Κύριε Υπουργέ, αρχικά περαστικά για τον τραυματισμό σας, ο οποίος συνέβη στη Νάξο, λίγο μετά την παρουσίαση του προγράμματος Smart Island. Βλέπουμε ολοένα και περισσότερες επενδύσεις να εγκαθίστανται εκτός Αθηνών. Αποτελεί κομμάτι της στρατηγικής σας;
Σας ευχαριστώ πολύ κύριε Σιαδήμα! Πράγματι, βρισκόμουν στη Νάξο για την παρουσίαση του πολύ σημαντικού προγράμματος Smart Island, μια διεθνή πρωτοβουλία της Amazon Web Services. Το πρόγραμμα ξεκινά πιλοτικά από την Ελλάδα και τη Νάξο, και αποδεικνύει ότι το Αιγαίο μπορεί πραγματικά να γίνει μία θάλασσα καινοτομίας και να απελευθερώσει τεράστιες δυνατότητες των ανθρώπων του.
Έχουμε πει πολλές φορές ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός αποτελεί μια οριζόντια πολιτική – και αυτό ασφαλώς σημαίνει ότι αφορά σε όλους τους πολίτες και σε όλη την επικράτεια της χώρας. Ιδίως, δε, για ακριτικές και νησιωτικές περιοχές, ο ψηφιακός μετασχηματισμός παράγει προστιθέμενη αξία υπό την έννοια ότι δημιουργεί τις συνθήκες για περισσότερες, καλύτερες και αμεσότερες υπηρεσίες για τους μόνιμους κατοίκους.
Είναι απαίτηση των πολιτών, είναι κομμάτι του οράματος του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και, ως εκ τούτου, προτεραιότητά μας να συνθέσουμε δυνατότητες πολλών ελληνικών εταιρειών, πολυεθνικών και εγχώριων startups, δομών του κράτους, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της πολιτείας κεντρικά. Και είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι για το γεγονός ότι, παράλληλα με το πρόγραμμά μας για τις «Έξυπνες Πόλεις», βλέπουμε να υλοποιούνται και συναφείς ιδιωτικές πρωτοβουλίες που λειτουργούν πολλαπλασιαστικά προς αυτή την κατεύθυνση.
Τεχνολογικοί κολοσσοί όπως η Google επενδύουν στην χώρα μας. Τι τους ώθησε; Ποια είναι τα οφέλη για την Ελλάδα;
Η προσέλκυση επενδύσεων στον τομέα της τεχνολογίας βρίσκεται ψηλά στις επιδιώξεις της Κυβέρνησης. Θα σας έλεγα, λοιπόν, ότι πρόκειται για μια πολυεπίπεδη προσπάθεια και, για τον λόγο αυτό, όλα τα συναρμόδια Υπουργεία επιδιώκουμε να δημιουργήσουμε εύφορο έδαφος για τέτοιου είδους επενδύσεις. Ειδικά για το πεδίο των data center -όπου και βλέπουμε τη μεγαλύτερη μέχρι στιγμής κινητικότητα- θα σας έλεγα ότι ήταν πολύ σημαντικό το νομοθετικό πλαίσιο που καθιερώσαμε, το λεγόμενο «Cloud First Policy» που μας επέτρεψε να βρεθούμε μπροστά από τις περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες. Παράλληλα, υπήρξαν και πολλές ακόμα παρεμβάσεις σε όλα τα επίπεδα και, φυσικά, κομβική υπήρξε η συμβολή του Πρωθυπουργού, ο οποίος ήταν σε θέση να ξεκινήσει τη διαδικασία προσέγγισης των μεγάλων εταιρειών.
Πολλαπλά είναι και τα κέρδη της Ελλάδας από την υλοποίηση αυτής της στρατηγικής. Αρχικά, υπάρχει πάντα το ονομαστικό όφελος αυτών των επενδύσεων. Ενδεικτικά, η πρόσφατη επένδυση που εξήγγειλε η Google αναμένεται να εισφέρει στο ελληνικό ΑΕΠ πάνω από 2 δισεκατομμύρια ευρώ μέχρι το 2030 και να δημιουργήσει σχεδόν 20.000 νέες και εξειδικευμένες θέσεις εργασίας. Πέρα όμως από αυτό, κάθε νέα επένδυση δημιουργεί συνθήκες για την επόμενη, καθώς επιβεβαιώνει ότι η Ελλάδα αλλάζει πλήρως κλίμακα ως προς τη δυναμική της στον τεχνολογικό τομέα. Και, βέβαια, οι επενδύσεις αυτές παράγουν έναν «ενάρετο κύκλο» και στο εσωτερικό, αφού γύρω τους αναπτύσσονται δυναμικά και εξωστρεφή οικοσυστήματα καινοτομίας.
Μπορούν να ψηφιοποιηθούν όλες οι υπηρεσίες του Δημοσίου;
Αυτός είναι ο στόχος μας: να ψηφιοποιήσουμε όλες τις διαδικασίες του Δημοσίου οι οποίες αθροιζόμενες αλλάζουν τον τρόπο με τον οποίον αλληλεπιδρούμε με το κράτος. Σε αυτή την κατεύθυνση κινείται εξαρχής το gov.gr, το οποίο ξεκίνησε με 501 υπηρεσίες και μέσα σε 30 μήνες πλησιάζει τις 1.500 – αυτό αποτυπώνει έναν ρυθμό ψηφιοποίησης ο οποίος υπερβαίνει τη μία υπηρεσία ανά ημέρα, μαζί με τα Σαββατοκύριακα. Αντίστοιχα, βλέπουμε εκθετική αύξηση στις ψηφιακές συναλλαγές με το Δημόσιο: από τα μόλις 9 εκατομμύρια του 2018, φέτος θα κινηθούμε γύρω από το 1 δισεκατομμύριο – και αυτή η αύξηση έχει τεράστιο αποτύπωμα στην καθημερινότητα του πολίτη: από εκεί που κατά μέσο όρο γλυτώναμε μία ουρά τον χρόνο, φέτος θα έχουμε γλυτώσει περισσότερες από 100. Όλο αυτό είναι βεβαίως κερδισμένος χρόνος, είναι, όμως, και κάτι ακόμα: σεβασμός προς τον πολίτη. Γι’ αυτό και είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε με τον ίδιο ρυθμό.
Τι άλλο σχεδιάζεται το επόμενο διάστημα που μπορεί να διευκολύνει πολίτες και επιχειρήσεις;
Η επόμενη παρέμβασή μας θα αφορά στον χώρο της Δικαιοσύνης και συγκεκριμένα στις υπηρεσίες τηλεδιασκέψεων σε δικαστήρια και σωφρονιστικά καταστήματα. Μέσα από την πρωτοβουλία μας αυτή, μάρτυρες και διάδικοι θα μπορούν υπό προϋποθέσεις να καταθέτουν στα δικαστήρια χωρίς φυσική παρουσία, επιταχύνοντας και βελτιστοποιώντας τις νομικές διαδικασίες. Το έργο αυτό αποτελεί ένα από τα πολλά ψηφιακά έργα της Βίβλου Ψηφιακού Μετασχηματισμού που αφορούν στη Δικαιοσύνη και η παρουσίασή του θα γίνει το επόμενο διάστημα, μαζί με τους συναρμόδιους υπουργούς Δικαιοσύνης και Προστασίας του Πολίτη, τον Κώστα Τσιάρα και τον Τάκη Θεοδωρικάκο.
Η Τουρκία όχι μόνο ανεβάζει τους τόνους αλλά μετά το παράνομο μνημόνιο με τη Λιβύη για την ΑΟΖ που αμφισβητεί ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα προχώρησε και σε συμφωνία για έρευνα υδρογονανθράκων. Ανησυχείτε για ένα θερμό επεισόδιο;
Ο Πρωθυπουργός ήταν απολύτως σαφής: η γεωγραφία δεν αλλάζει αν κάποιος παραχαράσσει τους χάρτες της, οι Συνθήκες είναι για να τηρούνται και η ιστορία δεν ξαναγράφεται με ρητορικά πυροτεχνήματα. Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα επιδιώκει καλές και ειρηνικές σχέσεις με την Τουρκία, όπως και με όλους τους γείτονές της. Οι θέσεις μας βασίζονται στο Διεθνές Δίκαιο και αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι υιοθετούνται από την παγκόσμια κοινότητα. Ταυτόχρονα, μεριμνούμε για την άμυνα της χώρας, ενισχύοντας τις Ένοπλες Δυνάμεις μας και αναβαθμίζοντας τις στρατηγικές μας συμμαχίες.
Και μια τελευταία ερώτηση: ο σχεδιασμός σας επηρεάζεται από το ατύχημα που είχατε;
Καθόλου. Θα σας έλεγα, αντίθετα, ότι η πρόκλησή μας αυτό το διάστημα είναι να γίνουμε ακόμα πιο παραγωγικοί. Στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης έχουμε αναπτύξει τόσο τους μηχανισμούς, όσο και τους κώδικες επικοινωνίας για να συντονίζουμε τη δράση μας όταν δεν βρισκόμαστε στον ίδιο χώρο. Δουλεύουμε ως ομάδα και διαθέτουμε τα μέσα και την εμπειρία να λειτουργούμε και από απόσταση.