Τι σημαίνει για την αγορά εργασίας η επένδυση της Microsoft στην χώρα μας; Θεωρείτε ότι θα προσελκύσει και άλλες τέτοιες επενδύσεις;

Η επένδυση της Microsoft είναι κομβική από όλες τις απόψεις. Πρώτα απ’ όλα, σημαίνει προσέλκυση ξένων κεφαλαίων, καλύτερες τεχνολογικές υποδομές και καλές θέσεις εργασίας σε έναν τομέα που η χώρα έχει τεράστια ανάγκη να κρατήσει εδώ τα καλύτερα μυαλά που διαθέτει. Η επένδυση, όπως έχει ανακοινωθεί, αναμένεται να δημιουργήσει πολλαπλασιαστική αξία άνω του ενός δις.

Είναι, όμως, και κάτι πολύ παραπάνω: όταν ένας διεθνής τεχνολογικός κολοσσός επιλέγει την Ελλάδα για μια τέτοιας φύσεως επένδυση, η κίνηση αυτή συνιστά μήνυμα. Μήνυμα για το πώς αξιολογείται η χώρα, το πολιτικό της σύστημα και η σταθερότητά της, καθώς και οι προοπτικές της και το ανθρώπινο δυναμικό της. Υπάρχει επίσης και μια αυτονόητη γεωπολιτική συνεπαγωγή, σε σχέση με το ρόλο της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή και για το ποια φυσιογνωμία θα πρέπει εν τέλει να αποκτήσει η χώρα, κοιτάζοντας μπροστά.

Όπως ανέφερε και ο Πρωθυπουργός, τα data centers της Microsoft στην Αττική θα δώσουν νέα ώθηση σε πολλές νεοφυείς εταιρείες, θα βοηθήσουν στην άνθηση της επιστημονικής έρευνας και θα συμβάλουν στην αντιστροφή του brain drain. Και, αυτονόητα, θα αποτελέσει πολύτιμο σύμμαχο για το Υπουργείο μας στον τομέα του ψηφιακού μετασχηματισμού του κράτους.

Έχετε δηλώσει ότι η Ελλάδα χρησιμοποιούσε παράνομο λογισμικό στις δημόσιες υπηρεσίες. Γιατί συνέβαινε αυτό;

Όπως και κάθε έκφανση της εκκρεμότητας που είχε η χώρα σε θέματα ψηφιακού μετασχηματισμού, έτσι και η χρήση παράνομου λογισμικού είχε τη ρίζα της στον κατακερματισμό των σχετικών αρμοδιοτήτων: κάθε φορέας του Δημοσίου έπρεπε να λειτουργεί χωρίς συνολικό σχεδιασμό, χωρίς μηχανισμό ελέγχου. Τι συνέβαινε λοιπόν: κάθε φορέας έπρεπε μόνος του να αποφασίζει, μόνος του να προμηθεύεται (άρα σε υψηλότερες τιμές), χωρίς να ελέγχεται ούτε η στρατηγική, ούτε η εφαρμογή της.

Τι κάναμε εμείς: καταστήσαμε την Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης αποκλειστικά υπεύθυνη για τη σύναψη κεντρικών συμφωνιών που αφορούν στη προμήθεια πλατφόρμας λογισμικού για την κάλυψη των Φορέων του Δημοσίου Τομέα. Που σημαίνει ότι όποιος φορέας του Δημοσίου χρειάζεται άδειες λογισμικού πρέπει να απευθύνεται στη ΓΓΠΣΔΔ. Εξοικονομήσαμε, έτσι, πόρους μέσω της κεντρικής προμήθειας και, κυρίως, περιορίσαμε δραστικά δια του κεντρικού ελέγχου την χρήση παράνομου λογισμικού.

Σε αυτό το πλαίσιο, σε συνεργασία με το Υπουργείο Ανάπτυξης προβήκαμε σε διαγωνισμό enterprise agreement για την προμήθεια αδειών χρήσης για λογισμικό που χρησιμοποιούν οι υπηρεσίες του Δημοσίου. Κατόπιν όλων αυτών, η Ελλάδα κατάφερε να βγει ύστερα από πάνω από δέκα χρόνια από την «Λίστα 301» των ΗΠΑ για τις χώρες που χρησιμοποιούν πειρατικό λογισμικό στο Δημόσιο, εξέλιξη που αφαίρεσε ένα σημαντικό εμπόδιο για την επένδυση της Microsoft.

Ανακοινώσατε ότι το 5G θα λειτουργήσει στην Ελλάδα το 2021. Θα προλάβουμε;

Δε θα απαντήσω καταφατικά διότι το ζητούμενο δεν είναι πλέον το να προλάβουμε. Αυτό είναι λίγο ή πολύ δεδομένο. Η δημοπρασία για το φάσμα του 5G θα έχει ολοκληρωθεί πριν το τέλος του 2020 και μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2021 θα ξεκινήσουμε να έχουμε 5G στη χώρα. Και σε αυτό το σημείο επιτρέψτε μου να επισημάνω ότι η Ελλάδα ανήκει στις χώρες που δεν έχασαν καθόλου χρόνο εξαιτίας του κορωνοϊού στο θέμα της δημοπρασίας, παρά το γεγονός ότι η εν λόγω διαδικασία είναι εξαιρετικά πολύπλοκη από τεχνικής άποψης, καθώς για πρώτη φορά δημοπρατούμε ταυτόχρονα τέσσερα τμήματα του ραδιοτηλεοπτικού φάσματος.

Θεωρούμε πως η ταχύτητα ανάπτυξης του δικτύου θα είναι αξιοσημείωτη, όπως αξιοσημείωτη είναι η ευρύτερη προσέγγιση που έχουμε επιλέξει, η οποία με τον τελευταίο νόμο που ψηφίσαμε στη Βουλή είναι πλέον νόμος του κράτους. Η έμφασή μας είναι στην οικονομική ανάπτυξη και στη δημιουργία πολλών καινοτόμων εταιριών που θα αξιοποιήσουν τις δυνατότητες των υπερυψηλών ταχυτήτων.  Καταλυτικό ρόλο θα παίξει σε αυτό η δημιουργία του εξειδικευμένου ταμείου «Φαιστός», τα έσοδα του οποίου είναι συνδεδεμένα με την ολοκλήρωση της δημοπρασίας.

Τι άλλο ετοιμάζετε στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση; Θα υπάρχει σύνδεση των τραπεζών με το εκκαθαριστικό της εφορίας;

Μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία που ετοιμάζουμε για το επόμενο διάστημα είναι το «know your customer» που σύντομα θα είναι διαθέσιμο στο gov.gr. Τι είναι αυτό: πολύ απλά, εφόσον ο πολίτης το επιθυμεί, να μπορεί αντί για να πηγαίνει στις τράπεζες εκ νέου του εκκαθαριστικό του κάθε χρόνο ή όποτε του ζητείται, να μπορεί η τράπεζα να αποκτά αυτόματη πρόσβαση σε αυτά τα στοιχεία.

Γιατί είναι αυτό σημαντικό: αρχικά, γιατί απαλλάσσει τον πολίτη από σημαντική γραφειοκρατία. Το πιο σημαντικό, όμως, είναι ότι περιορίζει τα δεδομένα που γνωστοποιούμε στα απολύτως απαραίτητα. Πάρτε για παράδειγμα την πιο συνήθη σχετική συναλλαγή: οι τράπεζες περιοδικά μας ζητούν το εκκαθαριστικό μας για να ελέγξουν θέματα παράνομων οικονομικών δραστηριοτήτων – διαδικασία που υποχρεούνται νομικά να ακολουθήσουν. Ως τώρα, αποκτούσαν πρόσβαση στο σύνολο της πληροφορίας που περιείχε το εκκαθαριστικό. Με το «know your customer» θα έχουν πρόσβαση μόνο σε εκείνα τα στοιχεία που εκ του νόμου πρέπει να ελέγξουν.

Σας ανησυχεί το ενδεχόμενο να πάρει μεγάλες διαστάσεις το φαινόμενο των καταλήψεων; Δεν πρέπει να γίνει διάλογος με τους μαθητές;

Χωρίς να το υποτιμώ ως φαινόμενο, όχι, δεν με προβληματίζει. Και δεν με προβληματίζει γιατί τελικά κανείς δεν μπορεί να περάσει στο αύριο με παλιά οχήματα. Όποια θέση και αν έχει κανείς σχετικά με τις καταλήψεις, πρόκειται για μια πρακτική ξεπερασμένη, που δεν απαντά στα προβλήματα και τις αγωνίες μαθητών, γονέων και εκπαιδευτικών. Ήδη καταγράφεται σημαντική μείωση – σε χρόνο πολύ μικρότερο από αυτόν που χρειαζόταν στο παρελθόν για να εκτονωθούν αντίστοιχες κινητοποιήσεις.

Διάλογος με τους μαθητές πρέπει φυσικά να υπάρξει. Αλλά αυτό πρέπει να γίνει πρώτον με ανοιχτά σχολεία και δεύτερον σχετικά με το μέλλον το δικό τους και της χώρας. Ο κόσμος γύρω μας τρέχει και εμείς συχνά στην Ελλάδα συναντάμε ακόμα πρακτικές και λεξιλόγιο άλλων δεκαετιών. Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο, δεν συμφέρει κανέναν και, εν τέλει, όπως αποδεικνύεται από τη χαμηλή συμμετοχή στις καταλήψεις, ενδιαφέρει πραγματικά ελάχιστους. Δεν αξίζει στη χώρα μας και στους πολίτες της να μείνει εγκλωβισμένη στο παρελθόν. Μας αξίζουν πολλά περισσότερα.