Μια μεγάλη αλλαγή συντελείται στη χώρα αυτό το διάστημα. Όπως επισημαίνει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, η εστίαση αφορά συνολικά τον παραγωγικό ιστό και την οικονομία. Ο χώρος του ψηφιακού μετασχηματισμού είναι από τους πρώτους στους οποίους φαίνεται η αλλαγή αυτή. Με παρεμβάσεις τόσο αμιγώς τεχνολογικές όσο και θεσμικές, βλέπουμε από τη μια τη θεαματική ανταπόκριση των πολιτών στις νέες ψηφιακές υπηρεσίες κι από την άλλη την προσέλκυση επενδύσεων στη χώρα.
Για τον ψηφιακό μετασχηματισμό, η πανδημία λειτούργησε ως επιταχυντής. Μέσα στην δυσχερή αυτή συνθήκη, παρουσιάστηκε η απόλυτη ανάγκη της συνέχειας της λειτουργίας του κράτους, με όσο το δυνατόν λιγότερες συναλλαγές με φυσική παρουσία των πολιτών. Έτσι, επισπεύσαμε την υλοποίηση της πλατφόρμας gov.gr, όπου συγκεντρώσαμε 501 ψηφιακές υπηρεσίες Ελληνικού Δημοσίου που υπήρχαν ήδη διάσπαρτες. Με την φιλοσοφία ότι το κράτος πρέπει να έχει απέναντι στον πολίτη ενιαίο πρόσωπο, σχεδιάσαμε την πλατφόρμα με προσέγγιση πολιτοκεντρική, δηλαδή από τη σκοπιά του πολίτη. Για πρώτη φορά, αντί το κράτος να σχεδιάζει υπηρεσίες που εξυπηρετούν το ίδιο, οι νέες ψηφιακές υπηρεσίες λαμβάνουν υπόψη τις ανάγκες και την εμπειρία του πολίτη, που είναι ο χρήστης τους.
Με την ίδια φιλοσοφία, ξεκινήσαμε και την απλούστευση διαδικασιών, με στόχο η διεκπεραίωση των λεγόμενων «γεγονότων ζωής» να πραγματοποιείται με όσο το δυνατόν λιγότερες ουρές. Η αρχή έγινε, εντελώς συμβολικά, με τη διαδικασία δήλωσης γέννησης, η οποία αρχίζει και τελειώνει στο μαιευτήριο. Μια σειρά από απλουστεύσεις και ψηφιοποιήσεις, όπως η ενοποίηση 25 πιστοποιητικών δικαστικής φερεγγυότητας σε ένα, έφεραν εξοικονόμηση χρόνου, κόστους και ενέργειας για τις επιχειρήσεις. Ακόμη, διαλειτουργικότητες ανάμεσα στις διάφορες υπηρεσίες του Δημοσίου, δηλαδή η «επικοινωνία» των διαφόρων συστημάτων, έκαναν πολύ πιο εύκολη τη συναλλαγή των επιχειρήσεων με το κράτος. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι η αυτόματη άντληση της φορολογικής ενημερότητας για μια σειρά πληρωμών σε προμηθευτές του Δημοσίου. Επίσης, κατά γενική ομολογία, η διαδικασία έκδοσης εξουσιοδότησης και υπεύθυνης δήλωσης ψηφιακά μέσω του gov.gr έχει γλιτώσει τους επαγγελματίες και επιχειρηματίες από εκατοντάδες ώρες αναμονής και ταλαιπωρίας.
Τα αποτελέσματά μας είναι απολύτως μετρήσιμα: από τα 8,8 εκατομμύρια ηλεκτρονικών συναλλαγών του 2018 (δηλαδή το άθροισμα των συνδέσεων των πολιτών σε ψηφιακές πλατφόρμες συν τις περιπτώσεις αυτόματης ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ υπηρεσιών και μητρώων του Δημοσίου), μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2021 έχουμε ήδη ξεπεράσει τα 150 εκατομμύρια.
Παράλληλα, δείχνουμε εξίσου μεγάλη προσοχή όχι μόνο στο να μην δημιουργούμε νέες εκκρεμότητες, αλλά να κινούμαστε με ταχύτητα και καινοτόμες ιδέες στις συνθήκες της Τέταρτης Βιομηχανικής Επανάστασης. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της δημοπρασίας για το φάσμα του 5G: η Ελλάδα ολοκλήρωσε μια σειρά από δεκάδες απαιτητικές νομοθετικές και διοικητικές ενέργειες εντός χρονοδιαγράμματος, μια από τις πρώτες χώρες στην Ευρώπη που ολοκληρώνουν τη μετάβαση στα δίκτυα πέμπτης γενιάς. Και παράλληλα, μέσα από το Ταμείο «Φαιστός» δίνουμε την απαραίτητη ενίσχυση για την ενθάρρυνση επιχειρηματικών πρωτοβουλιών και την προσέλκυση επενδύσεων με επίκεντρο το 5G. Δημιουργούμε έτσι τις συνθήκες για την ταχεία ανάπτυξη δικτύων και «οικοσυστημάτων καινοτομίας» γύρω από τα δίκτυα πέμπτης γενιάς, που σύμφωνα με μελέτη για το Υπουργείο μας αναμένεται να δημιουργήσουν έως και 69.000 νέες θέσεις εργασίας και ακαθάριστη προστιθέμενη αξία 12,4 δις ευρώ μέχρι το 2030.
Τέλος, αναπόσπαστο κομμάτι του προγραμματισμού μας είναι η αναβάθμιση των υποδομών. Και χάρη στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας έχουμε πλέον τη δυνατότητα να χρηματοδοτήσουμε το σύνολο της στρατηγικής μας. Το 1/4 των πόρων αυτού του ταμείου πρόκειται να κατευθυνθούν, μέσω του Σχεδίου «Ελλάδα 2.0», σε περισσότερα από 450 ψηφιακά έργα, όπως αυτά έχουν αποτυπωθεί στη Βίβλο Ψηφιακού Μετασχηματισμού. Σε αυτά τα έργα περιλαμβάνεται και το σύνολο των μεγάλων έργων υποδομής που καθυστερούσαν χρόνια: Gov-ERP, HRMS, CRM, ΣΗΔΕ και τόσα άλλα είτε ξεκινούν για πρώτη φορά, είτε επιταχύνεται η υλοποίησή τους.
Η στρατηγική μας αυτή στέλνει ένα σαφές μήνυμα στις επιχειρήσεις εντός και εκτός της χώρας: ότι η Ελλάδα αλλάζει. Και αλλάζει γιατί υπάρχει η βούληση να θέσουμε τη χώρα σε κίνηση με καθημερινές παρεμβάσεις, λεπτομερή σχεδιασμό και αναπτυξιακό όραμα. Έχοντας τη διευκόλυνση της επιχειρηματικότητας στο επίκεντρο, προσελκύουμε επενδύσεις και ενθαρρύνουμε εγχώριες πρωτοβουλίες που παράγουν πλούτο, καινοτομία και καλές θέσεις εργασίας.