Το Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID τέθηκε σε εφαρμογή ήδη τις προηγούμενες μέρες. Πώς και με ποιες χώρες θα εφαρμοστεί εντός του Ιουνίου; Και πώς θα διευκολύνει τις μετακινήσεις από τον Ιούλιο;
Αν έπρεπε να το πούμε με έναν τίτλο, το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID-19 είναι το εισιτήριό μας για να επιστρέψουμε στις μετακινήσεις όπως τις ξέραμε προ πανδημίας. Αποτελεί ένα “σπουδαίο επίτευγμα” όπως είπε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, κατά τη διάρκεια της πανευρωπαϊκής παρουσίασής του που έγινε στην Αθήνα πριν από λίγες ημέρες. Άλλωστε, το πιστοποιητικό είχε εξαρχής έντονο ελληνικό χρώμα. Ο Πρωθυπουργός έθεσε πρώτος σε επίπεδο ηγετών στην Ευρωπαϊκή Ένωση την ιδέα του ψηφιακού πιστοποιητικού τον περασμένο Ιανουάριο, ενώ η ελληνική πλατφόρμα ήταν από τις πρώτες λειτουργικά έτοιμες, όπως επεσήμανε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς κατά τη διάρκεια της παρουσίασης. Από την 1η Ιουνίου, η Ελλάδα αποτελεί μια από τις πρώτες επτά χώρες οι οποίες εκδίδουν και δέχονται το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID-19. Οι άλλες χώρες είναι οι: Βουλγαρία, Γερμανία, Δανία, Κροατία, Πολωνία, Τσεχία. Σταδιακά, θα εντάσσονται και άλλες, ενώ από 1ης Ιουλίου θα το εκδίδουν και θα το δέχονται όλες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και η Ισλανδία, η Νορβηγία και το Λιχτενστάιν. Η σύλληψη και η εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Πιστοποιητικού COVID-19 αποδεικνύει ότι η Ελλάδα μπορεί να ξεχωρίσει.
Πώς κινήθηκε το σύστημα με τα self-test τις προηγούμενες μέρες που η υποχρεωτικότητα επεκτάθηκε σχεδόν σε όλους τους εργασιακούς χώρους, αλλά και σε όλες τις ηλικιακές ομάδες; Βλέπετε κίνηση στην πλατφόρμα δηλώσεων;
Είναι από τις περιπτώσεις που ισχύει ότι «οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους»: με 15 εκατ γεγονός ότι, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, έχουν ήδη οδηγήσει σε περίπου 300.000 επανελέγχους – δηλαδή συνέβαλαν ώστε 300.000 συμπολίτες μας να εντοπίσουν έγκαιρα ότι ενδέχεται να νοσούν, μειώνοντας σημαντικά τη διασπορά. Με όσα έχουμε μάθει ενάμιση χρόνο τώρα για την πανδημία, και φυσικά σε συνδυασμό με την πρόοδο του εμβολιαστικού προγράμματος, τα self test μας έχουν βοηθήσει σημαντικά στη μείωση του ιικού φορτίου που καταγράφεται τις τελευταίες εβδομάδες.
Πότε εκτιμάτε ότι θα ανοίξει πλήρως η πλατφόρμα του εμβολιασμού και για τους πολίτες ηλικίας 18 έως 29 ετών; Και προετοιμάζεστε τεχνικά και για το σενάριο η πλατφόρμα του εμβολιασμού να χρησιμοποιηθεί ξανά από τον Σεπτέμβριο;
Το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης συμβάλλει καθοριστικά στο πρόγραμμα “Ελευθερία”, μέσω στοχευμένης τεχνικής αρωγής. Η Επιτροπή Εμβολιασμών αποφασίζει για την προτεραιοποίηση. ωστόσο έχει ήδη ανακοινωθεί ότι την ερχόμενη εβδομάδα αναμένονται οι σχετικές ανακοινώσεις. Αυτό, πάντως, που έχει τη δική του αξία είναι ότι η «πρόβα», με το άνοιγμα των ραντεβού σε αυτή την ηλικιακή ομάδα για το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson, πήγε εξαιρετικά αναφορικά με το ενδιαφέρον των νέων να εμβολιαστούν.
Από την πρώτη στιγμή της πανδημίας, το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης άλλαξε προτεραιότητες, ώστε να διασφαλίσουμε πως η χώρα θα εξακολουθήσει να λειτουργεί με ασφάλεια και ότι οι πολίτες θα εξυπηρετούνται. Αυτονοήτως, θα ανταποκρινόμαστε σε κάθε πρόκληση.
Το 13033 έφυγε από τις ζωές μας πριν από δύο εβδομάδες. Έφυγε για τα καλά ή μπορεί να χρειαστεί ξανά;
Η εικόνα όσων χωρών έχουν προχωρήσει περισσότερο τον εμβολιασμό δείχνει ότι δεν θα χρειαστεί: στο Ισραήλ, στη Βρετανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες τα κρούσματα έχουν συρρικνωθεί. Είμαστε οι τελευταίοι που επιθυμούμε να επανέλθει το 13033 και καθημερινά εργαζόμαστε εντατικά για να μην χρειαστεί. Και χάρη στην ανταπόκριση των πολιτών μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι ότι δεν θα χρειαστεί.
Το gov.gr αποδείχθηκε μια σημαντική επιτυχία εν μέσω πανδημίας. Το επόμενο διάστημα θα προστεθούν και άλλες υπηρεσίες;
Το gov.gr αποτελούσε εξαρχής κεντρικό πυλώνα του σχεδιασμού μας. Σίγουρα η πανδημία ανέδειξε την πτυχή της αναγκαιότητάς του, όμως η χρησιμότητα θα παραμείνει και αφού ο κορωνοϊός αποτελέσει παρελθόν. Όπως έχουμε πει, θέλουμε το gov.gr να συμπεριλάβει το σύνολο των αλληλεπιδράσεων του πολίτη με το κράτος. Και αυτό ασφαλώς σημαίνει περισσότερες υπηρεσίες και διαρκή αναβάθμιση του σχεδιασμού και των λειτουργιών για τις υπάρχουσες.
Ποιες είναι οι επόμενες κινήσεις του Υπουργείου σε επίπεδο νομοθετικό, αλλά και πρωτοβουλιών;
Ο προγραμματισμός μας πλέον διαμορφώνεται και από τις εξελίξεις γύρω από τον κορωνοϊό – τελευταίο παράδειγμα το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID-19. Από εκεί και πέρα, μέσα στις επόμενες ημέρες θα θέσουμε σε διαβούλευση η νομοθετική μας παρέμβαση σχετικά με το Κτηματολόγιο. Με αυτήν την παρέμβαση, θα επιταχύνουμε κατά δυο χρόνια την έναρξη λειτουργίας του Κτηματολογίου σε όσες περιοχές δεν έχει ακόμα ξεκινήσει. Επίσης, νομοθετούμε για τον ψηφιακό φάκελο μεταβίβασης ακινήτου, ώστε η διαδικασία για τον πολίτη να γίνεται με “μία στάση” στον συμβολαιογράφο.
Οι παρεμβάσεις του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης είναι σε πολλά επίπεδα, και άλλωστε για αυτόν το λόγο ιδρύθηκε το συγκεκριμένο Υπουργείο. Συνεργαζόμαστε με τα άλλα Υπουργεία και τις δομές του κράτους, ώστε ολοένα να σχεδιάζουμε νέες υπηρεσίες. Από τα άμεσα σχέδια, σας αναφέρω την ειδοποίηση των υποψηφίων για τις Ανώτατες Σχολές με sms για τους βαθμούς τους και τη σχολή εισαγωγής και την ειδοποίηση των πολιτών εφόσον το θέλουν για τη διενέργεια διαγνωστικών εξετάσεων. Σχεδιάζουμε υπηρεσίες με επίκεντρο τον πολίτη -και έτσι θα συνεχίσουμε.