Η πρόοδος που καταγράφει την τελευταία τριετία η Ελλάδα στον ψηφιακό μετασχηματισμό αποτελεί ένα γεγονός που αναγνωρίζεται διεθνώς. Η χώρα προσελκύει επενδύσεις από τεχνολογικούς κολοσσούς, πρωτοβουλίες μας αναγνωρίζονται από τον ΟΟΣΑ ως καλές πρακτικές, εφαρμογές όπως το MyHealth βραβεύονται από τον Παγκόσμιο Σύνδεσμο Υπηρεσιών Καινοτομίας και Τεχνολογίας. Κυρίως, όμως, η ψηφιακή πρόοδος είναι εμφανής στην καθημερινότητα όλων των πολιτών, κάτι που οφείλεται στην υψηλή ταχύτητα με την οποία λειτούργησε η χώρα, υλοποιώντας ένα ιδιαίτερα λεπτομερές σχέδιο.
Όταν, πολύ πριν από τις εκλογές του 2019, ξεκινήσαμε να σχεδιάζουμε την ψηφιακή μας στρατηγική, επιλέξαμε να προσεγγίσουμε τον ψηφιακό μετασχηματισμό ως μοχλό για μια ριζική αλλαγή στο πώς αλληλεπιδρά ο πολίτης με το κράτος. Ήταν κοινή παραδοχή, άλλωστε, ότι το ελληνικό κράτος δομήθηκε με επίκεντρο τον εαυτό του, με κριτήριο τη δική του διευκόλυνση. Αυτό έπρεπε να αλλάξει μετατοπίζοντας το επίκεντρο στον πολίτη και σχεδιάζοντας από την αρχή τις διαδικασίες του Ελληνικού Δημοσίου από τη σκοπιά του πολίτη και με βάση τις δικές του ανάγκες.
Αυτό κάνουμε καθημερινά εδώ και τρία και πλέον χρόνια. Το gov.gr, η Ενιαία Ψηφιακή Πύλη του Δημοσίου, ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2020 ενσωματώνοντας 501 ψηφιακές υπηρεσίες που προϋπήρχαν, όμως οι περισσότεροι πολίτες μέχρι τότε αγνοούσαν την ύπαρξή τους. Σήμερα πλησιάζουμε τις 1.500 ψηφιακές υπηρεσίες, έχοντας δώσει προτεραιότητα στις συχνότερες αλληλεπιδράσεις του πολίτη με το κράτος. Διαδικασίες όπως η δήλωση γέννησης, που οδηγούσαν τους πολίτες σε πολλαπλές ουρές (ακόμα και σε διαφορετικές πόλεις), ενοποιήθηκαν και ολοκληρώνονται για τον πολίτη γρήγορα και απλά, σε ένα και μόνο σημείο. Μητρώα διασυνδέονται μεταξύ τους ώστε να «συνομιλούν» κάθε φορά που χρειάζεται να ανταλλάξουν μια πληροφορία, απαλλάσσοντας τον πολίτη από τον αντιπαραγωγικό ρόλο του άτυπου κλητήρα.
Το αποτέλεσμα αυτής της στρατηγικής αποτυπώνεται στις ψηφιακές συναλλαγές με το Δημόσιο. Από τα 8,8 εκατομμύρια του 2018, πέρυσι φτάσαμε στα 567 εκατομμύρια και φέτος πρόκειται να κινηθούμε γύρω στο ένα δισεκατομμύριο. Αυτοί οι αριθμοί έχουν προστιθέμενη αξία γιατί αντανακλώνται στην καθημερινότητα των πολιτών και των επιχειρήσεων: ενώ το 2018 κερδίζαμε λιγότερο από μία ουρά κατά μέσο όρο, φέτος θα έχουμε γλιτώσει περισσότερες από εκατό. Και αυτές οι ουρές είναι κερδισμένες εργατοώρες, κερδισμένη ενέργεια, κερδισμένοι πόροι. Εν τέλει, μέσα από τον ψηφιακό μετασχηματισμό «κερδίζουμε ζωή».
Η πολιτοκεντρική μας προσέγγιση δεν αποτυπώνεται μόνο στις ψηφιακές υπηρεσίες, αλλά και στο νομοθετικό μας έργο. Ουσιαστικά, πλαισιώνουμε τις γραμμές του κώδικα με νόμους και θεσμούς που εξασφαλίζουν ότι ο κώδικας της τεχνολογίας θα λειτουργήσει προς όφελος της κοινωνίας. Χάρη στη νομοθεσία που θεσπίσαμε και εφαρμόζουμε έχουμε τη δυνατότητα να εφαρμόζουμε εκτεταμένες διαλειτουργικότητες, ώστε οι υπηρεσίες μας να είναι πραγματικά φιλικές στον πολίτη.
Πάνω στην ίδια φιλοσοφία σκοπεύουμε να συνεχίσουμε, γι’ αυτό και μια από τις επόμενες πρωτοβουλίες μας θα είναι το σχέδιο νόμου «Οργάνωση των σχέσεων Κράτους – πολίτη» που φέρνουμε προς ψήφιση μαζί με το Υπουργείο Εσωτερικών. Με το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου θα καθιερώσουμε ένα σύγχρονο πλαίσιο αλληλεπίδρασης του πολίτη με το Δημόσιο, εισάγοντας ψηφιακά εργαλεία και φιλικές για τον πολίτη διαδικασίες σε όλες τις λειτουργίες του Δημοσίου. Τελικά, με τον νόμο αυτό θα επικυρώσουμε όλες εκείνες τις καθημερινές αλλαγές που έχουμε πετύχει, αλλά ταυτόχρονα θα θέσουμε τις βάσεις και για τις επόμενες.
Μέσα από τη δράση μας τόσο στις γραμμές του κώδικα, όσο και στις γραμμές του νόμου αποτυπώνουμε τις αρχές, τις αξίες και τους στόχους μας: αποτυπώνουμε ποιοι είμαστε, πώς προσεγγίζουμε το παρόν της χώρας και πώς θέλουμε να είναι η Ελλάδα στο άμεσο μέλλον.
Μέσα στην προηγούμενη τριετία θέσαμε τη χώρα σε κίνηση. Οι δυνατότητες της χώρας, όμως, είναι ακόμα μεγαλύτερες. Και αυτό σημαίνει ότι αποστολή μας είναι όλες αυτές τις δυνατότητες να τις απελευθερώσουμε, διατηρώντας τη χώρα σε κίνηση και επιταχύνοντας ακόμα περισσότερο τις μεταρρυθμίσεις σε όλους τους τομείς. Αυτό είναι το όραμα του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, αυτό είναι το αίτημα των πολιτών. Και είναι ένας στόχος απόλυτα επιτεύξιμος, καθώς έχουμε το σχέδιο, το ανθρώπινο δυναμικό, τη βούληση και τους πόρους για να το πετύχουμε.