Κύριε υπουργέ, το 2023 είναι χρονιά εκλογών. Κάνοντας έναν σύντομο απολογισμό, ποιες δράσεις από την ως τώρα πορεία σας θα ξεχωρίζατε για να τις εντάξετε στις… εμβληματικές; Ποιες είναι οι καινοτομίες που έρχονται άμεσα;

Αναμφίβολα, η πλέον κομβική δράση της θητείας μας ήταν το gov.gr, το οποίο αποτελεί το επίκεντρο του νέου προσώπου του κράτους. Και αυτό γιατί μετατοπίζει το επίκεντρο του σχεδιασμού του Δημοσίου, θέτοντας στο επίκεντρο τον πολίτη και την εξυπηρέτησή του. Για να έχουμε μια τάξη μεγέθους, το gov.gr ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2020 συγκεντρώνοντας 501 υπηρεσίες που ήδη παρείχε ψηφιακά το Δημόσιο. Σήμερα, παρέχει πάνω από 1.500. Ο τριπλασιασμός της προσφοράς λειτούργησε εκθετικά στη ζήτηση: το 2018 είχαμε 8,8 εκατομμύρια ψηφιακές συναλλαγές με το Δημόσιο, πέρυσι ξεπεράσαμε τα 772 εκατομμύρια και αν προσθέσουμε και τις λεγόμενες «οικονομικές» ψηφιακές συναλλαγές, φτάνουμε στα 1,2 δισεκατομμύρια.

Δουλεύουμε ταυτόχρονα πάνω σε πολλά project και ήδη την περασμένη Παρασκευή ανακοινώσαμε τη νέα αμιγώς ψηφιακή υπηρεσία ίδρυσης ατομικής επιχείρησης, που θα διευκολύνει το πρώτο επιχειρηματικό βήμα 50.000 πολιτών κάθε χρόνο. Μια διαδικασία πέντε σταδίων σε διαφορετικές υπηρεσίες, πλέον υλοποιείται σε πέντε λεπτά από το κινητό ή τον υπολογιστή μας. Αυτά που έρχονται άμεσα είναι η επέκταση του MyHealth με τα αποτελέσματα διαγνωστικών εξετάσεων και τις βεβαιώσεις νοσηλείας που θα έχουμε διαθέσιμα στην εφαρμογή στο κινητό μας. Πρόκειται για μια σημαντική επέκταση, ένα ακόμη βήμα προς την κατεύθυνση του ηλεκτρονικού φακέλου υγείας.

H επόμενη μέρα

 

Ο κ. Αυγενάκης ανέφερε στην κοπή της πίτας του ότι μας απομένουν λιγότερες από 100 ημέρες για τις εθνικές εκλογές. Ποια είναι η πρόβλεψή σας για το αποτέλεσμα; Ποια η προσδοκία σας  για την επόμενη ημέρα;

Η προσδοκία μας για την επόμενη ημέρα ταυτίζεται με τις προσδοκίες των πολιτών. Θέλουμε να απελευθερώσουμε τις δυνατότητες που έχει η χώρα ώστε να κινηθούμε με ταχύτητα προς τις ευκαιρίες που δημιουργεί η 4η Βιομηχανική Επανάσταση. Ήδη από την πρώτη τετραετία του Κυριάκου Μητσοτάκη κινούμαστε προς αυτή την κατεύθυνση εκσυγχρονίζοντας το κράτος και τους θεσμούς, στηρίζοντας την κοινωνία και την οικονομία απέναντι στις εξωγενείς κρίσεις, δημιουργώντας αναπτυξιακές συνθήκες και ενθαρρύνοντας την καινοτομία. Γι’ αυτό και όλοι μας στη Νέα Δημοκρατία πιστεύουμε ότι  στις εκλογές οι πολίτες θα δώσουν στην παράταξή μας ισχυρή εντολή για να συνεχίσουμε το έργο μας.

Υπάρχουν στην ως τώρα θητεία σας ενέργειες που θα θέλατε να έχετε προχωρήσει και δεν προχώρησαν; Κι αν ναι, τι συνέβη;

Θα σας έλεγα ότι στους περισσότερους τομείς κινηθήκαμε με μεγαλύτερη ταχύτητα από ό,τι αρχικά υπολογίζαμε. Σε αυτό συνέβαλε και η πανδημία, η οποία λειτούργησε για εμάς ως ιστορικός επιταχυντής, μετατρέποντας την εκκρεμότητα του ψηφιακού μετασχηματισμού της χώρας μας σε αναγκαιότητα. Ωστόσο, δεν ήταν λίγες οι φορές που το αποτέλεσμα ήταν ακόμα καλύτερο από αυτό που αρχικά προσδοκούσαμε. Πάρτε για παράδειγμα τον εμβολιασμό: πόσοι θα πίστευαν ότι η Ελλάδα θα οργάνωνε ένα από τα καλύτερα συστήματα εμβολιασμού διεθνώς, που θα λειτουργούσε από την πρώτη ημέρα;

Και όμως, το δικό μας σύστημα, το emvolio.gov.gr, ήταν αυτό που λειτούργησε χωρίς αρρυθμίες ήδη από την πρώτη ημέρα – τα υπόλοιπα χρειάστηκαν παραπάνω χρόνο. Και αυτό έγινε χάρη στο ταλέντο και τη δουλειά των Ελλήνων μηχανικών. Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι έχουμε ήδη φτάσει στον τελικό μας στόχο.

Υπάρχουν ακόμα πολλά που πρέπει να γίνουν και αφορούν σε μεγάλα έργα, όπως η ψηφιοποίηση των μητρώων του Δημοσίου. Όπως γνωρίζετε πολύ καλά, τέτοιας κλίμακας δράσεις υπερβαίνουν τη μια τετραετία. Ωστόσο, όλα αυτά έχουν ήδη ξεκινήσει να υλοποιούνται με ρυθμούς πρωτόγνωρους για τα ελληνικά δεδομένα, αξιοποιώντας τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. Και, με την ολοκλήρωσή τους, στη λήξη της επόμενης θητείας μας η Ελλάδα θα έχει ολοκληρώσει το ψηφιακό άλμα.

Είναι γνωστό σε όλους πως παρά την προσπάθεια που έχει γίνει ως τώρα, οι δήμοι και ειδικά οι μικρότεροι είναι πολύ πίσω σε επίπεδο ηλεκτρονικής διακυβέρνησης. Στα σχολεία παράλληλα είναι, όπως βεβαιώνουν οι εκπαιδευτικοί, πολύ δύσκολο να αποκοπείς εντελώς από το χαρτί και να εφαρμόσεις μόνο ένα ηλεκτρονικό σύστημα. Έχετε κάποιο σχεδιασμό ή κάποιες λύσεις για τα προβλήματα που ανακύπτουν σε αυτές τις δομές;

Για εμάς η τεχνολογία είναι πάντα το μέσο – ποτέ ο αυτοσκοπός. Και είναι αυτονόητο ότι οι ψηφιακές δεξιότητες είναι ένα από τα πολλά εφόδια που πρέπει να αποκτούν οι μαθητές από το σχολείο. Ωστόσο, είναι ένα εφόδιο ολοένα πιο απαραίτητο. Δείτε τι συμβαίνει διεθνώς: η Κίνα εντάσσει την τεχνητή νοημοσύνη στο σχολικό πρόγραμμα. Είναι ανάγκη και το ελληνικό σχολείο να συνομιλεί με το μέλλον – και είναι κάτι που έχει ξεκινήσει να κάνει η παρούσα Κυβέρνηση.

Αναφορικά με τους δήμους, δεν θα συμφωνήσω απολύτως, κύριε Ζωράκη. Δείτε το παράδειγμα των Τρικάλων, που είναι μια πραγματικά «έξυπνη πόλη», ενώ πρέπει να σας πω ότι έχουμε δει εντυπωσιακές καινοτομίες και σε δήμους της Κρήτης. Ωστόσο, είναι δεδομένη η ανάγκη στήριξης των δήμων της χώρας προκειμένου να βελτιώσουν ή να επεκτείνουν σύγχρονα ψηφιακά εργαλεία. Γι’ αυτό, το πρόγραμμα «Έξυπνες Πόλεις» κατευθύνει συνολικά 320 εκατομμύρια ευρώ σε όλους τους δήμους της χώρας για τη δημιουργία έξυπνων υποδομών που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες των τοπικών Αρχών και, κυρίως, των κατοίκων κάθε δήμου.

Διαπιστώνουμε ότι όσο περισσότερο ηλεκτρονικές υπηρεσίες έχουμε, τόσο αυξάνονται οι ανάγκες αναβάθμισης των δικτύων και των υποδομών. Ποιος είναι ο προγραμματισμός σας σε αυτό το επίπεδο;

Στον τομέα των σταθερών τηλεπικοινωνιών που αναφέρεστε, κληθήκαμε να καλύψουμε ένα σημαντικό κενό που δημιουργήθηκε από την απουσία επενδύσεων την προηγούμενη δεκαετία. Για να μιλήσουμε με αριθμούς, χρειαζόμαστε συνολικά 4,8 εκατομμύρια γραμμές οπτικών ινών και αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στα 1,15 εκατομμύρια, έχοντας κάνει σημαντική πρόοδο μέσα στην τελευταία τριετία. Μέχρι το 2027 θα έχουν αναπτυχθεί πλήρως τα δίκτυα οπτικών ινών που έχουν ήδη ανακοινωθεί τόσο από δημόσιες επενδύσεις όσο και από ιδιωτικές και αφορούν σε γραμμές Fiber to the home που καλύπτουν ποσοτικά και ποιοτικά το κενό που αναφέραμε πριν.

Παράλληλα, όμως, δίνουμε έμφαση και στη νέα γενιά τηλεπικοινωνιών – και εκεί η Ελλάδα τα καταφέρνει πολύ καλά: είμαστε μία από τις τρεις πρώτες χώρες που έκανε τη μετάβαση στα δίκτυα 5G, με την πιο καινοτόμα ίσως δημοπρασία στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Επίσης, στο δορυφορικό ίντερνετ ευρείας χρήσης η χώρα μας πάλι βρίσκεται ανάμεσα στους πρώτους που δημιούργησαν το κατάλληλο πλαίσιο για την παροχή της συγκεκριμένης υπηρεσίας. Έτσι, η Ελλάδα είναι μια από τις πρώτες χώρες στην ΕΕ στις οποίες ήδη δραστηριοποιείται η Starlink και σύντομα θα ανακοινώσουν τη δραστηριοποίησή τους και άλλες εταιρείες.

Η Ελλάδα στην ψηφιακή πρωτοπορία

 

Κοιτάζοντας το μέλλον πώς βλέπετε την Ελλάδα της επόμενης πενταετίας; Επίσης, ανεξάρτητα από το πώς τη βλέπετε αντικειμενικά, πώς θα την οραματιζόσασταν ιδανικά;

Είναι από αυτές τις περιπτώσεις, κύριε Ζωράκη, που οι προοπτικές και το όραμα ταυτίζονται. Και αυτό διότι μέσα σε αυτή την τετραετία η βελόνα της προόδου κινήθηκε με πολύ μεγάλη ταχύτητα, απελευθερώνοντας τις δυνατότητες και τα ταλέντα που διέθετε η χώρα. Με τη γλώσσα της πληροφορικής θα λέγαμε ότι είχαμε το hardware, αλλά μας έλειπε το software. Κάθε μέρα, με κάθε μικρή αλλαγή που υλοποιούμε, δημιουργούμε και αναβαθμίζουμε αυτό το software. Γι’ αυτό και πιστεύω ότι το 2027, όταν η ψηφιακή πρόοδος «συναντήσει» την ολοκλήρωση των μεγάλων έργων, η Ελλάδα μπορεί να βρίσκεται στην ψηφιακή πρωτοπορία.