουμε – και, μάλιστα, με ισχυρή πλειοψηφία. Το ζήτημα της αυτοδυναμίας, όμως, δεν αποτελεί θέμα πολιτικού ανταγωνισμού, αλλά ουσιαστικό προαπαιτούμενο για να πάει η χώρα μπροστά. Στεφτείτε δύο παραδείγματα από την πιο πρόσφατη τετραετία: την πανδημία και την υβριδική κρίση στον Εβρο. Και στις δύο περιπτώσεις, ο Κυριάκος Μητσοτάκης χρειάστηκε συχνά να πάρει αποφάσεις μέσα σε λίγα λεπτά. Η αυτοδυναμία, λοιπόν, αποτελεί οργανικό κομμάτι της πρότασης της Νέας Δημοκρατίας, που λέει ότι η χώρα δεν έχει χρόνο για χάσιμο. Διεκδικούμε την ευθύνη να παίρνουμε άμεσα και χωρίς εκπτώσεις κρίσιμες αποφάσεις με μόνο κριτήριο το συμφέρον της Ελλάδας και των πολιτών.
Πρώτη φορά στην εκλογική «αρένα» της Α΄ Αθηνών… Τι σας άρεσε και τι σας δυσκόλεψε κατά την προεκλογική εκστρατεία σας;
Αντιλαμβάνομαι ως αναπόσπαστο κομμάτι της δημοκρατικής διαδικασίας και απολαμβάνω αυτήν την επικοινωνία με τους πολίτες. Πρόκειται, ουσιαστικά, για μια απευθείας σύνδεση του έργου μας, των πεπραγμένων και των εξαγγελιών μας με την κοινωνία. Περπάτησα σε όλες τις γειτονιές της Αθήνας, βρέθηκα ξανά σε μέρη στα οποία σύχναζα και γνώρισα καλύτερα σημεία αυτής της πόλης που δεν είχε τύχει να ανακαλύψω σε βάθος. Και παντού συνάντησα ανθρώπους που έχουν μέσα τους την επιθυμία της προόδου και εκφράζουν ανοιχτά το αίτημα να πάει η χώρα μπροστά σε όλους τους τομείς. Είμαι χαρούμενος που εκτίθεμαι στην ψήφο των πολιτών της Α΄ Περιφέρειας της Αθήνας, της πόλης όπου γεννήθηκα, μεγάλωσα, σπούδασα και εργάστηκα. Πρόκειται για μια διαδικασία που είναι και πολύ χρήσιμη στο πεδίο, διότι ακούω πολλά πράγματα που έχουν να κάνουν με τη δουλειά μας στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, για τη βελτίωση των υπηρεσιών του κράτους και την απλούστευση διαδικασιών, τη μείωση της γραφειοκρατίας. Μέσα από αυτή την επικοινωνία όλοι γινόμαστε καλύτεροι και, εφόσον μας εμπιστευτούν οι πολίτες, πολλές από τις πραγματικά ωραίες ιδέες που ακούμε αυτές τις μέρες θα έχουμε την ευκαιρία να τις κάνουμε πράξη.
Είναι η υποψηφιότητα στην Α΄ Αθηνών το επόμενο βήμα μετά την επιτυχημένη θητεία σας στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης;
Αρχικά, πρέπει να σας πω ότι επιμένω πως η επιτυχία του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης συνιστά συλλογικό έργο. Στην περίπτωσή μας ισχύει ακριβώς αυτό που λένε ότι «είμαστε στο μαζί». Με τους περισσότερους από την ομάδα μου ξεκινήσαμε έναν χρόνο πριν αναλάβουμε καθήκοντα, μελετήσαμε τόσο τον ορίζοντα, δηλαδή τι κάνουν καλά άλλες χώρες, αλλά και το πεδίο, ποιες δηλαδή είναι οι εκκρεμότητες και δυνατότητες της χώρας, αποκτήσαμε κοινή φιλοσοφία μέσα από πολλές συζητήσεις και από υποχρεωτικά κοινά αναγνώσματα. Και μέσα από αυτή τη δουλειά πετύχαμε όσα αποτελούν σήμερα κεκτημένο για όλη τη χώρα και για κάθε πολίτη. Σε ό,τι με αφορά, είμαι πολύ χαρούμενος που αποτελώ κομμάτι ενός πολύ δυνατού ψηφοδελτίου. Εάν οι πολίτες κρίνουν ότι αυτά τα τέσσερα χρόνια η δουλειά μας στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης βελτίωσε τη ζωή τους και αν θεωρούν ότι αξίζει αυτή η δουλειά να συνεχιστεί και να ενταθεί ακόμα περισσότερο, από όποιον ρόλο μου ανατεθεί, τότε ζητώ έναν από τους τέσσερις σταυρούς τους.