Από το 2019, έχουν πραγματοποιηθεί άλματα στην Ελλάδα. Μετά από μια πολυεπίπεδη κρίση διαρκείας, η χώρα έχει ξεκινήσει να πολιτογραφείται στο μέλλον. Η Ελλάδα παράγει καινοτομία, προσελκύει επενδύσεις, και αξιοποιεί τις εξαιρετικές ικανότητες του ανθρώπινου δυναμικού της.
Ουσιαστικά, η φιλοσοφία και η δομή του κράτους λειτουργούσαν ως εμπόδιο στις παραγωγικές δυνάμεις. Αν μιλούσαμε με όρους πληροφορικής, θα λέγαμε ότι η Ελλάδα είχε το κατάλληλο hardware, αλλά της έλειπε το software. Και αυτό στην περίπτωσή μας ήταν ένα κράτος σχεδιασμένο πάνω στις ανάγκες του πολίτη και της επιχείρησης – άρα ένα κράτος σύγχρονο, ευέλικτο και αποδοτικό.
Η προεκλογική δέσμευση του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν ξεκάθαρη: αξίζουμε καλύτερα και ενωμένοι μπορούμε να τα καταφέρουμε. Με ένα κράτος αρωγό στην καθημερινότητα όλων των πολιτών, που θα ενθαρρύνει την ανάπτυξη καινοτόμων ιδεών και θα προσελκύσει επενδύσεις με προστιθέμενη αξία για την κοινωνία και την οικονομία. Με ένα κράτος το οποίο με συνέπεια, συνέχεια και σταθερότητα θα εγγυηθεί τη δημιουργία πολλών και καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας.
Εδώ και σχεδόν τρεισήμισι χρόνια, υλοποιούμε καθημερινά την εντολή των πολιτών φέρνοντας το κράτος στον 21ο αιώνα. Κεντρικός μοχλός αυτής της αλλαγής είναι ο ψηφιακός μετασχηματισμός. Δημιουργήσαμε το gov.gr και τριπλασιάσαμε τον αριθμό των ψηφιακών υπηρεσιών – από 500 σε 1.500. Εφαρμόσαμε ένα εκτεταμένο πρόγραμμα διασύνδεσης των μητρώων του Δημοσίου, κάνοντάς τα να «μιλάνε» μεταξύ τους και απαλλάσσοντας τον πολίτη από τον ρόλο του άτυπου κλητήρα. Και απλουστεύσαμε διαδικασίες, μειώνοντας σημαντικά τη γραφειοκρατία και εξοικονομώντας χρόνο και πόρους τόσο για τον πολίτη, όσο και για τη Διοίκηση.
Παράλληλα, εκσυγχρονίζουμε τις υποδομές της χώρας, εξασφαλίζοντας ότι η Ελλάδα δεν θα μείνει πίσω στις τρέχουσες εξελίξεις. Γι’ αυτό ολοκληρώσαμε άμεσα (και νωρίτερα από όλες σχεδόν τις ευρωπαϊκές χώρες) τη μετάβαση στα δίκτυα 5G. Γι’ αυτό ρυθμίσαμε από τους πρώτους στην Ε.Ε. ζητήματα αξιοποίησης των αναδυόμενων τεχνολογιών όπως η Τεχνητή Νοημοσύνη και το blockchain. Και γι’ αυτό αξιοποιούμε με ταχύτητα και με τον βέλτιστο τρόπο τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, υλοποιώντας όχι μόνο τα αναγκαία, αλλά και τα επιθυμητά ψηφιακά έργα που έχουμε καταγράψει στη Βίβλο Ψηφιακού Μετασχηματισμού.
Πριν από τρεισήμισι χρόνια, κανείς δεν θα πίστευε ότι σε μια υποθετική πανδημία η Ελλάδα θα οργάνωνε καλύτερο σύστημα εμβολιασμού από τη Βαυαρία ή τη Μασαχουσέτη. Κι όμως, η πραγματικότητα απέδειξε ότι μπορούμε. Και τα καταφέραμε αξιοποιώντας το στελεχιακό δυναμικό τόσο του Δημοσίου, όσο και του ιδιωτικού τομέα, σχεδιάζοντας το emvolio.gov.gr με τον πολίτη στο επίκεντρο.
Τρεισήμισι χρόνια από τις εκλογές του 2019, η πραγματικότητα δικαιώνει την εμπιστοσύνη των πολιτών στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη Νέα Δημοκρατία. Δικαιώνει, όμως, ταυτόχρονα και την εμπιστοσύνη μας στις δυνάμεις της χώρας. Πλέον, το γεγονός ότι έχουμε ακόμα πολλά να πετύχουμε δεν αντανακλά τόσο τις εκκρεμότητες της χώρας, όσο τις δυνατότητές της να βρεθεί στην ψηφιακή πρωτοπορία σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. Για εμάς η μεταρρύθμιση δεν είναι μια μεταμοντέρνα έννοια, αλλά κάτι που γίνεται, κάτι που εμείς το κάνουμε να δουλέψει και αποτυπώνεται στην καθημερινότητα κάθε Ελληνίδας και κάθε Έλληνα, σε κάθε γωνιά της χώρας. Και έχουμε τη βούληση, το σχέδιο και το ανθρώπινο δυναμικό για να το πετύχουμε.