H συμπλήρωση 50 ετών από την ίδρυση της Νέας Δημοκρατίας σηματοδοτεί ένα ορόσημο με πολλούς συμβολισμούς στην πολιτική ιστορία της Ελλάδας. Η ΝΔ, το κόμμα που ιδρύθηκε από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, ηγήθηκε της προσπάθειας για την αποκατάσταση της δημοκρατίας, θεμελίωσε τη Μεταπολίτευση και εγγυήθηκε την εξέλιξή της μέχρι τις μέρες μας. Μέσα από τις πιο διαφορετικές συγκυρίες προχώρησε και παραμένει σταθερά ως ο θεματοφύλακας της δημοκρατίας, της σταθερότητας και της ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας μας.

Σε αυτή τη διαδρομή μισού αιώνα η ΝΔ διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο σε όλες τις κρίσιμες στιγμές της μεταπολιτευτικής Ελλάδας, προσφέροντας ουσιαστικές λύσεις, όραμα και σταθερότητα στον ελληνικό λαό. Από την αποκατάσταση της δημοκρατίας το 1974 μέχρι την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους και την ανασυγκρότηση της χώρας που βρίσκεται σε εξέλιξη τα τελευταία πέντε χρόνια, η ΝΔ είναι το κόμμα που εγγυάται την πρόοδο και την ευημερία.

Η ιστορία του κόμματος, παρότι ιδρύθηκε τον Οκτώβριο του 1974, ξεκίνησε ουσιαστικά τον Ιούλιο του 1974 όταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής επέστρεψε στην Ελλάδα μετά την επταετή στρατιωτική δικτατορία επωμιζόμενος την ευθύνη της αποκατάστασης της δημοκρατίας, αλλά και το χρέος της περιφρούρησης της εδαφικής ακεραιότητας έπειτα από την τραγωδία της Κύπρου. Ο Καραμανλής ένωσε τον ελληνικό λαό εξασφαλίζοντας την απαραίτητη εθνική συναίνεση, όχι μόνο στην πρώτη περίοδο της κυβέρνησης εθνικής ενότητας, αλλά και στη συνέχεια, κάτι που αποτυπώθηκε στις εθνικές εκλογές του Νοεμβρίου 1974 όταν έλαβε την εμπιστοσύνη άνω του 54% του ελληνικού λαού, κάτι που δεν έχει επαναληφθεί μέχρι σήμερα. Το γεγονός αυτό δείχνει ότι η πολυσυλλεκτικότητα της ΝΔ αποτελεί γενετικό στοιχείο της που επικυρώθηκε μέσα στην πρώτη εθνική κάλπη.

Κάτω υπό την ηγεσία του Καραμανλή και υπό συνθήκες εθνικής ομοψυχίας η Ελλάδα πέρασε από την αστάθεια και την ανασφάλεια στην ασφάλεια και στη σταθερότητα. Η πολιτική σοφία του Καραμανλή, το βαθύ αίσθημα δικαιοσύνης αλλά και η αποφασιστικότητά του απέτρεψαν τον κίνδυνο εθνικού διχασμού, έθεσαν τις βάσεις για την άρση των συνεπειών του Εμφυλίου και οδήγησαν στη δημιουργία ενός ισχυρού δημοκρατικού κράτους δικαίου. Όπως αναφέρει ο Τάκης Σ. Παππάς στο βιβλίο του «Παράδοξη Χώρα», ο Καραμανλής μέσα σε δέκα μήνες διαμόρφωσε και έθεσε σε λειτουργία τους κύριους πυλώνες μιας Δημοκρατίας που παραμένει εύρωστη, λειτουργική και ανθεκτική.

Παράλληλα, η ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα την 1.1.1981 ήταν το αποτέλεσμα της στρατηγικής απόφασης του Καραμανλή και της ΝΔ να τοποθετήσει την Ελλάδα στον πυρήνα της ευρωπαϊκής οικογένειας. Ο Καραμανλής γνώριζε ότι η συμμετοχή στην Ευρώπη ήταν η μόνη βιώσιμη πορεία για την ανάπτυξη και την ασφάλεια του έθνους. Αυτή η κληρονομιά συνεχίζει να μας εμπνέει και να μας οδηγεί μέχρι σήμερα όπου η θέση της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο όχι μόνο για τις πολιτικές εκσυγχρονισμού και ανάπτυξης, αλλά και για την εξωτερική μας πολιτική.

Στην πορεία των χρόνων ήλθε μια εποχή όπου οι πολιτικές δυνάμεις έπρεπε να αναμετρηθούν με την ιστορία και να επωμισθούν την ευθύνη που τους αναλογούσε. Η εποχή αυτή ήταν η περίοδος της οικονομικής κρίσης και η ΝΔ απέδειξε και πάλι ότι είναι δύναμη ευθύνης που ενώνει αντί να διχάζει, που αναζητεί ευρύτερες συναινέσεις αντί να περιχαρακώνεται. Κατά την περίοδο της κρίσης με την απειλή της χρεοκοπίας να επικρέμεται σχεδόν σε καθημερινή βάση ως Δαμόκλειος Σπάθη, η ΝΔ ανέλαβε το βάρος δύσκολων αποφάσεων με αίσθηση καθήκοντος προς τη χώρα και τους πολίτες. Η ευρύτερη δυνατή συνεργασία με όλες τις δυνάμεις του δημοκρατικού τόξου σφράγισε την πολιτική της σε εκείνη τη φάση.

Οι μεταρρυθμίσεις που προωθήθηκαν την περίοδο εκείνη, απέτρεψαν την έξοδο από την Ευρωζώνη και έθεσαν τα θεμέλια, όχι μόνο για την ανάκαμψη της οικονομίας, αλλά και για τον σχηματισμό ενός «τείχους άμυνας» που απέτρεψε κατοπινούς κινδύνους. Μέσα στη δίνη της κρίσης, η κυβέρνηση της ΝΔ σε συνεργασία με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς απέτρεψε το Grexit, γεγονός που θα είχε καταστροφικές συνέπειες για όλους τους Έλληνες. Οι θυσίες του ελληνικού λαού ήταν μεγάλες και η ΝΔ τις τίμησε, τις μόχλευσε και τις παράδωσε ξανά στον λαό ως μέρισμα ασφάλειας και σταθερότητας. Το κόμμα στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων και αποτέλεσε τη μόνη μεγάλη πολιτική δύναμη της Μεταπολίτευσης που παραμένει και σήμερα μεγάλη και ισχυρή ακριβώς γιατί την εποχή της κρίσης δεν δίστασε να λάβει τις δύσκολες, αλλά αναγκαίες αποφάσεις που απέτρεψαν την κατάρρευση της χώρας.

Αλλά και όταν μια επόμενη κυβέρνηση έφτασε κοντά στο Grexit ήταν η ΝΔ που έδωσε πνοή, ηγεσία και δυναμισμό σε ένα ευρύτερο κίνημα για την παραμονή στην Ευρώπη που υπερέβαινε τις διαχωριστικές γραμμές και αποτέλεσε τη γραμμή άμυνας απέναντι σε κάθε είδους επικίνδυνα και τυχοδιωκτικά σχέδια.

Από το 2019 μέχρι σήμερα η ΝΔ αποδεικνύει για άλλη μια φορά ότι είναι δύναμη σταθερότητας, ανοικοδόμησης και προόδου για την Ελλάδα. Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη διαμόρφωσε από την πρώτη στιγμή κλίμα σταθερότητας, ομαλότητας και αυτοπεποίθησης και μάλιστα κάτω από τις πιο απρόβλεπτες συνθήκες που διαμόρφωσε αφενός η πανδημία και αφετέρου οι γεωπολιτικές προκλήσεις και οι παγκόσμιες απειλές. Μέσα από σκληρή δουλειά στηριγμένη σε ένα πρόγραμμα με μετρήσιμους στόχους και καθαρές δεσμεύσεις η κυβέρνηση Μητσοτάκη αποκατέστησε όλες τις απαιτούμενες και αναγκαίες συνθήκες για να επανέλθει η χώρα σε τροχιά ανάπτυξης.

Η οικονομία ανακάμπτει δυναμικά, οι επενδύσεις αυξάνονται, η ανεργία μειώνεται και η χώρα μας έχει εδραιωθεί πλέον ως ένας αξιόπιστος διεθνής εταίρος. Η ψηφιοποίηση του κράτους, οι μεταρρυθμίσεις στην παιδεία και στη δικαιοσύνη, την υγεία, καθώς και τα μεγάλα έργα υποδομής οδηγούν την Ελλάδα σε μια νέα εποχή ανάπτυξης και καινοτομίας. Ο στόχος μας είναι σαφής: Μια Ελλάδα πιο ισχυρή, πιο ανταγωνιστική και πιο ανθεκτική, μια Ελλάδα με εθνική αυτοπεποίθηση και διαρκή πρόοδο που κλείνει την ψαλίδα που μας χωρίζει από άλλους ευρωπαϊκούς λαούς και ταυτόχρονα μια Ελλάδα με εθνική ασφάλεια που προασπίζεται με επιτυχία τα εθνικά της δίκαια απέναντι σε οποιαδήποτε επιβουλή.

Μια πενηντάχρονη πορεία με θυσίες, επιτυχίες και κρίσιμα σταυροδρόμια διαμορφώνει τους όρους για μια νέα πορεία προς το μέλλον, για μια πορεία δημιουργίας, ασφάλειας και συμμετοχής. Τα κόμματα υπάρχουν για να υπηρετούν την κοινωνία και την πατρίδα. Η ΝΔ, πιστή στις αρχές και στις αξίες της, πιστή στην ιδρυτική της αποστολή, δεσμεύεται να παραμείνει και στο μέλλον το κόμμα που μπορεί να εγγυάται την ανάπτυξη και τη σταθερότητα, το κόμμα που ενώνει τους Έλληνες και που προσφέρει την ηγεσία που απαιτούν οι καιροί.