Αν έπρεπε να συμπυκνώσουμε σε μία φράση την εντολή που έλαβε το 2019 η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, αυτή θα ήταν «φτιάξτε ξανά το κράτος». Η υπερδεκαετής οικονομική κρίση είχε εδραιώσει την πεποίθηση ότι η χώρα χρειαζόταν ένα νέο παραγωγικό μοντέλο, κομμάτι του οποίου θα ήταν ένα κράτος ευέλικτο, λειτουργικό και φιλικό προς τον πολίτη. Και, για να διαθέτει όλες τις παραπάνω ιδιότητες, αυτό το κράτος έπρεπε να είναι και ψηφιακό.
Το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης σχεδιάστηκε έχοντας στον πυρήνα του ακριβώς αυτή τη φιλοσοφία: πώς θα συμβάλει ώστε οι συναλλαγές με το Δημόσιο να γίνουν πιο γρήγορες και πιο απλές, αλλά και πώς θα παρέμβει ώστε η Ελλάδα να κλείσει τις ψηφιακές εκκρεμότητες με το παρελθόν και να κινηθεί με ταχύτητα μπροστά στις νέες τεχνολογικές εξελίξεις. Η πρόκλησή μας ήταν να δώσουμε στους πολίτες και τις επιχειρήσεις τη δυνατότητα να αναπτυχθούν, να καινοτομήσουν και να δημιουργήσουν «οικοσυστήματα ανάπτυξης».
Ο πρώτος άξονας στον οποίο κινηθήκαμε ήταν η μείωση των διοικητικών βαρών. Και σε αυτό τον τομέα κομβικό ρόλο διαδραμάτισε το gov.gr: τον Μάρτιο του 2020 συγκεντρώσαμε 501 ψηφιακές υπηρεσίες που βρίσκονταν διάσπαρτες σε sites φορέων του Δημοσίου. Δύο χρόνια μετά, το gov.gr έχει ξεπεράσει τις 1.400 ψηφιακές υπηρεσίες.
Η εκτίναξη του αριθμού των ψηφιακών υπηρεσιών έχει οδηγήσει σε εκθετική αύξηση των ψηφιακών συναλλαγών: από τα 8,8 εκατομμύρια του 2018, πέρυσι φτάσαμε τα 567 εκατομμύρια και φέτος κινούμαστε σε ακόμα μεγαλύτερα μεγέθη. Με απλά λόγια, οι αριθμοί αυτοί σημαίνουν ότι από μία ουρά που κατά μέσο όρο γλύτωνε κάθε ενήλικος πολίτης το 2018, πέρυσι εξοικονομήσαμε 60. Αυτές οι ουρές σημαίνουν ότι όλοι, πολίτες και επιχειρήσεις, κερδίζουμε χρόνο, κερδίζουμε ενέργεια, κερδίζουμε ζωή.
Ωστόσο, η παρέμβασή μας δεν εξαντλήθηκε στις ψηφιακές συναλλαγές. Μέσα από τη Βίβλο Ψηφιακού Μετασχηματισμού, η οποία αποτελεί ένα εκτεταμένο και ταυτόχρονα συνεκτικό σχέδιο, αναβαθμίζουμε το σύνολο των ψηφιακών υποδομών της χώρας. Η Ελλάδα βρίσκεται στις πρώτες θέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναφορικά με την πρόοδο της ανάπτυξης δικτύων 5G, ενώ παράλληλα εκσυγχρονίζει τα πληροφοριακά της συστήματα και αποκτά νέες υποδομές, η έλλειψη των οποίων δεν μας επέτρεψε τα προηγούμενα χρόνια να ανταγωνιστούμε προηγμένες τεχνολογικά χώρες.
Άμεσα ή έμμεσα, όλες αυτές οι παρεμβάσεις μας έχουν έντονο αναπτυξιακό χαρακτήρα. Υπάρχουν πολλαπλά παραδείγματα προς αυτές τις δύο κατευθύνσεις: το πρόγραμμα για Wi-Fi spots σε σημεία όλης της χώρας, το οποίο θα επιτρέψει σε μια τοπική επιχείρηση να διαθέτει γρήγορο και αξιόπιστο ίντερνετ, και η ψηφιοποίηση της Δικαιοσύνης που θα συμβάλει στην επιτάχυνσή της, βελτιώνοντας τη θέση της χώρας σε έναν τομέα που αποτελούσε ανασταλτικό παράγοντα για την ανάπτυξη. Και αυτά είναι μόνο δύο από τα περισσότερα από 450 ψηφιακά έργα που βρίσκονται είτε σε φάση δημοπράτησης, είτε ήδη σε στάδιο υλοποίησης.
Και τέλος, αντιλαμβανόμαστε τον ψηφιακό μετασχηματισμό ως μια πολιτική που εκτείνεται στο σύνολο της επικράτειας. Για τον λόγο αυτό και δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση σε προγράμματα όπως οι «Έξυπνες πόλεις», οι οποίες θα δημιουργήσουν ψηφιακές υποδομές σε κάθε δήμο της χώρας. Με τον τρόπο αυτό, κάθε πολίτης και κάθε επιχείρηση, όπου και αν βρίσκονται, θα έχουν στα χέρια τους εργαλεία που θα βελτιώνουν την καθημερινότητά τους και θα τους επιτρέπουν να καινοτομούν σε όποιο πεδίο δραστηριοποιούνται.
Από όλα τα παραπάνω γίνεται ξεκάθαρο ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός δεν είναι μια «μεταμοντέρνα» έννοια που αφορά λίγους, αλλά μια οριζόντια πολιτική που μας αφορά όλους. Μέσα από τις παρεμβάσεις μας και αξιοποιώντας το σύνολο των χρηματοδοτικών εργαλείων που έχουμε στη διάθεσή μας, θέτουμε ξανά τη χώρα σε κίνηση.
Ήδη οι πρώτες μεγάλες επενδύσεις που έχουν ανακοινωθεί στη χώρα αποδεικνύουν με τον καλύτερο τρόπο αυτό που εμείς πιστεύουμε και διακηρύσσουμε: ότι δηλαδή η Ελλάδα είναι μια χώρα μεταρρυθμίσιμη, μια χώρα που διαθέτει το ανθρώπινο δυναμικό για να καινοτομήσει, αποκτά καθημερινά γνώση στο πεδίο και σύντομα θα διαθέτει όλα τα απαραίτητα εφόδια για να βρεθεί στην ψηφιακή πρωτοπορία, η οποία οδηγεί στην ισχυρή οικονομική ανάπτυξη.