Κύριε Υπουργέ, βρισκόμαστε ήδη στον τελευταίο χρόνο της θητείας σας και ήδη η συζήτηση για τις εκλογές είναι στην ημερήσια διάταξη. Πιστεύετε ότι μία παρατεταμένη προεκλογική περίοδος – εν μέσω τέτοιας πόλωσης – θα επηρεάσει το έργο της Κυβέρνησης;

Όλα τα μέλη της Κυβέρνησης, κύριε Δρούζια, είμαστε απόλυτα προσηλωμένοι στην εντολή που λάβαμε από τους πολίτες τον Ιούλιο του 2019. Την εντολή να ενώσουμε τους Έλληνες, να θέσουμε τη χώρα σε κίνηση και να βελτιώσουμε την καθημερινότητα και τις προοπτικές κάθε πολίτη και της κοινωνίας συνολικά. Οι εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους, στο τέλος της τετραετίας, και τότε οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα να αποτιμήσουν το έργο μας και να αξιολογήσουν τις προτάσεις κάθε κόμματος για το μέλλον.

Όσοι, λοιπόν, επενδύουν σε μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο – πολλώ δε μάλλον σε συνθήκες πόλωσης – πιστεύω ότι στο τέλος της ημέρας δεν θα έχουν τα κέρδη που προσδοκούν, ακριβώς επειδή εκπέμπουν ένα μήνυμα διαμετρικά αντίθετο από το κεντρικό πολιτικό αίτημα της εποχής μας, που είναι σταθερότητα, αξιοπιστία και αποτελεσματικότητα.

Ωστόσο, η υπόθεση των παρακολουθήσεων προκάλεσε απώλειες στην κυβέρνηση. Τι σας κάνει να πιστεύετε ότι η εικόνα θα αντιστραφεί;

Όλες οι έρευνες της κοινής γνώμης που έχουν διεξαχθεί τις τελευταίες ημέρες αποτυπώνουν ότι οι πολίτες ξεκάθαρα εμπιστεύονται τη Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τη διακυβέρνηση της χώρας. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο Πρωθυπουργός έχει οικοδομήσει σε στέρεες βάσεις μια συμφωνία αλήθειας με τους Έλληνες πολίτες. Μια συμφωνία που τηρείται από την Κυβέρνηση, καθώς μέσα σε τρία χρόνια έχουμε υλοποιήσει πάνω από το 90% του προεκλογικού μας προγράμματος – και, μάλιστα, μέσα σε μια παρατεταμένη περίοδο εξωγενών κρίσεων.

Παράλληλα, αυτή η συμφωνία αλήθειας έχει και μια δεύτερη πτυχή – την ειλικρινή παραδοχή και επανόρθωση αστοχιών. Και ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αποδείξει ότι διαθέτει το θάρρος να αναγνωρίζει αστοχίες και κυρίως να διορθώνει αρρυθμίες. Ο Πρωθυπουργός, η Κυβέρνηση και η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας προσεγγίζουν το ζήτημα με σεβασμό προς τους θεσμούς και με ειλικρινή βούληση για άσκηση παρεμβάσεων.

Οι στρατηγικές προτεραιότητες του Κυριάκου Πιερρακάκη στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης μέχρι τις εκλογές ποιες είναι; Τι να περιμένουμε μέχρι τότε;

Κεντρικός άξονας της στρατηγικής μας είναι να βελτιώνουμε, μέσα από κάθε πρωτοβουλία και δράση μας, την καθημερινότητα όλων των πολιτών. Αυτό σημαίνει περισσότερες ψηφιακές υπηρεσίες, απλούστερες διαδικασίες και προώθηση των ψηφιακών έργων που θα εκσυγχρονίσουν τις ψηφιακές υποδομές της χώρας και θα δημιουργήσουν προοπτικές για να συνεχίσουμε την πρόοδο που έχουμε καταγράψει αυτή την τριετία.

Έχουμε τονίσει πολλές φορές ότι η ψηφιακή πολιτική συνιστά μια εξ ορισμού κοινωνική πολιτική για όλους, αλλά και με προστιθέμενη αξία για τους συμπολίτες μας που το έχουν περισσότερο ανάγκη, καθώς απαλλάσσει από περιττές επισκέψεις σε υπηρεσίες άτομα με αναπηρία, γονείς που μεγαλώνουν μόνοι τα παιδιά τους, κατοίκους απομακρυσμένων περιοχών. Και έχουμε υλοποιήσει ήδη τέτοιες δράσεις, όπως για παράδειγμα η άυλη συνταγογράφηση ή η ψηφιοποίηση των ατομικών αιτημάτων προς τον ΕΟΠΥΥ για την επιστροφή των δαπανών για λογοθεραπεία και εργοθεραπεία.

Το γεγονός ότι επιλύουμε εκκρεμότητες από το παρελθόν δεν αποτελεί λόγο για να πανηγυρίζουμε, αλλά το καλύτερο κίνητρο για να αναλογιστούμε τις δυνατότητες που διαθέτει η Ελλάδα και τις αιτίες που μας κρατούσαν πίσω. Σε λίγες ημέρες πρόκειται να παρουσιάσουμε μαζί με τον Κωστή Χατζηδάκη τη νέα ψηφιακή διαδικασία για την έκδοση πιστοποιητικού αναπηρίας. Έτσι, σύντομα οι συμπολίτες μας με αναπηρία δεν θα χρειάζεται να προσέρχονται στις Υπηρεσίες με φυσική παρουσία, αλλά θα μπορούν να υποβάλλουν το αίτημά τους και να παρακολουθούν την εξέλιξή του ψηφιακά, πιο γρήγορα, χωρίς ταλαιπωρία και με απόλυτη διαφάνεια.

Το Gov.gr Wallet ήταν η «καλή είδηση» του καλοκαιριού. Πόσοι πολίτες έχουν αποθηκεύσει το ψηφιακό αντίγραφο της ταυτότητας και του διπλώματος οδήγησής τους; Είναι στα σχέδιά σας η προσθήκη νέων εγγράφων στην εφαρμογή;

Όταν παρουσιάσαμε μαζί με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τους Υπουργούς Προστασίας του Πολίτη Τάκη Θεοδωρικάκο και Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή το Gov.gr Wallet είπαμε ότι «η χώρα πολιτογραφείται στο μέλλον» – και πράγματι, βλέπουμε μια αναβάθμιση τόσο σε συμβολικό επίπεδο, όσο και σε επίπεδο καθημερινότητας. Ήδη έχουν αποθηκευτεί στο Gov.gr Wallet περισσότερες από 750.000 ταυτότητες και πάνω από 600.000 διπλώματα οδήγησης. Στόχος μας είναι στο Wallet να προστεθούν σταδιακά όλα τα σημαντικά δημόσια έγγραφα του πολίτη. Και αναφέρομαι σε δημοτολογικά πιστοποιητικά, ληξιαρχικές πράξεις, στοιχεία φορολογικού και ασφαλιστικού μητρώου, άδειες κυκλοφορίας και πολλά ακόμη.

Πέρα, όμως, από τα έγγραφα, η εφαρμογή παρέχει στους πολίτες και λειτουργικότητες που διευκολύνουν την καθημερινότητά τους. Ήδη είναι διαθέσιμη η δυνατότητα να υπογράφουμε έγγραφα χρησιμοποιώντας το Gov.gr Wallet ως δεύτερο βαθμό αυθεντικοποίησης – αντί, δηλαδή, να λαμβάνουμε κωδικό μέσω SMS, μπορούμε να επιβεβαιώνουμε την ταυτότητά μας μέσω μιας ειδοποίησης στην εφαρμογή. Βλέπουμε ότι προοδευτικά ολοένα και περισσότεροι πολίτες χρησιμοποιούν αυτή τη δυνατότητα. Και φυσικά εργαζόμαστε για να προσθέσουμε και νέες λειτουργικότητες στο Gov.gr Wallet, όπως η ειδοποίηση για έλεγχο ΚΤΕΟ που έχουμε προαναγγείλει και σύντομα θα είναι διαθέσιμη.

Μέσα στο καλοκαίρι θέσατε σε λειτουργία και τον «Μίτο». Ποια είναι τα επόμενα βήματα της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας για την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας;

Πράγματι, ο «Μίτος», το Εθνικό Μητρώο Διαδικασιών, θα μας επιτρέψει να συστηματοποιήσουμε την απλούστευση των διαδικασιών. Εκεί θα καταγράφουμε βήμα – βήμα, με κάθε λεπτομέρεια όλες τις αλληλεπιδράσεις πολιτών και επιχειρήσεων με το δημόσιο: πού πρέπει να απευθυνθεί κανείς, ποια δικαιολογητικά χρειάζεται, πόσος χρόνος απαιτείται για να διεκπεραιωθεί η υπόθεσή του. Πέρα, όμως, από οδηγός για τον πολίτη, ο «Μίτος» θα μας βοηθήσει σημαντικά ώστε να εντοπίζουμε και να παρεμβαίνουμε πολύ πιο άμεσα, δραστικά και μετρήσιμα στην απλούστευση διαδικασιών που σήμερα επιβαρύνουν τους πολίτες με περιττή γραφειοκρατία.

Μέσα στο καλοκαίρι θέσαμε σε πιλοτική λειτουργία τον «Μίτο», ενσωματώνοντας στην πλατφόρμα περίπου 1.500 διαδικασίες. Σύντομα πρόκειται να προσθέσουμε ακόμα 3.000 που βρίσκονται σε στάδιο καταγραφής και επεξεργασίας και μέχρι το τέλος του χρόνου φιλοδοξούμε να έχουμε καταγεγραμμένο δημόσια το σύνολο σχεδόν των αλληλεπιδράσεων πολιτών και επιχειρήσεων με το κράτος.

Μιας και μιλάμε για γραφειοκρατία, ένας από τους τομείς που έχει γίνει σημαντική πρόοδος είναι οι διαδικασίες για ιδιοκτήτες και οδηγούς οχημάτων. Ποια είναι η ανταπόκριση των πολιτών στην πιο πρόσφατη πρωτοβουλία σας, την ψηφιακή μεταβίβαση οχημάτων;

Μέσα σε λιγότερους από δύο μήνες έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερες από 3.500 μεταβιβάσεις οχημάτων. Η νέα διαδικασία είναι αμιγώς ψηφιακή μέχρι και την μεταβίβαση του οχήματος, διευκολύνοντας σημαντικά τόσο τον αγοραστή, όσο και τον πωλητή, αλλά και απαλλάσσοντας τη Διοίκηση από μεγάλο φόρτο.

Θα σας έλεγα, όμως, ότι ακόμα πιο εντυπωσιακό και από τον ίδιο τον αριθμό των μεταβιβάσεων είναι το γεγονός ότι την ίδια στιγμή που παρουσιάζαμε μαζί με τον κύριο Καραμανλή την πλατφόρμα βλέπαμε σε πραγματικό χρόνο να πραγματοποιούνται οι πρώτες συναλλαγές. Αυτό αποδεικνύει την ετοιμότητα των πολιτών στην αξιοποίηση των ψηφιακών εργαλείων. Και ταυτόχρονα αποτυπώνει ξεκάθαρα ότι το αίτημα προς εμάς είναι να κινηθούμε ακόμα πιο γρήγορα, ψηφιοποιώντας ακόμα περισσότερες διαδικασίες.

Με το σχέδιο νόμου που ψηφίστηκε από τη Βουλή τον Ιούλιο θέσατε το πλαίσιο για αναδυόμενες τεχνολογίες όπως η τεχνητή νοημοσύνη. Πώς προσεγγίζει και τι προσδοκά η Ελλάδα την 4η Βιομηχανική Επανάσταση;

Η Ελλάδα προσεγγίζει την 4η Βιομηχανική Επανάσταση με την επίγνωση ότι η σύγκλιση της ψηφιακής με τη φυσική και τη βιολογική σφαίρα πρόκειται να επιφέρει σημαντικές αλλαγές στην εργασία, στην επικοινωνία και την καθημερινότητά μας ευρύτερα. Και ταυτόχρονα, προσεγγίζουμε αυτές τις αναδυόμενες τεχνολογίες με την προσδοκία ότι με την κατάλληλη και έγκαιρη ρύθμιση θα τις αξιοποιήσουμε τελικά προς το συμφέρον των πολιτών.

Αυτός ήταν και ο λόγος που επιμείναμε αυτό το πρώτο νομοθετικό βήμα να γίνει τώρα, νωρίτερα σε σχέση με τις πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θέλουμε να δημιουργήσουμε το δικό μας παράδειγμα, να εισφέρουμε στη συζήτηση που γίνεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο την προστιθέμενη αξία των δικών μας καλών πρακτικών, οι οποίες αποτυπώνουν τις αξίες μας για την τεχνολογική εξέλιξη. Και, αν θέλετε, αυτός είναι ένας ακόμη τρόπος να στείλουμε το μήνυμα ότι η χώρα δεν είναι πλέον ουραγός των εξελίξεων, αλλά διαμορφωτής τους.