Μπροστά στις δυσκολίες υπάρχουν αυτοί που οχυρώνονται πίσω από ένα «δεν γίνεται» αλλά υπάρχουν και εκείνοι που τις θεωρούν ευκαιρία για ένα μεγάλο άλμα προς το μέλλον, κάτι που τόσο πολύ χρειάζεται η χώρα. Το 2020, μια χρονιά με σημαντικές προκλήσεις και στην οποία κριθήκαμε να υπερβούμε τα τεράστια εμπόδια της πανδημίας, τελειώνει φέρνοντας την Ελλάδα στην ομάδα των πρωτοπόρων χωρών για τη 4η Βιομηχανική Επανάσταση. Θα μπορούσαμε, όπως έχουν πράξει ήδη άλλες χώρες, να πούμε πως λόγω των έκτακτων περιστάσεων που προκάλεσε η πανδημία του κορονοϊού θα καθυστερούσαμε τη δημοπράτηση των αδειών κινητής τηλεφωνίας 5ης γενιάς (5G).
Επιλέξαμε τον δύσκολο δρόμο. Μέσα σε διάστημα περίπου 12 μηνών καταφέραμε να ολοκληρώσουμε έναν μαραθώνιο με ταχύτητα αγώνα 100 μέτρων, αφού υλοποιήσαμε περίπου 70 προαπαιτούμενες ενέργειες σε χρόνους μη αναμενόμενους όχι μόνο για τα δεδομένα της ελληνικής δημόσιας διοίκησης αλλά ακόμα και για μεγαλύτερες οικονομίες.
Για να γίνει αυτό, συνεργάστηκαν στενά φορείς του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα, υπήρξαν νομοθετικές πρωτοβουλίες και λύθηκαν θέματα παρεμβολών και βέλτιστης χρήσης των ραδιοσυχνοτήτων, προστατεύοντας το δημόσιο συμφέρον αλλά και ανοίγοντας το δρόμο για την ανάπτυξη μιας νέας γενιάς υπηρεσιών και εφαρμογών που θα ωφελήσουν πολίτες, επιχειρήσεις και, τελικά, την οικονομία της χώρας μας. Υπάρχουν πολλές τεχνολογικές παράμετροι για τις οποίες το 5G παίζει κορυφαίο ρόλο στον μετασχηματισμό της οικονομίας. Το σημαντικότερο δεν είναι τόσο η αυξημένη ταχύτητα μετάδοσης δεδομένων αλλά συγκεκριμένα χαρακτηριστικά με τα οποία γίνεται πραγματικότητα η χρήση εφαρμογών όπως η αυτόνομη οδήγηση ή ο απομακρυσμένος χειρισμός ιατρικών μηχανημάτων και οχημάτων.
Μελέτη της EY που εκπονήθηκε για λογαριασμό του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης δείχνει πως σε βάθος δεκαετίας είναι εφικτό να προστεθούν 12,4 δισ. ευρώ σε όρους ακαθάριστης προστιθέμενης αξίας και να δημιουργηθούν ως και 69.000 θέσεις εργασίας. Πρόκειται για υψηλά αμειβόμενες, δημιουργικές και υψηλής κατάρτισης θέσεις εργασίας, που εκτιμούμε πως θα παίξουν σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια που έχουμε ξεκινήσει για το brain gain, την επιστροφή δηλαδή στη χώρα σημαντικού ανθρώπινου δυναμικού που τα προηγούμενα χρόνια αναζήτησε καλύτερους όρους απασχόλησης στο εξωτερικό.
Με τη δημοπρασία για τις άδειες 5G έχουμε δείξει ήδη στο στάδιο της νομοθέτησης πως στόχευσή μας είναι να λειτουργεί ένα αναπτυξιακό περιβάλλον όπου θα ενθαρρύνονται οι επενδύσεις και οι θέσεις εργασίας. Για το λόγο αυτό στρατηγική μας επιλογή ήταν να ενθαρρύνουμε την ταχεία ανάπτυξη των νέας γενιάς δικτύων. Σε αυτό το πλαίσιο δίνουμε στους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους τη δυνατότητα να καταβάλουν άμεσα το 30% του τιμήματος, ενώ για το υπόλοιπο 70% προβλέπεται η αποπληρωμή σε ετήσιες δόσεις και με τριετή περίοδο χάριτος. Σε αυτά τα τρία χρόνια οι εταιρείες θα ρίξουν όλο τους το βάρος στην ανάπτυξη των δικτύων τους και κατ’ επέκταση θα δημιουργηθεί το απαραίτητο τεχνικό υπόβαθρο για την ανάπτυξη των νέων υπηρεσιών και προϊόντων.
Δεν σταματάμε όμως εδώ. Μέσα από το επενδυτικό ταμείο «Φαιστός» θα χρηματοδοτούνται νεοφυείς επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο νέο τεχνολογικό περιβάλλον. Η βούλησή μας είναι σαφής, θέλουμε η χώρα μας να μην καταναλώνει μόνο τεχνολογικά προϊόντα αλλά να παράγει καινοτομία, υπηρεσίες και προϊόντα και αυτόν ακριβώς τον σκοπό υπηρετεί το ταμείο το οποίο έχει ήδη αποσπάσει τα εύσημα κορυφαίων αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που έχουν ζητήσει περισσότερες λεπτομέρειες ώστε να εφαρμόσουν το ίδιο πλαίσιο και σε άλλα κράτη μέλη. Αποδεικνύουμε λοιπόν πως είμαστε σε θέση να εισάγουμε την καινοτομία όχι μόνο στην τεχνολογία αλλά και σε θεσμικές παρεμβάσεις.
Στο πρώτο τρίμηνο του 2021 τα πρώτα δίκτυα 5G θα ξεκινήσουν να λειτουργούν στη χώρα μας και μέσα σε τρία χρόνια τουλάχιστον το 60% του πληθυσμού θα μπορεί να χρησιμοποιήσει τις υπηρεσίες τους. Πιστοί στη θέση μας πως η εξέλιξη πρέπει να γίνεται κτήμα όσο το δυνατόν περισσότερων, έχουμε διασφαλίσει πως η κάλυψη των δικτύων 5G θα είναι σχεδόν καθολική σε βάθος εξαετίας, ενώ λαμβάνουμε ειδική πρόνοια για απομακρυσμένες περιοχές ώστε και αυτές να έχουν πρόσβαση στις νέες τεχνολογικές δυνατότητες. Το μήνυμα είναι σαφές – η Ελλάδα δίνει ισχυρό παρών στην 4η Βιομηχανική Επανάσταση και είναι αποφασισμένη να εκμεταλλευτεί όλες τις δυνατότητες που προσφέρονται προς όφελος όλων μας, πολιτών και επιχειρήσεων.