Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστηρίζει πως δεν βλέπει κανένα πεδίο συνεννόησης με το ΠΑΣΟΚ. Αν δεν επιτευχθεί ο στόχος της αυτοδυναμίας σε ενδεχόμενη δεύτερη κάλπη θα πάμε σε τρίτες εκλογές;

Αυτή τη στιγμή, κύριε Σιαδήμα, στον ορίζοντά μας βρίσκονται οι εκλογές της 21ης Μαΐου, που αποτελούν ένα δημοψήφισμα πολιτικής σταθερότητας. Είναι πρόωρες οι συζητήσεις για νέες εκλογικές αναμετρήσεις όταν σε μια εβδομάδα οι πολίτες θα κληθούν να αποτιμήσουν τη θητεία μας, να αντιπαραβάλουν το πρόγραμμά μας με τα προγράμματα της αντιπολίτευσης και να κρίνουν ποιος επιθυμούν να κυβερνήσει. Εμείς διεκδικούμε την αυτοδυναμία για να αναλάβουμε την ευθύνη να πάμε την Ελλάδα σταθερά και τολμηρά μπροστά.

Αυτό που αξίζει να σημειωθεί είναι ότι το σύνολο των δημοσκοπήσεων αναγνωρίζει ένα παγιωμένο και ευρύ προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας. Παράλληλα, όλοι οι ποιοτικοί δείκτες αποτυπώνουν ότι μπορούμε να φτάσουμε σε ποσοστά που οδήγησαν σε αυτοδύναμες κυβερνήσεις καθ’ όλη τη διάρκεια της μεταπολίτευσης. Εδώ ο παράγοντας που διαφοροποιεί αυτή την προοπτική είναι η απλή αναλογική, ένα εκλογικό σύστημα που έχει αποδειχτεί πολιτικά ασύμβατο όποτε εφαρμόστηκε στην Ελλάδα και αναδεικνύεται διεθνώς σε φορέα αστάθειας. Μόνο με τη σταθερότητα πηγαίνουμε μπροστά, κι αυτό το έχουμε αποδείξει τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Η ψηφιοποίηση υπηρεσιών του κράτους με ένα κλικ έχει μειώσει τους χρόνους αναμονής και τις ουρές στα γκισέ. Το προηγούμενα χρόνια δεν είχαν ανάλογες κινήσεις;

Φυσικά και έγιναν – και είμαστε οι πρώτοι που αναγνωρίσαμε κάθε σωστή πρωτοβουλία που παραλάβαμε. Η μεγάλη διαφορά της τετραετίας που ολοκληρώνεται σε σχέση με το παρελθόν βρίσκεται στον όγκο του έργου και στη φιλοσοφία μέσα στην οποία το εντάσσουμε. Πάρτε για παράδειγμα τις ψηφιακές υπηρεσίες πριν και μετά τη δημιουργία του gov.gr: Στην «προ gov.gr» εποχή είχαμε 501 ψηφιακές υπηρεσίες διάσπαρτες σε sites του Δημοσίου. Πόσες ψηφιακές συναλλαγές παρήγαγαν αυτές; 8,8 εκατομμύρια το 2018 – ουσιαστικά λιγότερο από μία κατά μέσο όρο ανά πολίτη.

Πέρυσι, οι πάνω από 1.500 υπηρεσίες του gov.gr παρήγαγαν πάνω από 772 εκατομμύρια ψηφιακές συναλλαγές – και, αν συμπεριλάβουμε και τις φορολογικές, ξεπερνάμε το 1,2 δις. Με απλά λόγια: πάνω από 100 ουρές τον χρόνο λιγότερες για κάθε πολίτη. Βλέπουμε, λοιπόν, ότι ο τριπλασιασμός των υπηρεσιών «γέννησε» σχεδόν εκατονταπλασιασμό των συναλλαγών. Αυτό συνέβη για δύο λόγους: πρώτον, γιατί δώσαμε προτεραιότητα στην ψηφιοποίηση των πιο συχνών αλληλεπιδράσεων με το κράτος, και δεύτερον, γιατί όλα πλέον βρίσκονται σε ένα σημείο, με ενιαίο σχεδιασμό και λειτουργία. Γι’ αυτό λέμε ότι το gov.gr είναι το νέο πρόσωπο του κράτους, που θέλουμε να καθιερώσουμε σε όλες τις εκφάνσεις του.

Τι άλλο προγραμματίζετε σε σχέση με τις ψηφιακές υπηρεσίες εφόσον οι πολίτες ανανεώσουν την εμπιστοσύνη τους στη ΝΔ στις εκλογές της 21ης Μαΐου;

Ο στόχος στον οποίο έχουμε δεσμευτεί είναι απολύτως σαφής: εφόσον οι πολίτες δώσουν ξανά ψήφο εμπιστοσύνης στη Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, θα ψηφιοποιήσουμε μέχρι το 2027 το σύνολο σχεδόν των αλληλεπιδράσεων του πολίτη με το κράτος. Πόσες είναι αυτές; Σύμφωνα με τον «Μίτο», το Εθνικό Μητρώο Διοικητικών Διαδικασιών, έχουμε περίπου 5.500 διαδικασίες – αυτό σημαίνει ότι μας μένουν περίπου 4.000 υπηρεσίες που πρέπει να ψηφιοποιήσουμε.

Και, για να μιλάμε με συγκεκριμένα παραδείγματα, μια από τις πρώτες νέες υπηρεσίες που θα ανακοινώσουμε εφόσον οι πολίτες ανανεώσουν τη θητεία μας είναι ο ηλεκτρονικός φάκελος ακινήτου. Πρόκειται για μια πλατφόρμα που θα διευκολύνει τις συναλλαγές και, όσο θα προχωρούν τα μεγάλα έργα ψηφιοποίησης από το Ταμείο Ανάκαμψης, θα κάνει ολοένα και ευκολότερη την καθημερινότητα συμβολαιογράφων και πολιτών.

Το τελευταίο διάστημα γίνεται συζήτηση για την τεχνητή νοημοσύνη. Θα βελτιώσει τη ζωή των ανθρώπων ή μπορεί σταδιακά να περιορίσει το πεδίο δράσης;

Όλες οι τεχνολογικές εξελίξεις είναι από τη φύση τους ουδέτερες. Αυτό σημαίνει ότι εξαρτάται από τη χρήση που θα κάνουμε και από το πλαίσιο που θα θέσουμε κατά πόσο το αποτύπωμά τους θα είναι θετικό ή αρνητικό. Εμείς προσεγγίζουμε την τεχνητή νοημοσύνη και όλες τις εφαρμογές της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης με πολιτοκεντρικό τρόπο. Αυτό σημαίνει ότι θέτουμε ένα πλαίσιο εφαρμογής τους με κριτήριο το συμφέρον των πολιτών.

Αυτό κάναμε και μέσα σε αυτή την τετραετία, θεσπίζοντας ένα ευέλικτο νομοθετικό πλαίσιο, που θέτει κανόνες και δημιουργεί προοπτικές ανάπτυξης οικοσυστημάτων καινοτομίας. Και, παράλληλα, σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ελλάδα συμμετέχει στον διάλογο που γίνεται για τις επόμενες πρωτοβουλίες, προβάλλοντας τις δικές μας ανθρωποκεντρικές αξίες και κινούμενοι στην κατεύθυνση ότι η τεχνολογία μπορεί και πρέπει να βελτιώνει τη ζωή των πολιτών.

Για πρώτη φορά είστε υποψήφιος στην Α΄ Αθηνών. Γιατί οι πολίτες να ψηφίσουν ΝΔ; Υλοποίησε όσα είχε δεσμευθεί;

Αυτά που πετύχαμε στο πεδίο του ψηφιακού μετασχηματισμού – και σε όλα τα πεδία πολιτικής – ήταν αυτά για τα οποία είχαμε δεσμευτεί το 2019. Για να δανειστώ ένα σύνθημα του Πρωθυπουργού, λοιπόν, εμείς «και το είπαμε, και το κάναμε». Όμως ξέρουμε ότι μένουν ακόμα πολλά που πρέπει να γίνουν – δεν αρκεί μια τετραετία για να εξελιχθεί μια χώρα εκκρεμοτήτων σε χώρα πρότυπο. Αναφερθήκαμε στην προηγούμενη ερώτηση σε 4.000 υπηρεσίες που μένει ακόμα να ψηφιοποιήσουμε. Αυτές οι 4.000 εκκρεμότητες είναι για εμάς 4.000 λόγοι να μας εμπιστευτούν οι πολίτες, γιατί έχουμε θεμελιώσει την αξιοπιστία μας ότι διαθέτουμε τη βούληση, την τεχνογνωσία και τα μέσα για να ολοκληρώσουμε την ψηφιακή μετάβαση της χώρας.

Επειδή οι εκλογές αφορούν πάντα περισσότερο στο «μετά» παρά στο «πριν», μέσα από τη διαχείριση των αλλεπάλληλων κρίσεων θεμελιώσαμε την αξιοπιστία μας και σε έναν ακόμα τομέα: αυτόν των απαντήσεων στις προκλήσεις της εποχής μας. Σε αυτές τις εκλογές οι πολίτες θα αποφασίσουν αν η χώρα θα συνεχίσει να πηγαίνει μπροστά ή αν θα επιστρέψουμε στις μάχες οπισθοφυλακής. Η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας αφορά στο μέλλον της χώρας και των πολιτών, ο προσανατολισμός του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι ακριβώς αυτός: πώς θα δημιουργήσουμε ένα καλύτερο κοινό μέλλον χτίζοντας πάνω σε όσα έχουμε πετύχει.

Σε ό,τι με αφορά προσωπικά, είμαι υποψήφιος στην Α΄ Αθηνών. Η Αθήνα ήταν για εμένα αυτονόητη επιλογή: γεννήθηκα, μεγάλωσα, σπούδασα και εργάστηκα εδώ. Και διεκδικώ την ψήφο των συμπολιτών μας για να αποτελέσω κομμάτι της προόδου που έχει ανάγκη η χώρα και η Αθήνα. Της αλλαγής που πρεσβεύει η Νέα Δημοκρατία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης.