Πριν από 14 μήνες, κανείς στον πλανήτη δεν μπορούσε να προβλέψει την ένταση και τη διάρκεια της πανδημίας. Αρχίσαμε τότε μια πορεία στο μέλλον την οποία ήταν αδύνατον να προοικονομήσουμε, ακόμη και σε πολύ σύντομη διάρκεια.
Οι προκλήσεις από την πρώτη στιγμή ήταν πρωτόγνωρες.
Η επιστήμη και η τεχνολογία έριξαν όλα τα όπλα τους στον αγώνα.
Πλέον, διανύουμε το τελευταίο μίλι πριν τον τερματισμό και είναι γενική ομολογία ότι η Ελλάδα έχει καταφέρει να διαχειριστεί την πανδημία πολύ καλύτερα από πολλές ευρωπαϊκές χώρες.
Ψηφιακός μετασχηματισμός
Για την χώρα, η πανδημία λειτούργησε ως επιταχυντής για τον ψηφιακό μετασχηματισμό, που ήταν η μεγάλη εκκρεμότητα της Ελλάδας.
Όλος ο σχεδιασμός του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης προσαρμόστηκε στις συνθήκες και στην ανάγκη να συνεχίσει να λειτουργεί το κράτος και ο πολίτης να εξυπηρετείται με ασφάλεια απομακρυσμένα.
Υλοποιήσαμε το gov.gr, την Ενιαία Ψηφιακή Πύλη του Δημοσίου, όπου βρίσκονται συγκεντρωμένες περισσότερες από 1.150 ψηφιακές υπηρεσίες του Δημοσίου.
Στόχος είναι εκεί να συγκεντρωθούν όλες, με ενιαία και λειτουργική μορφή.
Απέναντι στον πολίτη, το κράτος είναι ένα και πρέπει να έχει ένα ενιαίο πρόσωπο. Ταυτόχρονα με την ψηφιοποίηση, απλοποιούμε διαδικασίες, κάτι που επιφέρει εξοικονόμηση σε εργατοώρες, ενώ ενισχύεται η διαφάνεια.
Η ψηφιακή μετάβαση του κράτους και της οικονομίας είναι ένας από τους πυλώνες του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει εκφράσει ρητά την ανάγκη να αλλάξουμε τη χώρα με όρους πολλαπλασιασμού των μεγάλων δυνατοτήτων μας και όχι μια απλής ποσοστιαίας βελτίωσης.
Σε αυτήν την κατεύθυνση, επιλέξαμε να στήσουμε όλη την καμπάνια εμβολιασμού ψηφιακά, από το πρώτο ως το τελευταίο στάδιο, κάνοντας χρήση του δυναμικού τόσο του Δημοσίου όσο και του ιδιωτικού τομέα.
Το αποτέλεσμα μας έχει δικαιώσει, ενώ ταυτόχρονα μας δείχνει τον δρόμο για τη σχέση του πολίτη με το κράτος όπως αυτή πρέπει να είναι.
Για την επόμενη μέρα, αξίζει να είμαστε αισιόδοξοι
Η συγκυρία είναι ευνοϊκή, και μπορούμε να έχουμε, λόγω και του Ταμείου Ανάκαμψης, τους διαθέσιμους πόρους ώστε να χρηματοδοτήσουμε και να υλοποιήσουμε το σύνολο της στρατηγικής μας.
Έχουμε αποκτήσει εμπειρία και τεχνογνωσία στη διαχείριση πολύ δύσκολων και περίπλοκων καταστάσεων και αυτά είναι εργαλεία που θα αξιοποιήσουμε στην επόμενη μέρα της πανδημίας. Έχουμε αναπτύξει ταχύτητες και έχουμε επιδείξει αξιοπιστία, ώστε να νιώθουμε σίγουροι για τα επόμενα βήματά μας.
Κριτήριο βιωσιμότητας
Εκτός από το κράτος, όμως, επιχειρήσεις και ιδιώτες κλήθηκαν να μεταφέρουν – σε κάποιες περιπτώσεις κυριολεκτικά μέσα σε μια νύχτα- όσο το δυνατόν περισσότερες δραστηριότητες στον ψηφιακό κόσμο.
Τελικά, η ψηφιακή μετάβαση εξελίχθηκε σε κριτήριο βιωσιμότητας.
Οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες μετατράπηκαν σε μονόδρομο, όχι πλέον για την περαιτέρω ανάπτυξη και ανταγωνιστικότητα, αλλά για τη συνέχιση των επιχειρησιακών λειτουργιών.
Η πανδημία μας έδειξε ότι μπορούμε να πετύχουμε στον τομέα του ψηφιακού μετασχηματισμού. Αυτό αποτελεί την καλύτερη παρακαταθήκη για μια σημαντική πρόκληση, δηλαδή για το πέρασμα από την επίλυση εκκρεμοτήτων στην τεχνολογική πρωτοπορία και την αξιοποίηση των νέων δυνατοτήτων που ανοίγονται μπροστά μας.